Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN CELAL GÜZEL

'Yeni Türkiye', yeni anayasa

Sevgili okuyucular, bizim 'Yeni Türkiye Dergisi'ni hatırlar mısınız bilmem? İlk sayısını 'Kasım- Aralık 1994 Sayısı' olarak yayımlamıştık. Sekiz yıl boyunca kesintisiz olarak bu iki aylık bilimsel ve akademik dergiyi yayımlamaya devam ettik. Bu müddet zarfında her biri ayrı bir konuyu derinlemesine inceleyen 49 ciltlik, 4205 makaleden ve 35 bin sayfadan oluşan dev bir 'Yeni Türkiye Külliyatı' ortaya çıktı.
Ayrıca, türünün ilk örneği olan 'Yeni Türkiye Araştırma Merkezi'ni kurduk. Bu merkezde Osmanlı, Cumhuriyet ve Türkler hakkında uluslararası akademik araştırma projeleri gerçekleştirdik ve özellikle '28 Şubat Dönemi'nde demokrasi, tarih ve kültür konularında eserler yayımladık. Yeni Türkiye, Türkiye içinde ve dünya bilim çevrelerinde tanındı ve itibar kazandı.


***
Yeni Türkiye'yi çıkarırken, Geleceğin Türkiyesi'nin doğru temeller üzerinde şekillenmesinde katkıda bulunmayı hedeflemiştik. Siyasî ve sosyal bilimler ile düşünce ve kültür hayatımızda bu sayede kalıcı eserler vermek nasip oldu. Lâkin, ne yazık ki malî imkânsızlıklar yüzünden Yeni Türkiye'nin yayınına ara vermek zorunda kaldık. Yarın dağıtıma girecek yeni sayımızla Yeni Türkiye'yi kaldığımız yerden yayımlamaya devam ediyoruz.
Yeni yayın döneminin ilk sayısı olan 50. sayımızı 'Yeni Anayasa Özel Sayısı' olarak çıkarıyoruz. Başbakan Erdoğan'ın Yeni Türkiye için lûtfedip yazdığı yazının başlığı da 'Yeni Bir Türkiye İçin Yeni Bir Anayasa'... Gene, Cumhurbaşkanı'nın ve Meclis Başkanı'nın yazıları da Başbakan'ın yazısı gibi bizi şereflendiriyor ve 'Yeni Türkiye'nin önemini artırıyor. Yeni Anayasa Özel Sayısı'nda, 47 siyaset adamı, 18 araştırmacı yazar, 62 bilim adamı ve 16 sivil toplum temsilcisi, toplam 143 değerli uzmanın yazılarını yayınlıyoruz.

***

TBMM Adalet Komisyonu Başkanı ve Anayasa Uzlaşma Komisyonu Üyesi kıymetli dostum Ahmet İyimaya, Yeni Türkiye'deki yazısına 'Tarih Her Zaman Randevu Vermez' vecizesi ile başlamış. Bence de 'Yeni Anayasa' için tarihin milletimize randevu verdiğine inandığımız istisnaî günleri yaşıyoruz. 2013 yılı bitmeden 'Yeni Anayasa' hazırlanarak yürürlüğe girmelidir.
Bizce, Başbakan'ın verdiği mühletle mart sonuna kadar ihtilâflı hükümler dışında üzerinde anlaşılacak yarıdan fazla madde tespit edilir. Kalan maddeler üzerinde Meclis Genel Kurulu'nda müzakereler başlatılabilir. Bu arada AK Parti'nin kendi teklifi üzerinde mutabakata varılan diğer hükümler dışında kalan maddeler ile birlikte yeterli nisap sağlanarak ortaya çıkacak 'Yeni Anayasa'nın referanduma gitmesi mümkün olabilir. Bu süreçte, ılımlı bir yarı başkanlık sistemiyle birlikte, millî egemenlik, üniter devlet ve temel hükümler üzerinde, AK Parti'nin diğer bir partiyle anlaşması imkân dâhilindedir. Bu konuda, AK Parti ile özellikle MHP'nin anlaşması zor olmayacaktır.
Esasen, vatandaşlık temelinde ve kapsayıcı bir anlayışla da olsa, 'Türk' ve 'Türk Milleti' lâfzının kullanılmadığı, kimliksiz ve aidiyetsiz bir Anayasa'nın referandumda kabul edilmesi mümkün değildir.

***

Yeni Türkiye için Yeni Anayasa gerektiğine ve bunun gerçekleştirilebileceğine samimiyetle inanıyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA