Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Kendi geleceğini tasarlamak

Yenilikçi Öğrenme Merkezi (YÖM) ekibi yıllardır girişimcilik, sosyal girişimcilik, liderlik alanlarında gençlerle atölye çalışmaları yapıyor. Bu deneyimlerin referansıyla ekip olarak bir araya geldiler ve "gençler için bu alanda sürdürülebilir bir çalışma yapmalıyız" dediler. "Nasıl bir atölye programı tasarlayalım ki, gençlerin 21. yüzyıl becerilerini güçlendirip kendi geleceğini tasarlayabilen girişimciler olmasına katkı sağlayalım" sorusundan yola çıktılar.
Çalışmayı değerli dostum ve YÖM Kurucusu Kayhan Karlı'yla konuştuk.
Tasarım odaklı düşünme adımlarını hayata geçirerek 16 atölyeden oluşan Girişimci Genç Liderler Akademisi (GİGLA) programını tasarladılar.
GİGLA'da hedef öğrenme ekosistemi içinde, test ve tostun dışında bir şeyler yapmak. Girişimcilik ve liderlik becerilerine temel oluşturması için kendini tanıma, özyönetim, iletişim, işbirlikçi çalışma, yaratıcılık, inovasyon, etik konularını da içeriklerine eklediler.
Çünkü 21. yüzyılda etrafındaki sorunları gözlemleyebilen, ihtiyaçlara çözüm üretebilen gençlerin tüm bu becerileri de kazanması gerekmekte. Kısacası, vizyonu ve hedefi olmalı, karar alabilmeli, zamanını yönetebilmeli, etkili iletişim kurabilmeli, işbirlikçi çalışma anlayışı olmalı, problem çözebilmeli, etik kodlara sahip olmalı. Ancak girişimcilik alanındaki çoğu çalışmada bu temel konular ele alınmıyor.

Programa gönüllü katılım
GİGLA'nın önemli farklarından biri de gençlerin, zamanını ayarlayıp bu programa gönüllü katılması. Çünkü gençlerin kendileri ile ilgili konularda çoğunlukla karar alamadığı, sadece alınan kararları uyguladığı gözlemlendiği için gönüllü katılım şartı getirildi.
Program hafta içi ders dışı saatlerde ya da hafta sonu uygulanıyor. YÖM ekibiyle, geçenlerde Ankara'da GİGLA uygulayan bir okula gittik, saat 19.30'du, 14 lise öğrencisi ve eğitimcileri atölye yapıyordu. Gençlere esprili şekilde sorduk "Bu saatte niye buradasınız" diye. Başladılar anlatmaya: "Kaygı yok, sınav yok, yargılanma yok, başarısızlık hissi yok; aksine kendimizi ifade edebiliyoruz, dinliyoruz- dinleniyoruz, yeni şeyler öğreniyoruz, kendimizi tanıyor ve eğleniyoruz." Programa katılan girişimcilik/sosyal girişimcilik projeleri üretme alanında aktif gençleri desteklemek için her yıl GİGLA Zirvesi planlanıyor. Zirveye katılacakların "kendi etki alanıyla ilgili gerçekçi ve başlangıç adımı atılmış projelerle" başvurmaları isteniyor.
Çevremize baktığımızda, dünyayı kurtarmayı planlayan hayalden öte gidemeyen projelerle o kadar sık karşılaşıyoruz ki... Tam da bu yüzden etki alanımızda yapabileceklerimizi kaçırıp hiçbir şey yapamıyoruz. Asıl mesele kendi ekosistemimizde etki edebileceğimiz alana odaklanmak. Bu yüzyılın, kendi geleceğini tasarlayabilen gençlerin yüzyılı olacağını göz ardı etmeyelim.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA