Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Zayıflasanız da şişkinliğiniz geçmiyor mu?

Sizi olduğunuzdan daha kilolu gösteren şişkinliğiniz ve adeta üzerinize yapışıp kalan göbek çevresi yağlarınız mı var? Karbonhidrat, nişasta, tatlandırıcılar ve gazlı içecekler bunların başlıca sebepleri olabilir

Zayıflamak, daha güzel ve sağlıklı görünmenin en önemli adımıdır. Özellikle kadınların yaşadığı estetik kaygısı, sayısız diyet listesinin yazılmasına sebep oluyor. İşin tuhafı karşınıza çıkan her liste, savunduğu yöntemi mucize olarak adlandırıyor. Siz hangisine başlayacağınıza karar verene kadar yeni bir 'mucize yöntem', çok satan kitaplar listesinin ilk sıralarından birine yerleşiyor. Elbette amacım diyet listelerini kötülemek değil. Muhakkak ki fayda göreceğiniz yöntemler de mevcut. Daha önce de defalarca söylediğim gibi; başarısız diyetlerin ilk sebebi diyete başlamaktır. Diyete başlanmaz, sağlıklı ve doğru beslenmek bir hayat tarzıdır ve benimsendiğinde otomatik olarak kilo problemi yaşamazsınız. Sizi olduğunuzdan daha kilolu gösteren şişkinlikler, az yeseniz dahi sindirime yetmeyen metabolizmanız ve adeta üzerinize yapışıp kalan göbek çevresi yağlarınız... Bunları bir anda durduracak mucizelerim yok elbette ancak bu saydıklarımdan, yeni alışkanlıklar edinerek uzaklaşmanız mümkün. Öncelikle iki basit soruyu cevaplayarak işe başlayalım:
Sabah rahatlıkla giyebildiğiniz kıyafetlerinizin, akşama doğru sizi sıkmaya başladığı oluyor mu?
Sabahları kıyafetlerinizi giyerken sizi sıktığını ve eskisi kadar rahat olmadıklarını düşünüyor musunuz?
Eğer ikinci sorunun cevabı 'Evet' ise, üzgünüm ama kilo almışsınız demektir. İlk soruya 'Evet', ikinci soruya 'Hayır' dediyseniz, gün içinde yaptıklarınız şişkinliğe sebep oluyor demektir. Şişkinlik, karın ve bağırsak bölgesinde biriken gaz sebebiyle ortaya çıkar. Bağırsaklarda biriken gazın büyük kısmı, kalın bağırsakta toplanır. Gün boyu oluşan gaz, açısal yapısı sebebiyle kalın bağırsakta toplanarak, sabah rahatlıkla giyebildiğimiz kıyafetlerimizin akşam saatlerinde bizi sıkmaya başlamasına sebep olur. Bazılarında bu durum hafif şiddette yaşanırken, kimilerinde iki bedene kadar fark yaşanabilir. Kadınların kalın bağırsağı, erkeklere oranla yaklaşık 10 cm daha uzundur! Bu sebeple şişkinlik şikayeti, kadınlarda daha fazla görülür. Gaz, öncelikle midede oluşmaya başlar. Ardından bağırsaklara doğru yol alır ve bir gün önce yediklerimizle beslenen bağırsak bakterilerinin ortaya çıkardığı gazla birlikte birikmeye başlayarak, şişkinlik oluşmasına sebep olur.

TUZDAN UZAK DURUN
Tuz, vücudumuzdaki sıvıyı tutarak şişkinlik oluşumuna sebep olur. Bedenimizin sodyum ihtiyacını belirlemek amacıyla yapılan çalışmalar, günlük sodyum tüketimimizin 2.300 mg'ı geçmemesi gerektiğini gösteriyor. İşlenmiş gıdalar sebebiyle aldığımız günlük sodyum miktarı ise 3.400 mg'dan fazla.

NİŞASTALI GIDALARA DİKKAT!
Patates, mısır ve ekmek gibi karbonhidrat zengini yiyecekler, bu grupta sayılabilirler. Karbonhidratlar, mide ve bağırsakta daha uzun süre işlem görerek vücudumuzda daha fazla kalırlar. Bağırsaktaki yolculuğu uzayan karbonhidratlar, burada yaşayan bakterilerin daha uzun süre beslenmelerine ve dolayısıyla daha fazla gaz çıkarmalarına sebep olarak şişkinliği artırırlar.

TATLANDIRICILAR ŞİŞKİNLİK YAPAR
Yapay tatlandırıcılar, bağırsakta yaşayan bakterilerin en sevdikleri besin kaynaklarından biridir. Gazlı içeceklerde bulunan hava kabarcıkları da şişkinliğe sebep olur. Diyet olduklarını düşünerek gönül rahatlığıyla içtiğiniz gazlı içecekler, yapay tatlandırıcılar ve hava kabarcıklarının bir araya gelmesiyle şişkinlik oluşumu için kusursuz bir ortam oluştururlar.
Göbek çevresinde biriken yağlardan kurtulmanın yolları

1- Yoğurt
Yoğurt, içerdiği sağlıklı bakteriler sayesinde bağırsak sisteminizi harekete geçirmekle kalmayıp bağışıklık sisteminizi de kuvvetlendirir. Sizi harekete geçirecek bir araştırma sonucu var ki son derece ilginç. Araştırmacılar, diyetlerinde günde üç öğün yoğurt tüketenlerle tüketmeyenlerin bel çevrelerinden kaybettikleri yağ oranını incelemişler. Buna göre günde; üç öğün yoğurt tüketenlerin, yüzde 81 oranında daha fazla yağ yaktıkları tespit edilmiş.

2- Ay Çekirdeği
İçeriğinde bulunan E vitamini, demir ve selenyum; bel bölgesi yağlarını eritmek için iyi birer savaşçıdır. Tekli doymamış yağdan zengindir. İçerdiği protein sayesinde uzun süre tok hissetmenize de yardımcı olur.

3- Meksika Fasulyesi

Bağırsak sisteminiz için adeta hayati öneme sahip lif ve tokluk hissi veren protein yönünden oldukça zengindir. İçeriğinde bulunan flavonoidler, bel çevrenizde yağ depolanmasının önüne geçerek tam da istediğiniz sonuca ulaşmanıza yardımcı olur.

4- Armut
İçerdiği lif sayesinde bağırsak sistemini harekete geçirir. Yapılan araştırmalar, her öğünden önce bir adet armut yemenin daha hızlı kilo vermeyi sağladığını gösterdi. Ayrıca barındırdığı anti-oksidanlar sayesinde bel çevrenizde yağ birikmesini de önler.

5- Tam Tahıllılar

Tam tahıllılar, bağırsak sistemi üzerindeki hızlandırıcı etkisinin yanında uzun süre tok hissetmenize de yardımcı olur. Ayrıca kan şekerini dengeleyici özelliği de diyet listenizde bulundurmanız gereğini artıran bir diğer etkidir. İtiraf etmeliyim ki çok da lezzetli olmayan buğday kepeği ve benzer gıdaları az yağlı süt ile karıştırarak kahvaltı mönünüzü oluşturabilirsiniz. Güne böyle başlamanız daha geç acıkmanıza sebep olacaktır. Yapılan araştırmalar, tam tahıllı gıdalarla beslenenlerin, tercih etmeyenlere oranla çok daha hızlı kilo verdiğini gösterdi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA