Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Kilo vermek için ip atlayın ve tempolu koşun

Zayıflamak istiyor ama spor yapmak istemiyor musunuz? Egzersiz yapmaya hâlâ başlayamadıysanız, sporu eğlence ile birleştirerek bu sorunu çözebilirsiniz

Başı fazla kilolarıyla dertte olanlar, tek başına diyet yapmanın yetersiz olduğunu, beraberinde düzenli egzersiz yapmaları gerektiğini defalarca duymuşlardır. Doğru yapıldığı taktirde egzersizin her çeşidi kilo vermeye yardımcı olur ancak bazı egzersiz tipleri vardır ki onlar, çok daha fazla kalori yakmanızı sağlayarak daha çabuk kilo vermenize yardımcı olur. Egzersiz yapmaya bir türlü başlayamayan, başlamayı başarsa da bunu alışkanlık haline getiremeyen sayısız kişi vardır. İşte bu egzersizler, böyle kimseler için egzersize başlama hevesi olabilir diye düşünüyorum.

KOL VE BACAK BİRLİKTE ÇALIŞIR
İp atlamak, kol ve bacak kaslarını aynı anda ve son derece verimli şekilde çalıştırabilen egzersizlerin başında geliyor. Yapılan araştırmalar, bir saat boyunca ip atlamanın yaklaşık 667- 990 kalori yaktırdığını gösterdi. Bu oldukça ciddi bir rakam. Her şeyde olduğu gibi ip atlamada da beklenen faydayı sağlamanın, işi doğru yapmakla yakından ilgisi var. Her ip atlama şekli ve hızı vâdedilen bu kalori miktarını yaktırmaz. Bu rakama ulaşmak için dakikada 120 atlayış yapmanız gerekir. Sadece bir saatte ve dakikada 120 atlayış yaparak ip atlamak, yaklaşık 1000 kalori yakmanızı sağlar.

YÜRÜMEYE DEVAM EDİN
Yapılan araştırmalar, 10 dakikada 1.6 km (yaklaşık 1 mil) koşmanın saatte 566-839 kalori yaktırdığını gösterdi! Bir türlü egzersiz yapamayanları harekete geçirecek bir araştırma sonucu daha var. Yapılan araştırmaya göre, yaklaşık bu tempoda koşan biri, günün geri kalanında da kalori yakmaya devam ediyor (elbette bir dilim pasta vb. yemediği sürece). Egzersiz sonrası kalori yakmaya devam etmek istiyorsanız, 1/2 kuralını uygulayın. Yani koştuğunuz sürenin yarısı kadar da yürüyün ve günlük egzersizinizi böylelikle tamamlayın.

AĞIRLIKLA ÇALIŞIN

Yapılan araştırmalar, bir çeşit dambıl olan kettlebell isimli ağırlıkla çalışmanın, egzersiz sonrası da kalori yaktırdığını gösterdi. Yani bu yöntemle egzersiz yaptığınızda günün geri kalanında da kalori yakmaya devam ediyorsunuz. Araştırmanın sonucuna göre, kettlebell ile çalışmanın ardından geçen 36 saat boyunca kalori yakmaya devam edebilirsiniz. Elbette bu mucizevi etkinin bir kuralı var. Kalori yakmaya devam etmek istiyorsanız, egzersiz esnasında bir tempo tutturmanız ve hareketler arasında (periodlar arası hariç) kesinlikle durmamanız gerekiyor. Kettlebell ile yapılan egzersizlerde fazla zorlanmamak için üst beden ve alt beden hareketleri arasında geçiş yapabilir ve her üç hareketten sonra (ortalama bir periyod) 10 saniye kadar dinlenebilirsiniz. Kettlebell isimli aletle bir saat çalıştığınızda, 554-822 kalori yakabilirsiniz.

KICK BOKS YAPIN

Tüm vücudu aynı anda çalıştırabilen egzersizlerden biri olan kick boks, bir saat boyunca yapıldığında, 582-864 kalori yakmanızı sağlar. Son günlerde oldukça popüler olan bu spor, sıkıcı rutinlere gelemeyenler için iyi bir alternatif. Kick boks yaparken dikkat etmeniz gereken en önemli ayrıntı, her 90 saniyede bir 30 saniyelik aralar vermektir. Yalnız başınıza yapmamanız gereken bir dal olan kick boksu uzman eğitmenlerden yardım alarak hayatınıza katabilirsiniz.

HIZLI PEDAL ÇEVİRİN

Malum, yol ve hava durumu dışarıda bisiklet kullanmanıza izin vermeyebilir. Zaten burada kast edilen spor salonlarında bulunan sabit bisikletler. Yapılan araştırmalar, bir saat boyunca sabit hızlı tempoda pedal çevirmenin 498-738 kalori yaktırdığını gösterdi. Yapılan bir başka araştırma daha var ki sonucu oldukça ilginç. İddiaya göre, belirtilen metotla pedal çevirirseniz, egzersiz sonrası da kalori yakmaya devam edebilirsiniz! Bunun için 10 saniye boyunca oldukça hızlı tempoda pedal çevirin, 50 saniye ara verin. Ardından 15 saniye hızlı tempoyla pedal çevirin ve 45 saniye ara verin. Son olarak 20 saniye hızlı tempo ile pedal çevirin ve 40 saniye ara verin! Tarif edilen bu periyodu uyguladığınızda günün kalan saatlerinde de kalori yakmaya devam etmeniz mümkün!

KÜREK HAREKETİ

Elbette en yakın denize gidip bir kayığa atlayın demiyorum. Burada kast edilen, spor salonlarında bulunan ve rowing machine olarak adlandırılan aletlerle yapılan egzersiz. Yapılan araştırmalara göre bir saat boyunca kürek çekmek, 481-713 kalori yakmanızı sağlıyor. Bunun için bir dakika boyunca hızlı tempoda kürek çekmeniz ve ardından 30-60 saniye ara vermeniz gerekli. Her bir dakikanın ardından bu sürede molalar vererek bir saati tamamlayın.

MERDİVEN KULLANIN
Merdiven kullanmak, dahası bunu spor amacıyla yapmakla ilgili pek çok araştırma var. Bunlardan bazıları, kalori yakmada oldukça işe yaradığını söylerken bazıları, diz ve eklem problemi yaşayanlar için aksine zararı olduğunu belirtiyorlar. Dolayısıyla bu tavsiye, diz ve eklem problemi yaşamayan ya da uzman bir hekim tarafından tempolu merdiven çıkmalarında sakınca görülmeyenler için geçerli. Yapılan bir araştırmaya göre dakikada 77 basamak çıkmak, 452-670 kalori yakmanızı sağlıyor. Yürüyen merdiven ve asansörlerdense merdiven kullanmaya başlamak için oldukça iyi bir rakam.

SAĞLIK İÇİN YOGA
Yoga , son yıllarda oldukça popüler bir spor. Popülaritesiyle beraber gelen araştırmalar, yoganın sayısız faydasını ortaya çıkarmaya devam ediyor. Bilinen en önemli etkisi, streching yani vücuda kazandırdığı esneklik olan yoga, aynı zamanda kalori yakmanıza da yardımcı oluyor. Yapılan araştırmalara göre, bir saat boyunca doğru teknikle yoga yapmak, 226-335 kalori yakmanızı sağlıyor. Yogada dikkat edilmesi gereken en önemli husus, doğru nefes almaktır. Hareketler arasında yerleştirilmiş nefes aralıkları, vâdedilen etkiyi elde etmek için çok önemli. Dolayısıyla uzman bir eğitmen eşliğinde yapılmasında fayda var.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA