Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

İşiniz hayatınızın neresinde olmalı?

Günde yedi saat uyumamız gerekirken biz elimizde sürekli cep telefonları ile yaşıyoruz. İşe nerede dur demeli ve sosyal hayata yönelmeliyiz?

Yaşamak için çalışmak şart. Değişen ve adeta acımasız bir hal alan dünya şartları, hayatta kalabilmek için çalışmanın gerekliliğini artırırken aslında 'yaşamak' için zaman bırakmıyor. Geçtiğimiz yıllarda OECD'nin yayınladığı araştırma sonuçlarına göre Türkiye, iş ve özel hayat dengesini kuramayan ülkelerin başında geliyor. Hatta bu hayati dengeyi kurabilenler listesinde son sıralarda yer alıyor. Kaliteli bir hayat sürebilmek için psikolojik açıdan sağlıklı olmak en önemli şart. Bu sebeple iş ve özel hayat arasındaki dengeyi doğru kurmak ve yönetmek gerekir. Peki her geçen gün zorlaşan şartlarda bu mümkün olabilir mi?

SAĞLIĞINIZI ETKİLİYOR
Eve iş getirmek birçoğumuz için son derece normal bir hal aldı. Özellikle küresel şirket çalışanları, durmak bilmeyen dünya saatine ayak uydurmak için, telefonlarını 24 saat açık tutmak ve devamlı e-postalarını kontrol etmek zorundalar. Son yıllarda cep telefonları ile ilgili yapılan araştırmalar, özellikle gece uykusundayken telefonlarımızı en az 1-2 metre uzakta bırakmamız gerektiğini söylüyor. Bilgisayar başında uzun saatler geçirmenin kas ve iskelet sistemi üzerindeki olumsuz etkileri ise her geçen gün yeni verilerle ispatlanıyor. Yanımızdan ayıramadığımız ekranların yaydığı ışıkların, göz sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri ise saymakla bitmez. Hepsinden de önemlisi beyin (zihin) yorgunluğu... Beden yorgunluğu dinlenmekle geçirilebilirken zihin yorgunluğunu atlatmak, son derece zordur. İnsan bedeni, günde yedi saat -sağlıklı- uyku uyumak üzere yaratılmış. Dinç bir zihinle ve bölünmeyen bir uyku uyuyabilmek, ertesi gün performansı için kritik öneme sahip. Zihni tazelemenin en kolay yolu ise hobi edinmek. Müzik, dans ve benzer aktiviteleri hayatınıza eklemeyi başarabilirseniz, zihninizi de tazeleyebilirsiniz. Sağlam sosyal ilişkiler kurmak, mutlu olabilmenin öncelikli şartları arasında yer alır. Sevdiğiniz insanları daima çevrenizde tutun. İşinizi seviyor olabilirsiniz, hatta sevin de ancak kendinizden fazla değil!

TEMİZ HAVANIN ZİHNİNİZİ İYİLEŞTİRMESİNE İZİN VERİN
Hobi edinmeniz iyi bir öneri ancak bunun için bile zamana ve paraya ihtiyacınız var diye düşünüyor olabilirsiniz. Dolaylı yoldan bakacak olursak, hobi edinmek için bile çalışmanız gerektiğini düşünebilirsiniz. Öncelikle kendinizi nerede daha rahat ve sakin hissettiğinizi keşfedin ve o ortamlarda daha fazla vakit geçirmeye çalışın. Devamlı klimaların çalıştığı ofis ortamından çıkıp direkt arabanıza biniyor ve benzer bir havayı orada da solumaya devam ediyorsanız, bu döngüye dur demenizin vakti gelmiş demektir. Kısa mesafelere giderken arabaya binmek yerine yürüyün ve temiz havanın zihninizi iyileştirmesine izin verin. Bunların hiçbirini yapamıyorsanız, masa başında çalışmaya devam ederken, kendinize birkaç dakika ayırın ve derin nefesler alarak nefes egzersizi yapın. Bu basit egzersiz, zihninizin tazelenmesine yardımcı olacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA