Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAİT GÜRSOY

Yeni bir meslek spor psikologluğu

Geçenlerde genç dostum, spor psikologu Esra Karagöz ile kahvelerimizi yudumlarken, güzel bir sohbete koyulduk. "Neden spor psikologu oldun" diye sordum. Anlatmaya başladı: "Felsefe okumak aklımın ucundan geçmezken, İstanbul Üniversitesi Felsefe'yi kazandım.
Hayata bakışımı değiştiren bölüm ve hocalarla buldum kendimi. Psikoloji bölümünden bol bol ders seçince psikolojiye de ilgim arttı ve psikoloji yüksek lisansa devam ettim. Yüksek lisansa başvururken psikolog olmayı düşünmüyordum; hep kendime ne katarım diye tercihlerimi yaptım. Sonra psikolog olmaya karar verdim ve sınava girip psikoloji lisansını da bitirdim.
Ve artık psikologum. Terapi yöntemi olarak hipnozu seçtim ve hipnoterapist olarak çalışmalarımı sürdürdüm.
Barcelona-Atletico Madrid maçı için Barselona'ya gittiğimde Arda Turan bizi kampa davet etti.
Yurtdışındaki takımlarda spor psikologu olduğunu öğrendim. Benim için inanılmazdı.
Hobimin içinde mesleğimi yapacaktım.
Türkiye'de spor psikolojisi eğitimi alabileceğim yer yoktu. Doktora öğrencisi olarak Meksika Azteca Üniversitesi'ne kabul edildim.
Üç yıldır Florida State Üniversitesi'yle tez çalışmamı sürdürüyordum.

Spor psikologu nedir?
Psikolog denince ülkemizde ilk akla gelen klinik psikolog oluyor. Psikolojinin birçok alt dalı var; endüstriyel, adli, mimari, din psikolojisi. Spor psikolojisi de bunlardan biri. Spor psikologu sporun içinde problemi olan ya da olmayan herkesle çalışabiliyor.
Sporcuların fiziksel kadar zihinsel antrenmana da ihtiyacı var. Bunun için bizimle çalışabilirler. Sporcuların zihinsel ve bedensel kontrol düzeyleri artırılabilir.
Kişisel gelişimleri, aile ilişkileri ve daha birçok konu çalışma alanımıza giriyor.

Gençler sabırsız
Yeni nesil gençler sabırsız. Ben buralara sabrederek, gerektiğinde baştan başlayıp pes etmeyerek geldim. Türk insanının bir lafı var:
Şanssızım! Şansımı ben kendim yarattım ve birçok başarı öyküsünde de şansı değil emeği görüyoruz. Bana maillerde nasıl spor psikologu olurum, hangi eğitimleri almam gerek dediklerinde hemen hemen hepsini cevaplıyorum.
Gençler kapılar yüzlerine kapandığında pes etmemeli. Neyi istiyorlarsa peşinden gitsinler. Yemeği beğenmediğimizde yeni bir yemeğe geçebiliyoruz. Meslek seçimi, üniversite tercihi de buna benzer.
Belki bundan 5 yıl sonra başka bir meslekle karşınızda olabilirim. Şu an her şeye sıfırdan başlama gücüne sahibim.
İşte, tırnaklarıyla kazıyarak mesleğinde zirveye yerleşen bir insan. Sevgili gençler, hedefinizi belirlerseniz, siz de başarırsınız.
Yolun açık olsun, genç dostum Esra Karagöz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA