Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Obezite çocukları tehdit ediyor

Çocuklara sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak, anne-babaların en önemli görevi. Çocuğunuzla hazırlayacağınız salata, obeziteye karşı en önemli silahınız

Çocuklarımız geleceğimizin teminatıdır ve onların sağlığı, aslında toplumun sağlığıdır. Çocuğunuzun günlük diyetini planlarken, her besin maddesi grubundan faydalanmasını sağlayın. Her gün süt ve süt ürünleri, et, meyve-sebze, sağlıklı yağlar ve tahıllar mönünüzde yer almalı. Kahvaltı en önemli öğünlerden biridir. Bu sebeple çocuklarınıza mutlaka kahvaltı alışkanlığı kazandırmanız gerekir.

NASIL BESLENMELİ?
Özellikle çocukların ana öğünlerde; temel besin grubumuz olan ekmek ve ekmek türevi olan çorbapilav- makarna gibi gıdalar, et/tavuk, haftada en az bir gün balık ve mevsiminde olan herhangi bir sebze yemeği bulunmalı. Bunun yanında oldukça önemli kalsiyum kaynakları olan süt ve yoğurt; hem ana öğünlerde, hem de ara öğünlerde tükettirilmelidir. Büyüme ve gelişme sırasında vücutta meydana gelen birçok mekanizmada proteinlere önemli görevler düşer. Eğer vücudumuz protein alamazsa vücut hücreleri yenilenemez. Bu durumda büyüme yetersiz kalır. Vücut için temel protein kaynakları, yiyeceklerimizden sağlanır. Proteinler bitkisel ve hayvansal kaynaklar olmak üzere iki kaynaktan elde edilir. Hayvansal kaynaklar; yumurta, et, tavuk, balık, deniz ürünleri, süt, yoğurt gibi kaynaklardır. Proteinlerin bitkisel kaynakları ise kuru fasulye, nohut, mercimek gibi kuru baklagiller ve tahıl ürünleridir. Tabii bunların dışında hayatın başlangıcında aldığımız en değerli protein kaynağı anne sütüdür.

kahvaltı mönüsü

1-2 dilim peynir
Tam tahıllı ekmek
Zeytin
Pekmez-bal
Süt
Haftada iki-üç kez yumurta, ev yapımı kek ya da börek ekleyebilirsiniz.
Kahvaltı ve öğle yemeğinin arasına mutlaka sağlıklı bir ara öğün ekleyin.

ÇOCUĞUNUZ OBEZ SINIFINDA YER ALIYORSA NELERE DİKKAT ETMENİZ GEREKİR?
1. Çocuğunuzu diyete sokmayın. Daha sağlıklı yedirmeye, sağlıksız besinlerden uzak tutmaya çalışın.
2. Ne içtiğini dikkatle izleyin. Su ve ayran içmeye teşvik edin.
3. Sağlıklı beslenmenin esaslarını anlatın. Örneğin onlarla mutfakta daha çok zaman geçirip birlikte salata hazırlayın.
4. Daha çok sebze ve yoğurt yemeye, daha sık bakliyat tüketmeye teşvik edin.
5. Yağ, un ve şekerden zengin hazır besinleri evinize sokmayın. Bu üçlüyle yapılan ev yapımı yiyecekleri de azaltın.
6. Evinize hazır yemek siparişi vermeyin.
7. Yemek porsiyonlarını küçültün.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA