Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Saç dökülmesini önlemenin yolları

Saç bakımı söz konusu olduğunda, gelişen teknoloji ve tıp bilimi çeşitli alternatifler üretmeye devam ediyor. Ama tüm bu gelişmelerin yanı sıra jojoba, havuç, biberiye gibi bitkilerin yağlarıyla da saçınızı güçlendirerek dökülmeyi önleyebilirsiniz

Saç, bedenin görsel açıdan en çok önemsenen parçasıdır. Saç bakımı denildiğinde, saçların daha parlak ve gür olmasını isteyen hanımların ilgi alanına, saç dökülmesi denildiğinde ise erkeklerin ilgi alanına girmiş olursunuz. Bu durum, son yıllarda değişmeye başladı. Saç dökülmesi artık kadınların da korkulu rüyası. Saç bakımı söz konusu olduğunda, gelişen teknoloji ve tıp bilimi çeşitli alternatifler geliştirmeye devam ediyor. Konu hakkında yapılan araştırmalar, sağlıklı saçlara kavuşmanın yollarının çeşitliliğini ortaya koyuyor. Beslenmeden yıkamaya, kurutmadan kesmeye kadar sayısız püf noktasına ulaşmak mümkün. Yapılan araştırmalar, erkeklerde kadınlara oranla daha fazla saç dökülmesi görüldüğünü belirtiyor. Erkeklerde saç dökülmesi, -genelde- ön saç çizgisinin sol ve sağ yanından içeri doğru açılmalar şeklinde başlar ve ön kısımda kelleşmeye neden olur. Ardından vertex adı verilen tepe kısma doğru açılma başlar ve kellik, başın arka kısmına doğru yayılır. Bu sürecin genelde bu düzende gerçekleşiyor olması tesadüf değildir. Genetik saç dökülmesi olarak adlandırılan bu dökülme tipi, androgenetik tip olarak da bilinir. Androgenetik saç dökülmesi, kalıtsal özellik gösterir. Genelde aileden mirastır. Yapılan araştırmalar, yüzde 95 oranında genetik sebeplere bağlı olan bu dökülmenin ilaç ve benzer yöntemlerle tedavisinin oldukça güç olduğunu gösteriyor. Bu sebeple saçlarınız henüz başınızdayken onlara ihtiyacı olan özeni göstermeniz gerekir.

Bitkisel yağlarla masaj yapın

1. Saç diplerine saf zeytinyağı ile masaj yapılır. Yarım saat kadar sonra, nötr bir bitkisel şampuanla saçlar yıkanır. 2. Eşit miktarlarda (yaklaşık 5'er ml) alınacak kekik, biberiye, lavanta, sedir, üzüm çekirdeği ve tatlı badem yağları küçük bir cam şişe içinde karıştırılır. Bu karışımla saçlı deriye masaj yapılır. Burada dikkat edilecek husus, alınacak yağların mutlaka doğal olmasıdır. Sentetik yağların tedavi değeri yoktur. 3. Aşağıdakilerin karışımı ile, saçlı deriye günde iki defa masaj yapılır:
100 ml jojoba yağı
10 ml biberiye yağı
10 ml havuç tohumu yağı
1 ml lavanta esansı 4. Terebentin esansı; antiseptik ve cilde kan toplayıcı özelliklerinden dolayı, saç bakımı ve korunmasında kullanılan değerli bir drogdur. Saç diplerindeki bakteri faaliyetini durdurarak, kaşıntı ve kepeklenmeyi sona erdirir. Kafa derisinin hemen altındaki kılcal damarlara kanı toplamak suretiyle de saçların beslenmesini sağlar. Bu şekilde saç dökülmelerini önler. Saç bakımı için herhangi bir bitkisel şampuana yüzde 1 oranında terebentin esansı ilave edilerek iyice karıştırılır. Bu şampuanla her gün saçlar yıkanır. Kepeklenme ve saç dökülmelerinin önlenmesi için önce birkaç damla terebentin esansı ile saç diplerine masaj yapılır. Bir saat beklendikten sonra, 100 gr. bitkisel bir şampuana 10 damla terebentin esansı konularak hazırlanmış olan preparatla saçlar yıkanır. Bu işlem her gün tekrarlanır.

Kadınların da saçı dökülür

Saç tellerinin incelmesi ve dökülmesi, her üç kadından birinde görülüyor. Yapılan araştırmalar, kadınlarda görülen saç dökülmesinin genetik faktörlerle yakından ilişkili olduğunu gösterdi. Bu sebeple genetik sebeplere bağlı dökülmelere, kadın tipi dökülme de deniyor. Kadınlarda saç dökülmesi tetikleyicileri arasında; demir eksikliği, kansızlık, hormon dengesizlikleri, kronik hastalıklar, saç bakımı yanlışları ve beslenme gibi farklı nedenler sayılabilir. Kadınların saç dökülmesini engellemek için önerilen tedaviler saçlı deriye lokal uygulanan ilaç, vitamin ve diğer tetikleyiciler; ağızdan alınan besin takviye tabletleri ya da saç dökülmesinin ileri boyutlara ulaşması durumunda diğer tedavilerle eş güdümlü yürütülecek bir saç nakli olarak özetlenebilir. İnsan bedeni hayatı boyunca dört aşamadan oluşan saç döngüsünü yaklaşık 20 kez yaşar.

Saç uzaması için bitkisel formül

1 tutam rendelenmiş taze zencefil 125 ml suda kaynatılır. Ilık bir şekilde temiz saç diplerine sürülür. 70 ml jojoba ve 30 ml çörek otu yağı ile masaj uygulaması yapılır.

SARI KANTARON YAĞI İLE SAÇKIRANI ENGELLEYİN

Saçkıran, genelde bozuk para büyüklüğünde alanlarda saç dökülmesine neden olan bir bağışıklık sistemi hastalığıdır. Farklı tipleri vardır. Bilim adamlarının yaptığı saçkıran tanımı şu şekildedir: Bağışıklık sistemi vücudu dışarıdan gelen tehditlere karşı korumak için tasarlanmıştır. Ancak bazı kişilerin bağışıklık sistemi; dışarıdan gelen tehditlerin, hastalıkların dışında vücudun kendisine karşı da saldırıya geçer. Bağışıklık sisteminin bu kendi kalesine karşı yaptığı saldırılardan kaynaklanan hastalıklara otoimmün hastalıklar denir ve saçkıran da bunlardan biridir.

Nedeni tam olarak bilinmiyor

Nedeni tam olarak bilenmeyen saçkıran hastalığı hakkında yapılan araştırmalar; bağışıklık sisteminin zayıflaması, genetik faktörler ve stresin bu hastalıkta etkili olduğunu ifade ediyor. Saçkıran sebebiyle kelleşen bölgede tekrar saç çıktığı biliniyor ancak bu durum, hastalığın tekrarlamayacağı anlamına gelmiyor. Yaşam şartları ve gerekli faktörlerin bir araya gelmesiyle saçkıran tekrar edebilen bir hastalık halini alıyor. Saçkıranın en bilinen etkisi, insan psikolojisi üzerindeki etkisidir. Ağrıya sebep olmadığı gibi bulaşıcı da değildir. Saçkıran ile mücadelede atılması gereken ilk adım, bir uzmana başvurmaktır ancak bitkisel çözümlerden de kaçmamak gerekir. 85 ml sarı kantaron yağı ve 10 damla çay ağacı yağı ile hazırlanan karışım ile ilgili bölgeye hafif masaj yapmak, saçkıran tedavisinde fayda sağlayan kürlerden biridir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA