Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

İhtiyacınız olan enerjiyi doğadan alabilirsiniz

Stres, yoğun ve uzun süreli çalışma, trafik gibi etkenler enerjimizi tüketiyor. Bazı önlemler ile kendinizi daha enerjik hissetmeniz mümkün. Yeter ki siz doğru zamanda doğru adımları atmaya çalışın

Mesai saati bitmeden tükendiğini hissedenlerden ve çalışmaya devam edecek gücü bulamayanlardansanız, enerji takviyesi sağlayacak ufak ipuçlarına ihtiyacınız var demektir. Peki nedir bunlar? Aslında çok basit. Yeter ki doğru zamanda doğru hamleyi yapın! Yoğun çalışma temposu, stres ve benzer sebeplerle kaliteli uyku uyuyamama gibi sebepler, gün içinde, hatta tam da ihtiyacınız olduğu dakikalarda adeta tükenmenize sebep olur. Vücudunuz, muhteşem programlanmış bir makina gibidir ve sorunsuz çalışması için ihtiyacı olan her şeyi doğada bulabilirsiniz. Amerika'da, doğal yollarla enerjinizi artırmaya yardımcı olacak bir liste yayınlandı. Uygulaması oldukça kolay ve son derece faydalı olan bu listede, durumunuza göre yapmanız gerekenler özetlenmiş. Bugün, sizler için bu listeyi oluşturan maddeleri detaylandırarak hayata geçirmenize yardımcı olmaya çalışacağım.

YULAF YAĞI MUCİZESİ

Devamlı meşgul bir beyin, uyku saatiniz gelip geçtiği halde sizi uykunuzdan alıkoymaya yeter de artar bile. Ertesi gün yapılacaklar, bugün bitmesi gerektiği halde henüz tamamlanamayan işler derken saatler uyumak için geç kaldığınızı göstermeye başladıysa, ertesi gün ihtiyacınız olacak enerjiyi farklı şeylerde aramaya başlarsınız. Tam ve kaliteli bir uyku uyuyamadığınız o sabah, muhtemelen enerji içeceklerinden medet umacaksınız. Enerji içecekleri, bol miktarda şeker ve kafein içerdiğinden ilk etapta kendinizi zinde hissetmenize sebep olurlar. Oysa gereksiz miktarda şeker ve kafein almadan da kendinizi enerjik hissedebilirsiniz. Bu durumda ilk tavsiyem, yulaf yağı olacaktır. Aktarlarda kolayca bulabileceğiniz yulaf yağının tadı, tek başına içebilmeniz için çok da uygun olmadığından, sabahları içtiğiniz çay veya meyve suyuna iki çay kaşığı ilave etmeniz yeterli. Yapılan araştırmalar, yulaf yağının, damarları genişleterek, beyne daha fazla kan pompalanmasına sebep olduğunu gösterdi. Böylece daha zinde hissedeceksiniz.

ALTIN KÖK (RHODİOLA BİTKİSİ )

Yapılan araştırmalar rhodiola bitkisinin, merkezi sinir sistemindeki nörotransmiter aktivitesini canlandırarak, daha zinde hissetmeye sebep olduğunu gösterdi. Ayrıca serotonin hormonunu da yükselten bir etkiye sahip. Aktarlarda bulabileceğiniz altın kök bitkisini, güne başlarken demleyerek içebilirsiniz. Son zamanlarda rhodiola kökü, tabletler halinde de piyasaya sürüldü. Güvendiğiniz bir markaya ait olan bu tabletleri de tüketebilirsiniz.

KİVİ MUCİZESİ

Daha önceki yazılarımda da bahsettiğim gibi, sabahları kivi yemek, daha enerjik olmanıza ve stresi azaltan etkisi sebebiyle sakin kalarak yüksek konsantrasyona ulaşmanıza yardımcı olur. Kivinin faydaları saymakla bitmez... Kivi, portakala oranla iki kat C vitamini ihtiva eder! Potasyum açısından incelendiğinde muza oranla, yine iki kat potasyum barındırır. Kivi, aynı zamanda zengin bir lif kaynağıdır; ki bu durum bağırsak sisteminiz için de oldukça faydalıdır. Acıktığınız anlarda yiyeceğiniz bir adet kivi, içerdiği şeker sebebiyle hızla enerji kazanmanıza ve lif içeriği sayesinde uzun süre tok hissetmenize yardımcı olacaktır. Günün değişik saatlerinde toplamda iki kivi yemek, ihtiyacınız olan birçok maddeyi almanıza yeter!

TURUNCU CAMLI GÖZLÜK TAKIN

Sürekli bilgisayar başında çalışarak ekran ışığına maruz kalmak, uyku problemleri yaşamanıza sebep olur. İyi bir uyku uyuyamamaksa yorgun hissetmenin en temel sebeplerinden biridir. Bu tip ekranlardan yayılan mavi ışık, uykuya geçmeniz için ihtiyacınız olan melatonin salgılanmasını yavaşlatarak, uyuyamamanıza sebep olur. İddiaya göre; turuncu camları olan bir gözlük (güneş gözlüğü gibi) kullandığınız takdirde, melatonin salgısında yavaşlamaya neden olan mavi ışığı bloke edebilirsiniz!

ÇOK YORGUNSANIZ ANANAS SUYU VE HİNDİSTAN CEVİZİ TÜKETMEYE ÇALIŞIN

Yapılan araştırmalar ananasın son derece faydalı bir meyve olduğunu gösterdi. Antioksidan içeriği sayesinde başta kanser olmak üzere birçok hastalığın tedavisinde oldukça iyi bir yol arkadaşı olan ananas, C vitamini yününden de zengin bir meyve. Az sayıda gıdada bulunan manganezin maddesi, enzimlerin etkinliğinin görülebilmesi ve antioksidan özelliğin artmasında son derece önemlidir ve ananas, manganezin yönünden oldukça zengindir. Ananas, hücre kaybını engelleyerek enerji üretimine de yardımcı olur. Özellikle kendinizi yorgun hissettiğiniz günlerde ananas yemek, yenilenmenize yardımcı olacaktır. Hindistan cevizi, içerdiği faydalı yağ asitleri sayesinde beyin fonksiyonlarınızı düzenlemeye yardımcı olur. C vitamini, antioksidan maddeler, lif ve protein zengini olan Hindistan cevizini özellikle kendinizi yorgun hissettiğiniz günlerde tüketmeniz, ihtiyacınız olan enerjiye ulaşmak için yapabilecekleriniz arasında yer alıyor.

SU İÇMEYİ KESİNLİKLE İHMAL ETMEYİN

İnsan vücudunu bir araca benzetecek olursak; su, onu çalıştıran benzin gibidir. Birçoğumuz, yoğun çalıştığımız saatlerde su içmeyi ihmal ederiz. Su yoğunluğu zengin gıdalarla beslenmek, su içmeyi ihmal edenlerin yapabilecekleri arasında ilk sıralarda yer alıyor. Salatalık, kereviz, turp, domates ve biber, diyet listenize bu anlamda ekleyebileceğiniz gıdalar arasındadır. Doğru nefes almak, sağlığımız için son derece önemli. Günlük aktivitelerimizi yaparken soluğumuzun yetmesi, doğru teknikle nefes alabilmekten geçer. Vücudumuzun en önemli ihtiyaçlarından biri hiç şüphesiz oksijendir. Peki size enerji verecek doğru nefesi nasıl alırsınız? Çok basit! Ağzınızı kapatın ve dört saniye boyunca burnunuzdan derin bir nefes alın. Aldığınız nefesi yedi saniye boyunca tutun ve ardından sekiz saniye süreyle geri verin!

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA