Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Kan şekerinizi doğal yollardan düşürün!

Kontrol altına alınmadığı zaman ciddi sağlık problemlerine yol açabilen yüksek kan şekeri, son derece basit yollarla düşürülebilir. Yumurta, tarçın, kimyon, zerdeçal gibi besinlerle kan şekerinizi düşürebilirsiniz

Kan şekeri seviyesiniz, gün içinde yediklerinize bağlı olarak alçalıp yükselebilir. Örneğin koca bir dilim baklava yediğinizde, kan şekeri seviyenizde ani bir yükselme gözlenebilir. Bu geçici durum, kısa süreliğine sizi rahatsız eder ancak etkisi azaldığında -maalesef- unutursunuz. Kan şekeri seviyeniz, genel vücut sağlığınızı yakından ilgilendiren bir değerdir. Kan şekeri seviyeniz devamlı yüksekse; bu, durumun kronik hal aldığı anlamına gelir. Beslenme alışkanlıklarınız başta olmak üzere birçok sebebe bağlı olarak kronikleşebilen yüksek kan şekeri seviyesi, vücudunuzda ciddi hasarlar bırakır. Organ, damar ve sinir hasarları, kalp ve böbrek hastalıkları; kronikleşen yüksek kan şekerinin yol açtığı hastalıklardan sadece birkaçıdır. Hatta yapılan araştırmalar, uzun vadede görme kaybına dahi neden olabildiğini gösterdi. Kontrol altına alınmadığı takdirde ciddi sorunlara sebep olan bu hastalığı, beslenme alışkanlıklarınızı değiştirerek yola getirebilirsiniz. Son yıllarda yapılan araştırmalar, kan şekeri seviyenizi dengelemeye yardımcı gıda maddelerini listeledi. Bakalım yeni yeme alışkanlıklarımız nelerden oluşuyor?

YABAN MERSİNİ
Yaban mersini, özellikle Amerika'da sıklıkla tüketilen bir meyve olmasına rağmen ülkemiz için yeni sayılabilecek bir tat. Yapılan araştırmalar, yaban mersininin insan sağlığına sayısız faydası olduğunu gösterdi. 2010 yılında yapılan ve Journal of Nutrition'da yayınlanan bir çalışmaya göre, yaban mersini sahip olduğu biyoaktif maddeler sayesinde, insülin duyarlılığını arttırarak risk grubundaki kişilerde diyabet gelişme riskini azaltıyor! Gün içinde karbonhidrattan zengin beslenen birçoğumuz için adeta altın değerinde bir bilgi bu!

TARÇIN
Tarçının kan şekeri üzerindeki dengeleyici etkisi uzun zamandır bilinen bir gerçek. Tarçının faydaları hakkında yapılan araştırmalar, tek faydasının kan şekerini dengelemek olmadığını da gösterdi. Bu araştırmalara göre tarçın, kalp hastalıklarını önlemede, LDL (kötü kolesterol) ve trigliserid seviyelerini düzenlemede de son derece etkili bir silah. Tarçın mucizesinden yeterinde faydalanabilmek için 20 gün boyunca yarım çay kaşığı tarçın tüketmeniz, kronikleşen yüksek kan şekeri seviyenizi düşürmede yardımcı olacaktır.

YUMURTA
Belirli sayıda fazla kilolu ve obez gönüllü üzerinde yapılan bir araştırmada, gönüllülerin bir kısmı sabah kahvaltılarında iki yumurta yerken diğer gruptakiler yumurtasız kahvaltı ile güne başlamışlar. 2008 yılında International Journal of Obesity'de yayınlanan bu araştırmayı yürüten bilim adamları, bir süre sonra iki grubu karşılaştırdıklarında son derece ilginç bir neticeye ulaşmışlar. Sonuca göre, sabah kahvaltılarına iki yumurta eklenen gruptakiler, yumurtasız kahvaltı edenlere oranla yüzde 65 daha fazla kilo vermişler! Araştırmacı bilim adamları bu durumu, yumurtanın tokluk süresini uzatmasına bağlıyor. Yapılan benzer araştırmalara göre güne yumurta yiyerek başlayanların sonraki 36 saat boyunca daha az kalori aldıklarını da gösterdi! Bu ve benzer etkileri sebebiyle yumurta, beslenmenizi düzenleyerek kan şekeri seviyenizi kontrol etmede önemli bir yardımcıdır.

SİRKE, ZEYTİNYAĞI VE BAHARATLARI SOFRANIZDAN EKSİK ETMEMELİSİNİZ

BAHARAT: Baharat kelimesi, yüzlerce çeşitten meydana gelen kabarık bir listeyi ifade eder. Kan şekerinizi dengelemede yardımcı olanlardan bahsetmek gerekirse; bu listenin başında çemen tohumu, zerdeçal, kimyon, zencefil, hardal, kişniş ve yaprak köri gelir. The Journal of Medicinal Food'da yayınlanan bir araştırmaya göre bu baharatlar, kan şekerinizi dengelemenin yanında, kolesterol seviyeniz üzerinde de olumlu etkilere sahiptir.

ZEYTİNYAĞI: Zeytinyağı, Akdeniz diyetinin dünyaca kabul görmüş en önemli öğesidir. Genel beden sağlığını iyileştirmek ve korumak için adeta bir mucize olan zeytinyağı, tekli doymamış yağ açısından son derece zengin bir gıda maddesidir. Bilinen en önemli faydası, karın bölgesi yağlanmasını azalttığıdır. Ancak yapılan araştırmalar, kan şekeri seviyesini dengelemede ve iştah bastırıcı etkisiyle bilinen leptin hormonunun salgılanmasında da önemli rol oynadığını gösterdi.

SİRKE: Varlığı çok eskilere dayanmasına rağmen yeni yeni keşfedilen bir gıda maddesidir. Yapılan araştırmalar sirkenin, diğer faydalarının yanında kan şekerini düzenlemede önemli bir yardımcı olduğunu gösterdi. Arizona Eyalet Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, yemeğe bir miktar sirke ile başlayanların kan şekeri seviyesindeki denge, sirkeyle başlamayanlara göre çok daha olumlu.

CHİA TOHUMU METABOLİZMAYI HAREKETE GEÇİRİYOR

CHIA TOHUMU: Chia tohumu, adaçayı familyasından bir bitkinin tohumudur ve son yıllarda sayısız faydası sebebiyle sıkça duyulmaya başlanmıştır. Hakkında yapılan sayısız araştırma; eşsiz bir lif, potasyum, folik asit, demir ve kalsiyum kaynağı olduğunu, metabolizmayı harekete geçirerek zayıflamada iyi bir yardımcı olduğunu ve kalp-damar hastalıklarından korunmada fayda sağladığını gösterdi. Chia tohumunun kan şekerini düzenlemedeki etkilerini araştıran bilim adamları, sevindirici neticeler elde ettiler. Buna göre Chia tohumu, kan şekerini düzenlemede ve diyabetin etkilerini hafifletmede, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyonun etkilerini azaltmada oldukça yararlı bir alternatif.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA