Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN CELAL GÜZEL

ÖSYM'nin başarısı ve Prof. Ali Demir

Geçen hafta, ÖSYM'ye gidip Başkan Prof. Dr. Ali Demir'i ziyaret ettim. Beni iki değerli yardımcısı Prof. Dr. Ercan Öztemel ve Prof. Dr. Ömer Pekşen ile beraber karşıladı. Karşımda, çıkar çevrelerinin borazanlığını yapan meydanın pompaladığı gibi sık sık hatâ yapan idareciler değil; genç, dinamik, bilgili ve kendinden emin modern yöneticiler vardı. Onları tanıyınca, daha önce bu meseleyi ele almadığım için üzüldüm. Bir koca hayatî önemdeki teşkilâtın, 36 yıl patinaj yaparak inanılmaz hatâlar ve yolsuzluklar içinde bocaladıktan sonra, nasıl son iki yıl zarfında mevcut durumuna yükseltildiği, gerçek bir başarı hikâyesidir. ÖSYM'yi tarafsız şekilde inceleyenler, Prof. Ali Demir ve ekibinin -bu sütuna sığdıramayacağım- icraatını bilseler, bugüne kadar çıkarları bozulanların tesiriyle aleyhteki yazılarından utanırlardı.


***

ÖSYM'den çok özet ve misâl kabilinden bazı gözlemlerimi aktarıyorum:
ÜSYM olarak 1974'te kurulmuş ve 2011'de ÖSYM (Ölçme Seçme ve Yerleştirme) hâline getirilmiş. Temmuz 2010'da yapılan KPSS'de kopya çekildiği iddiasıyla sınavın iptal edilmesi ve ÖSYM Başkanı'nın istifası üzerine Prof. Ali Demir ve ekibi, 20 Eylül 2010'da görevi devralmış ve 2 yıllık kısa bir zamanda yapılan yolsuzlukları ve hatâları ortadan kaldırmış.
Daha önce kanun ve yönetmelik olmadan tamamen keyfî şekilde yürütülen hizmetler, 5 ayda 6114 sayılı kanun ve 15 yönetmelik çıkarılarak ve ayrıca kurum içi yönergelerle keyfîlik tamamen kaldırılıp kurallara bağlanmış.
Şimdi her yıl, 153 Sınav Merkezinde (yurtiçi ve yurtdışı), yaklaşık 120 bin sınav salonunda, 50 ayrı sınavda, 9 milyondan fazla adayın bilgisi ölçülüyor.
Prof. Dr. Ali Demir ve ekibi, bu şekilde ifade etmediler ama daha önce müthiş bir lâubalilik, karışıklık, çıkar kollama ve yolsuzluk dönemi yaşandığı anlaşılıyor.
Yeni döneme kadar olan müddet zarfında bir Stratejik Plân oluşturulmamış ve geleceğe ait hiçbir misyon ve vizyon tespit edilmemiş. Şimdi 2012-2016 Stratejik Plânı var.
Bu döneme ait en çarpıcı başarı, sınav güvenliğinin tam olarak sağlanması olmuş. 'Her Adaya Farklı Soru Kitapçığı' uygulanması, ÖSYM'de âdeta bir reform başlatmış. Bu uygulama, menfaat odaklarının plânlarını bozduğu için bu gruplar medyayı kullanarak karalama kampanyasına başlamıştır.
Uygulanan teknolojik yapı, özellikle bilgisayar teknolojisi tamamiyle değiştirilmiş ve bu alanda taş devrinden çıkılarak günümüz teknolojisinin de önüne geçilmiştir.
İlk defa olarak hizmetlere 'Şeffaflık' getirilmiştir.
Geniş bir soru bankası oluşturulmuş, 450 bin sınav görevlisinin eğitimine başlanmış, bölgesel teşkilâtlanma kurulmuş, ilgili merkezlere ve sınav salonlarına kamerayla izleme getirilmiş, vs, vs...

***

Dedim ya, yapılan icraatın bu sütuna sığdırılması mümkün değil. ÖSYM binasından içim rahat olarak memnuniyetle ayrıldım. Aleyhlerindeki bunca tezvirata rağmen arkalarında kapı gibi duran ve bu başarılı hizmetleri takdir eden Başbakan Erdoğan'ı; artık çocuklarımızı güvenerek adaletlerine tevdi edebileceğimiz ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir ve yardımcılarını gönülden tebrik ediyorum.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA