Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN CELAL GÜZEL

Van'da Çalık'ın iftarı

Çalık Holding'in sahibi Ahmet Çalık'ı yıllardır tanırım. Kendisi Malatyalı hemşehrimdir. Rahmetli Özal onu pek sever ve değer verirdi. Bana, 'Bak Hasan bu genç adam memleketine çok hizmet edecek ve göğsümüzü kabartacak' derdi. Özal, Ahmet Çalık'tan bahsederken imanlı, milliyetçi ve müteşebbis olduğunu söylerdi. Gerçekten de Çalık, Türk Dünyası'nda, özellikle Türkmenistan'da çok önemli eserler verdi ve merhum Türkmenbaşı'nın da sağ kolu oldu. Aşkabad'daki tekstil tesisini gezerken, Özal'ın ne kadar haklı olduğunu bizzat müşahede etmiştim.
Seneler sonra, onun sahibi olduğu Sabah Gazetesi'nde köşe yazarlığı yapıyorum ve -yazılarımda vuruş sayısının sınırlanması haricinde- Gazetemden çok memnunum. Bu yazımı okuyanların bazıları, 'Patronuna yağ çekiyor' diyecekler, biliyorum ama umurumda bile değil... Zira bizim görevimiz sadece olumsuz eleştiri değil, başarıları ve güzellikleri de aksettirmektir.

***
Ben beş yıldızlı otellerde verilen lüks ve ihtişam gösterisi iftarları hiçbir zaman benimsemedim. Bu iftarlara mümkün olduğu kadar katılmamaya itina ettim. Son zamanlarda bir grup inançlı ve idealist gencin, bu âlâyişli iftarlara karşı yürüttükleri hareketi ve mütevazı iftarlarını sonuna kadar destekliyorum.
Ne yazık ki bazen dinî cemaatler bile beş yıldızlı 'hotel'lerin salonlarında, adam başına 100 dolarlık iftar yemekleri düzenliyorlar. Düşünebiliyor musunuz? Önce bir asparagus çorbası -pardon supu-, ardından böf strogonof veya fleminyon, üstüne de bir brovni... Ne iftar ama!... Bu arada otel koridoruna serilmiş masa örtüleri üzerine 'huşû' içinde eda edilen akşam namazı... Arkanızda da sizi görüntülemeye çalışan foto muhabirleri ve kameralar... Son olarak da tatsız tuzsuz konuşmalar...
Yahu! Bu ne biçim iştir anlayamadım. Orucu siz tutarsınız, iftarın keyfini Ramazan'la ilgisi olmayanlar çıkarır. Bayramı da en iyi onlar kutlarlar...
Bu Ramazan vesilesiyle hiç değilse bir ay olsun fakir fukarayı, ihtiyaç sahiplerini düşünüp hanidir lâfı unutulan 'sosyal devlet'i de hatırlamaya çalışalım.

***
Çalık Holding ve Sabah Gazetesi, bu Ramazan'da bütün Türkiye'ye örnek olacak bir faaliyete öncülük ediyor. Çalık Holding, her yıl yapılan geleneksel iftar programını iptal ederek depremle sarsılan Van'da (Erciş) iftar çadırı kurdu. Beş yıldızlı otellerde ve lüks lokantalarda iftar yapmak yerine, depremle sarsılan Vanlıların gönül sofrasına misafir olup Kızılay çadırında oruç açılıyor. Geçen yılki Van depreminde de ilk yardıma koşanlar arasında Çalık Holding ve Sabah Grubu vardı.
20-30 Temmuz tarihleri arasında her gün 900 kişi (aslında 1000 kişiyi geçiyor) iftarını açacak. On gün boyunca 10 bin civarında Vanlı, Ercişli depremzede, kurulacak kardeşlik sofrasında duâlar edecek iftarlarını yapacak. Kardeşlik, birlik ve sevgi duyguları, bu güzel iftar sofralarında daha da yükselecek. ATV'nin yayınları ile duyurulacak iftar, bütün Türkiye'ye Van'daki felâketzedeleri ve deprem gerçeğini bir defa daha hatırlatacak.
***
Bundan sonra her Ramazan'da ihtiyaç sahiplerine yardım etmek için değişik yerlerde iftar düzenlemesini bir gelenek haline getirmesi temennisiyle Çalık'ın Van iftarlarını candan tebrik ediyor ve herkese örnek olmasını diliyorum. Allah kabul etsin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA