Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

3. Nesil “Üreten Üniversite”

Geçtiğimiz hafta Ankara'ya bir günlük ziyarette bulundum. Bu ziyarette daha önce İstanbul'da da görev yapmış, Atılım Üniversitesi'nin Rektörü Prof. Dr. Yıldırım Üçtuğ ile görüşme fırsatım oldu. Kendisi 1.5 yıldır Türkiye'nin en eski vakıf üniversitelerinden Atılım'da görev yapmakta.
Üniversitede özellikle araştırma ve eğitim laboratuvarlarını gezdim.
Okul mühendislikte iddialı. Mühendislik eğitimi için gerçekten güçlü altyapı gerekiyor, uygulamalı eğitim için iyi laboratuvarlar gerekli. İnşaat, makine, otomotiv ve fizik laboratuvarlarını gezdim, gerçekten de öğrencilerine üst seviyede laboratuvar olanağı sağlıyorlar.
Öğrenciler laboratuvarlarda çeşitli projelerini de hayata geçirebiliyor. Okulun öğrencilerinin geliştirdiği hibrit otomobil, ABD'deki yarışta önce tasarım dalında birinci olmuş, geçen yıl ise genel klasmanda üçüncülük alarak Princeton, Yale, Georgia Technology University of Waterloo gibi dünya çapında üniversiteleri geride bırakmışlar; şu an yeni bir araba geliştiriyorlar bu arabayı da İtalya'da yarıştıracaklarmış.

Girişimci ve yenilikçi
Üniversite araştırmaya ciddi önem veriyor. Alanında Türkiye'de tek olan Metal Şekillendirme Mükemmeliyet Merkezi ile otomotiv, savunma gibi sektörlerle birlikte ar-ge faaliyetleri yürütüyor. Ayrıca nanoteknoloji laboratuvarı ile Hacettepe, ODTÜ, Bilkent, Ege, TOBB ETÜ, Mustafa Kemal Üniversitesi, Kardemir Demir Çelik AŞ gibi üniversite ve kurumların ihtiyacı olan nanoteknolojili mikroskop üreterek yurtdışına döviz kaybını engelliyor.
Bilimsel yayınların nitelik ve nicelik olarak artması, üniversitenin her kademesinde önemseniyor. Öyle ki, lisans düzeyinde araştırma kültürünü gençlere aşılamak adına Lisans Araştırma Projeleri (LAP) ile öğrenciler maddi olarak desteklenip özellikle disiplinler arası çalışmalar teşvik ediliyor. Gençlerin merak ettiği konuları bilimsel yöntemlerle inceleyerek Ar-Ge konusunda deneyim kazanmaları ve sanayi odaklı çıktılar elde etmelerinin yolu açılıyor.
Üçüncü nesil üniversitenin gereği olan bilimi ticari hale getirmek için çalışmalar yürüten Atılım Üniversitesi bu emeklerinin karşılığını da ulusal ve uluslararası sıralamalarda görüyor. Türkiye'nin en girişimci ve yenilikçi üniversitelerinden olan Atılım, geçtiğimiz yıl Times Higher Education sıralamasında dünyada 30 binden fazla üniversite arasında ilk 500'de yer alan sayılı üniversitelerden biri olmayı başardı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA