Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Bilgisayarın göze etkileri

Bilgisayar kullanımındaki artış, hiç duymadığımız hastalıkların sıradanlaşmasına sebep oldu. Bilgisayar yorgunluğu ve göz kuruluğu ise bizi en çok etkileyenler

Hayatın devamını kolaylaştıran her türlü iş, yakından ya da uzaktan bilgisayarlarla ilişkili duruma geldi. Bilgisayar yorgunluğu, fazla bilgisayar kullanımına bağlı baş, boyun, sırt ve göz ağrısı gibi hastalıklar ciddi oranda artış göstermeye başladı. Bilgisayarları hayatımızdan çıkarmak neredeyse imkansız ancak doğru oturuş, uygun gözlük kullanımı ve çevresel faktörleri doğru yönetme ile göreceğimiz zararı en aza indirmek mümkün.

GÖZ KURULUĞU
Son zamanlarda bilgisayar kullanıcıları arasında artan şikayetlerin başında, gözlerde batma, ağrı, yanma, sulanma ve çift görme geliyor. Gözlerin uzun süre yakın mesafeye odaklanması, göz içerisindeki lenslerin kırıcılığının artmasına neden olur. Gözde bulunan kaslar, bu durumun altından kalkabilmek için sürekli uyum sağlamaya çalışır. Bu, göz kaslarını yoran bir süreçtir ve gözde ağrıya sebep olur. Devamlı yakın mesafeye odaklanmak ve bakışları klavye ile ekran arasında gezdirmek, bakılan objeye uyumu zorlaştırır. Görüntü netliği bu sebeple kaybolabilir ve bulanık görme yaşanabilir. Ekrana yakınlık ve uyum ihtiyacı arasında doğru orantı vardır. Göz kaslarını yoran bu durum, gözde kuruluk ve buna bağlı yanmalara sebep olur. Hemen peşinden batma ve kızarıklık gelişir. Gözde kuruluk yaşandığında, göz yaşı tabakası da bu durumdan etkilenerek buharlaşmaya başlar. Yeniden ıslatılması içinse gözün kırpılması gerekir. Yapılan araştırmalar, sağlıklı bir kişinin dakikada ortalama 25 kez gözlerini kırptığını gösteriyor. Her şeyin yolunda gitmesi için dakikada 25 kez kırpılması gereken göz, yakın mesafede bilgisayar kullanırken sadece 5-10 kez kırpılabilir. Bu durum, göz kuruluğuna sebep olur. Bir de ortamdaki ısı değişikliği ve muhtemel fan etkisi ile kuruluk daha kısa sürede gelişir. Ekran göz hizanızdan yukarıdaysa ona bakmak için göz kapaklarınızı normalden daha fazla açmanız gerekir. Bu durumda göz kuruluğu riski artar.

ORTAM IŞIĞI DA ÖNEMLİ

Değişen ortam ışığı, ekran kontrastında değişikliğe sebep olur. Netlik değiştiğinde göz bebekleri siz farkında olmasanız da küçülerek duruma adapte olmaya çalışır. Ekran parlaklığının yüksek olması da göz bebeklerinin küçülmesine sebep olur. Böyle durumlarda gözlerde ağrı ve kalitesiz görme şikayetleri gelişir. Kullandığınız bilgisayarın monitörü, titreşime sebep olmayacak kalitede olmalı ve bombe şeklinde olmamalıdır.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?
Dik ve rahat bir oturuş pozisyonu olmalıdır. Bacaklar yere dik, uyluk paralel, sırt ve kollar dik, ön kol zemine paralel olmalıdır. Sandalye sırt destekli olmalı ve ayarlanabilir olmalıdır. Ekran parlaklığı ve konumu oturuşa uygun olmalıdır. Ekran parlaklığı, kişinin en rahat ettiği seviyede, konumu ise göz hizasında tutulmalıdır. Ekrana bakarken tam karşıya bakıyor olmak gerekir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA