Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Obezite, bir virüs gibi hızla yayılıyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşamın sırrı kilo ile mücadeleden geçiyorsa, kilo kontrolünü kolaylaştıracak ipuçlarına ihtiyacımız var demektir. Peki metabolizmanızı hızlandıracak yiyecekler hangileri?

Obezite, en basit tanımıyla fazla, hatta aşırı kilo anlamına gelir. Kimlerin fazla kilolu, kimlerin obez olduğunu anlamak içinse tartıda gördüğünüz rakam tek başına bir şey ifade etmez. Bu ayrım, boy ve kilo oranınıza göre belirlenen vücut kitle indeksine bağlıdır. İnsan sağlığını tehdit eden hastalıklara sebep olan faktörleri inceleyen bilim adamları fazla kilonun, sayısız hastalığa sebep olduğunu gördüler. Bu sebeple kilo kontrolü ve sağlıklı beslenme, uzun ve konforlu bir yaşamın en önemli anahtarı olarak benimsenmeye başlandı. Obezite, son yıllarda hızlı bir artış gösteriyor. Türkiye İstatistik Kurumu'nca yapılan bir araştırmaya göre, ülkemizde obeziteye rastlanma oranı yüzde 17.2'den 19.9'a yükseldi. Vücut kitle endeksi incelendiğinde; 15 yaş ve üstü bireylerin yüzde 33.7'sinin fazla kilolu, yüzde 42.2'sinin normal kilolu, yüzde 4.2'sinin ise düşük kilolu olduğu tespit edildi. Cinsiyet ayrımında bakıldığında; kadınların yüzde 24.5'inin obez, yüzde 29.3'ünün ise fazla kilolu olduğu görüldü. Erkeklerde ise bu oranların sırasıyla, yüzde 15.3 ve yüzde 38.2 olduğu gözlendi. Uzun ve sağlıklı bir yaşamın sırrı kilo ile mücadeleden geçiyorsa, kilo kontrolünü kolaylaştıracak ipuçlarına ihtiyacımız var demektir. Metabolizmanız ne kadar hızlı çalışıyorsa, yediklerinizi o oranda yakıyor ve aksi durumdakilere göre daha zayıf kalıyorsunuz demektir. Peki metabolizmanızı hızlandıracak yiyecekler hangileridir?

Metabolizmanızı Hızlandırın

Ada çayı: Sabah saatlerinde bir fincan ada çayı içmek, metabolizmanızı hızlandırmanıza yardımcı olacaktır.
Yoğurt ve limon: Yapılan araştırmalar, ana öğünlerden önce (çorba yerine) bir kase yoğurt yemenin normalden çok daha az kalori almanıza yaradığını gösterdi.
Sirke: Yapılan araştırmalar sirkenin, karbonhidrat emilimini yavaşlattığını, ani kan şekeri yükselmelerini önlediğini ve tok tuttuğunu gösterdi.
Soğuk su: Yapılan araştırmalar, soğuk su içildiğinde, suyun vücut ısısına gelebilmesi için enerji harcaması gerektiğini gösterdi. Yani soğuk su içtiğinizde vücudunuz, onu kendi ısısına getirmek için kalori yakar!
Karabiber: Yemeklerinize tuz yerine karabiber ekleyin. Böylece yemeklerinizi tatlandırırken sodyum almak zorunda kalmazsınız.
Yeşil çay: Yeşil çayda bulunan polifenol yağ oksidasyonu, vücudunuza aldığınız gıdalar içerisindeki kalori seviyesinin dengelenmesini sağlar. Bağırsakların çalışmasına yardımcı olur.
Zencefil: Yapılan araştırmalar, zencefilin vücuda girmesinin ardından metabolizma hızının yüzde 20 oranında artırdığını gösterdi.
Kırmızı biber: Yapılan araştırmalar, kapsaisin adlı maddenin metabolizmayı hızlandırdığını gösterdi ki bu madde, bibere acı tadı veren madde olarak da bilinir. Dolayısıyla acı kırmızı biberi özellikle ana öğünlerde tercih etmelisiniz.
Yumurta: Yapılan araştırmalar, yumurtanın yağın çözülmesini kolaylaştırdığını ve metabolizmayı hızlandırdığını gösterdi.
Sarımsak: İnsülin seviyesini yüksek tutarak tokluk süresini uzatır.
Portakal ve greyfurt: C vitamini içeren besinler metabolizmayı hızlandırarak, yağın vücutta yakılmasına yardımcı olur.

Lifli Yiyecekler yiyin

Lifli yiyecekler, sindirim sisteminizin dostudur. Lif, bağırsaklarda adeta bir süpürge vazifesi görerek düzenli ve rahat tuvalete çıkmanıza, dolayısıyla sitemin çalışmasına yardımcı olur. Yapılan araştırmalar, günlük ihtiyacı karşılayacak ölçüde lif almanın, zayıflamanın ilk ve altın kurallarından olduğunu gösterdi. Araştırmalar; elma, mısır, fasulye (barbunya fasulyesi ve siyah fasulye), nohut, avokado, kepekli makarna, bulgur, taze fasulye, kepekli ekmek, mercimek, armut, enginar, yulaf, ahududu, bezelye, brokoli, badem ve arpanın lif açısından zengin gıdalar olduğunu gösterdi.
Bunlardan kesinlikle uzak durmalısınız!

Salt şeker veya karbonhidratlar ve sağlıksız yağlar: Salt şekerle yüklü yiyecekler, aynı zamanda salt karbonhidratlar olarak adlandırılır. Şekerli kahvaltılık gevrekler, pasta, hamur işleri, kurabiyeler, kekler ve gazlı içecekler bunlarla yüklüdür. Genelde boş kaloriler olarak adlandırılan salt şekerler, kan şekeri seviyesini yüksek bir enerji seviyesine çıkararak hızla emilirler. O hızla emilmiş ekstra kaloriler yağ olarak depolanır ve sizi obezite riskine sokar. Yüzde 100 tam tahıllı ekmek, esmer pirinç veya bölünmüş yulaf gibi lif zengini karbonhidratlar seçerek akıllı seçimler yapın. Taze sebze ve yağsız et gibi doğal yiyecekler seçin. Eğer canınız tatlı bir şeyler çekiyorsa, sebze meyve reyonuna gidin ve armut, elma veya yabanmersini gibi en sevdiğiniz mevsimsel meyveleri seçin.
Nitrik asit ve doymuş yağ içeren etler: Söğüş et, jambon, sucuk ve sosis gibi işlenmiş etler; nitrik asit ve tazeliği koruyan kimyasal katkılar içerirler. Nitrik asitler mide kanseri ve başka dejeneratif hastalıklarla bağdaştırılmıştır. Bu yağlı et ürünleri ayrıca kalp krizi ve çarpıntılara neden olan LDL , yani kötü kolesterolün seviyesini artıran sağlıksız doymuş yağlarla doludur.
Telaffuz edemediğiniz içerikler: Eğer bir gıda ürününü anlamanız için kimya dersi almanız gerekiyorsa veya ilk beş içeriği telaffuz edemiyorsanız, alışveriş sepetinizin yanına bile yaklaştırmayın. Yalnızca bir bileşenden oluşan doğal ürünler satın almaya odaklanın.
Sahte sağlıklı gıdalar: Bazı kurabiyeler, salata sosları veya yoğurtlar kendilerini 'yağ oranı düşük' olarak gösteren yanıltıcı yiyeceklerdir. Onların etiketlerine yakından bir bakın. Lezzeti oluşturabilmek adına kaçınılmaz bir şekilde şeker veya tuz oranları yüksektir. Diğer yanıltıcı yiyecekler, 'tam tahıl içerir' şeklinde etiketlenmiş ambalajlı ekmek ve krakerlerdir. Bu da çoğunlukla yüzde 100 tam tahıllı ürünlerden çok daha az lif demektir. Mümkün olduğunca gerçek gıdalar seçin. Bu, giderilmesi gereken bir tatlı kriziyse, mango ve kayısı gibi lezzetli kuru meyveler satın alın.

Metabolizma hızlandırıcı tarifler

Metabolizma hızlandırıcı yeşil çay:
Poşet yeşil çay
Tarçın
Su
Buz
Yüksek lif, düşük kalori ve yüksek antioksidan özelliği olan yeşil içecek: Kahvaltıda içebileceğiniz bu yeşil içecek, aşağıdaki ölçülerle yapıldığında dört kişi için yeterlidir.
Yarım kilo ıspanak
Yarım kilo salatalık
1 kereviz sapı demeti
1 çay kaşığı zencefil
1 demet maydanoz
2 elma
1 yeşil limon suyu
Yarım limon suyu
Buğday kepekli krep:
2 yumurta
1 kaşık yulaf kepeği
Yarım çay bardağı yağsız süt
Yarım çay kaşığı kabartma tozu Tüm malzemeleri karıştırıp sıcak tavada pişirin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA