Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Sağlık sektörünün geleceği

Dünyada artık gençlerin meslek tercihlerinde, teknoloji, küreselleşme, iletişim ve hizmet sektörlerinde yer edinebilme öne çıktı. Bu eğilim bizim gençlerde de gözleniyor. Gençler artık sadece hizmet etmek değil, teknolojinin ve küreselleşmenin kendilerine sunduğu fırsatlardan yararlanmak istiyor.
Gelecekte para kazanacakları meslek seçimini de, bu yönde yapmaya çalışıyorlar.
Başka bir açıdan da edindikleri mesleğin toplumda prestij aracı olmasını umut ediyorlar. Sağlık meslekleri, bunların hepsini bir arada bulabildiğimiz pek çok branşı barındırıyor. Bu önemli konuyu değerli dostum ve Biruni Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Fatma Çelik'le masaya yatırdık.
Dünya nüfusu giderek artıyor. Ayrıca, insan ömrü de uzuyor. Yaşlanan bir dünya, buna karşılık yaşlı-genç insan artışı. Gittikçe daha da büyük bir hızla gelişen teknoloji karşısında, insan ihtiyaçları da artıyor. İnsan denen varlık, ilk zamanlarına nazaran, daha uzun yaşamayı başarabilmiş olmasına rağmen ve bunca gelişmeye karşı ne doğayı ne de kendi doğasını aşabilmiş.
Üstelik hâlâ uzun ve kaliteli yaşamak, insanın elde etmek için her yolu denediği bir düş olmaya devam ediyor.
Bu nedenledir ki temel insan hakkı olan sağlık hizmeti, bugüne kadar değerini yitirmemiş.
Uzayan insan ömrü ve artan nüfusun yanı sıra, bir taraftan ülkemizde sağlık turizminin gelecek yıllarda önemli bir sektöre dönüşmekte olması ve bir taraftan da yakın çevremizde insan eliyle ve doğal yollarla oluşan afetler nedeniyle de daha da önemli bir konuma gelmiş. Bu durumlar, bu alanda iyi yetişmiş, ciddi sayıda insan gücüne ihtiyaç duyulmasının ana sebebi.

Trend yükseliyor
Bunun yanı sıra, sağlık alanı birbirine yakın olsa da, pek çok farklı branşın bir arada çalıştığı bir alan. Gençler, bu branşlardan lider veya ekip elemanı pozisyonuna gelebildiği gibi, yeni pozisyonlara da ilerleyebilirler.
Başarılı olmaları halinde ara kademelerden, özellikle dört yıllık ve üzeri branşlarda bilim insanı olma yolunda ilerleyebilirler.
Sağlık hizmetleri çoğu zaman yüz yüze, kişilerle iletişime geçerek yapılabilir. Ya da sadece teknolojinin kullanıldığı kişilerle çok az iletişime geçilmesini gerektiren alanları da mevcut.
Yine bu alanın pek çok mesleği, kişilerin yönetim yeteneklerini kullanmasına da fırsat verir.
Örneğin sağlık yönetimi mezunları, acil ve afet yönetimi uzmanları, hekimler, hemşireler, diyetisyenler, fizyoterapistler, odyologlar çalıştıkları kurum veya bölümlerde yönetici konumuna gelebilirler.
Başarı ile okullarını bitirenlerin özellikle hekim yetiştiren sağlık branşlarının (tıp, diş hekimliği, veteriner hekimlik) iş güvencesinin olması, diğer sağlık branşlarının ise yüksek olasılıkla iş güvencesi sağlaması, bence önemli bir neden.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA