Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HASAN CELAL GÜZEL

Türkiye'de Kürt nüfusu nedir? (1)

Evvelâ şunu belirtelim ki, Türkiye'de yaşayan insanımız Türk, Kürt veya başka bir etnik yapıda olsun bizim için aynı değerdedir ve Yüce Türk Milleti'nin bölünmez bir parçasıdır. Kürtler bizim öz kardeşlerimizdir. Onlardan bahsederken 'biz-onlar' ayrımını yapmak bile beni incitiyor.
Benim ve benim gibi düşünenlerin hassasiyetine rağmen, ırkçı- bölücü ve terör yanlısı Kürtçüler ile onların iç ve dış destekçileri, Türkiye'deki Kürt nüfusunu yüksek gösterme gayretlerini bazen açık artırmaya dönüştürüyorlar. Ne yazık ki bazı ciddî araştırmacılar da bilerek veya bilmeyerek bu politikaya âlet oluyorlar.
Tarhan Erdem'in Radikal Gazetesi'nin manşetinde yayınlanan 'Türkiye'deki Kürt Nüfusu' araştırmasında ulaşılan 13 milyon 400 bin rakamı da (nüfusun yüzde 17.7'sine tekabül ediyor) tümüyle gerçek dışıdır. Erdem'in, Türkiye haricinde diğer ülkelerde gösterdiği Kürt nüfusu (Irak 4.6; İran 4.2; Suriye 1.5; Asya 0.6: Avrupa 1.1) doğrudur. Fakat Türkiye'deki Kürt nüfusu yaklaşık bir misli fazla gösterilmiştir.
Aslında Erdem'in 2006 Araştırması'nda bulduğu Kürt Nüfusu oranı yüzde 7.67'dir ve doğrudur. Ancak Erdem, özet olarak ifade edersek; n 'Kimliğinizi ne olarak biliyorsunuz?' sorusundan hareket ettiğini söylemiş, fakat dil üzerinden değerlendirme yapmıştır. n 'Zaza'lar, ayrı bir dile ve etnik kimliğe sahip olmasına rağmen Kürt gibi gösterilmiştir. Buna mukabil, çeşitli Türk grupları farklı değerlendirilmiştir. Ayrıca, anket soruları da yönlendiricidir.
Ana veya baba tarafından Kürt olmayanlar toplama dahil edilerek oran şişirilmiştir. n Erdem'in son on yıllık araştırmaları gözden geçirildiğinde, Kürt nüfusundaki hızlı artış oranının çok üstünde rakamlara ulaşıldığı ve araştırmaların kendi içinde çelişkiye düştüğü görülmektedir.

***

Türkiye'deki Kürt nüfusu konusunda kasıtlı ve uydurma tahminlerden örnekler verelim:
Yurtdışındaki Kürt Enstitüleri, Türkiye'deki Kürt sayısını hep birkaç misli fazla göstermeye çalışmışlardır. İranlı Kürtçü İzady, New York'taki Kürt Enstitüsü'ndeki konferansında, 2050'de Kürt Nüfusu'nun Türk Nüfusu'nu geçeceğini, hiçbir bilimsel veriye dayanmadan iddia etmiştir. Gene, Paris Kürt Enstitüsü Başkanı Kendal Nezan, Türkiye'de 25 milyon Kürt'ün bulunduğunu beyan etmiştir.
Kürtçüler, Kürt nüfusu sayısında, birbirine tamamen zıt ifadeler kullanmış ve hiçbir dayanağı olmayan tamamen 'atmasyon' rakamlar vermişlerdir. Meselâ, aynı dönemde Talabani, Türkiye'de 9 milyon Kürdün yaşadığını söylerken, Kemal Burkay 15 milyon Kürt olduğunu ileri sürmüş; (24 Aralık 1994'te yayınlanan) aynı TV programında, Kürtçü milletvekilleri, Muzaffer Demir, Kürt sayısını 15 milyon gösterirken, Mahmut Alınak ise 20 milyonu daha 'münasip' görmüştür.
Kürt nüfusunun hesaplanmasında Kürtçü siyasî partilerin seçimlerde aldıkları oylar da bir gösterge sayılabilir. Nitekim, 1990'lı yıllardan beri yapılan seçimlerde PKK destekçisi ırkçı-bölücü partiler, toplam oyun yüzde 4.17 ile yüzde 6.58'i arasında oy alabilmişlerdir. Bu orana, Kürtçü olmayan bağımsız adayların oyları da dahildir (Üstelik bu seçimlerde büyük ölçüde baskı ve şiddetin rol oynadığı da unutulmamalıdır).
Time dergisi 18 Mart 1991 tarihli sayısında, Türkiye'de 8 milyon Kürt olduğunu yazmış; ancak sadece iki hafta sonraki 1 Nisan 1991 tarihli sayısında -bu rakamı az bulmuş olacak ki- Türkiye'deki Kürt nüfusunu ikiye katlayarak 14.5 milyona çıkarmıştır (Mustafa Akyol).
Bütün bu örnekler, Türkiye'deki Kürt kardeşlerimizin sayısının ayrılıkçı maksatlarla fazla gösterilmek istendiğini ispat etmektedir.
Sonraki yazımda gerçek rakamları açıklayacağım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA