Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Bakliyatlar daha hızlı kilo vermenize yardımcı oluyor

Araştırmalar, bakliyatların diyabet ve kalp krizi riskini düşürdüğünü gösterdi. Ayrıca metabolizmayı hızlandırarak kilo vermeye yardımcı olduğu da kanıtlandı

Zayıflamaya çalışmak, milyonlarca insanın ortak sorunu. Sayısız diyet listesi, ilave egzersizler ve 'yeni' yöntemler arasında doğru olanı seçmek; zayıflamaya çalışmanın ilk ve en zor aşamasıdır. Kilo almak ya da vermek, yediklerinizle yüzde 100 ilişkilidir. Bu yüzden ne yemeniz ya da yememeniz gerektiğini bilirseniz işiniz kolaylaşabilir. Son yıllarda yapılan araştırmalar, bakliyatların protein ve B vitamini yönünden zengin olduğunu, diyabet ve kalp krizi riskini düşürdüğünü, kolesterol ve kan şekeri seviyesini düzenlediğini gösterdi. Bakliyatların metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya yardımcı olduğu da henüz tespit edilen faydaları arasında yer alıyor. Bakliyatların kilo verme üzerindeki etkisini araştıran bilim adamları ilginç bir deney yapmışlar. Belirli bir diyet ve egzersiz programını takip eden kişiler iki gruba ayrılmış. İlk grup, diyet ve egzersiz programlarında hiçbir değişiklik yapmadan diyetlerine bakliyat eklemiş. İkinci grup üyeleri, diyetine bakliyat eklemektense günlük programlarından 500 kalori eksilterek yollarına devam etmiş. İki ayın sonunda grupların verdiği kilo oranı karşılaştırıldığında, aynı oranda kilo verdikleri tespit edilmiş! Yapılan farklı bir araştırmada, bakliyattan zengin beslenenlerin diğerlerine oranla dört kat fazla kilo verdiği tespit edilmiş.

BEZELYE
Yapılan araştırmalar, bezelyenin potasyum yününden oldukça zengin olduğunu ve içerdiği potasyum sayesinde kalp sağlığını korumada önemli rol aldığını gösterdi. Türk mutfağında sıklıkla tercih edilen bezelyenin, metabolizmayı hızlandırıcı etkisi de son yıllarda ortaya çıkan faydalı gerçekler arasında yer alıyor.

FASULYE ÇEŞİTLERİ
Fasulye, Türk mutfağında sıklıkla kullanılan ve her çeşidi pişirilen bir bakliyat türüdür. Çorbalarda, ana yemeklerde, hatta salatalarda bile kullanılır. Renkleri ile birbirinden ayrılan çeşitleri olan fasulye, bilimsel araştırmalara da konu olmaya başladı. Sadece yarım bardak siyah fasulye tüketmek, günlük demir ihtiyacınızın yüzde 15'ini karşılamaya yeter. Yapılan araştırmalara göre, genellikle salatalarda kullandığımız kırmızı fasulye tam bir antioksidan kaynağı. Kırmızı fasulyenin sahip olduğu antioksidan oranı, nar ve yaban mersininkinden çok daha fazla! Antioksidan içeren sebze ve meyveler genelde kırmızı renktedirler ve kırmızının tonu koyulaştıkça içerdiği antioksidan miktarı da artar. Ana yemek olarak kullandığımız beyaz fasulyenin glisemik indeksinin (yiyeceklerin kan şekeri seviyesi üzerindeki etkilerini gösteren değer) düşük olduğu da tespit edildi. Metabolizmayı hızlandırma etkisi incelendiğinde, tüm fasulye çeşitlerinin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi olduğu tespit edildi. Zayıflamak istiyorsanız, fasulyeden yapılan tarifleri araştırmaya başlayabilirsiniz.

NOHUT
Nohut hakkında yapılan araştırmalar çoğaldıkça faydaları saymakla bitmiyor. Vitamin ve mineral zengini olan bu bakliyat, en çok folik asit ve B vitamini barındırıyor. Kalp sağlığı ve sinir sitemi üzerindeki önleyici ve tedavi edici etkileri ortaya çıkan nohudun bazı kanser türleri için de son derece faydalı olduğu tespit edildi. Nohudun metabolizma üzerindeki etkisini inceleyen bilim adamları, metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya yardımcı olduğunu da tespit etti.

MERCİMEK
Mercimek, yine renkleriyle birbirinden ayrılan çeşitlere sahiptir. Türk mutfağında sıklıkla kullanılan bu bakliyat, sayısız sıcak ve soğuk yemeğe dahil edilir. Yapılan araştırmalar, mercimeğin protein yönünden en zengin bakliyat olduğunu söylüyorlar. (Yarım bardak mercimekte 9 gr. protein bulunur) Mercimek, proteinin yanı sıra magnezyum ve folik asit yönünden de oldukça zengindir. Kalp sağlığından kemik sağlığına kadar tüm vücuda sayısız faydası tespit edilen mercimeğin kas ağrı ve kramplarına iyi geldiği de söylenmektedir. Yüksek protein içeren tüm gıdalar gibi mercimek de uzun süre tokluk verdiğinden zayıflamanıza yardımcı olur.
Zayıflamaya yardımcı diğer yiyecekler

SALATALIK
Yapılan araştırmalar, en düşük kalorili sebzenin salatalık olduğunu gösterdi. Hem lezzetli, hem de düşük kalorili! (Bu denli düşük kalorili olmasının en önemli sebebi, büyük kısmının sudan oluşuyor olmasıdır) Diyet programınızın ara öğün saatlerinde salatalığı tercih edebilirsiniz.

AVOKADO
Bundan birkaç yıl önce avokada, kültürümüze uzak bir yiyecekken şimdilerde sayısız tarifte yer aldığını görüyoruz. Vitamin, mineral ve sağlıklı yağlardan oldukça zengin olan avokadoyu çok sevmeye başladık. Yapılan araştırmalar, avokadonun içerdiği sağlıklı yağların zayıflamada son derece faydalı olduğunu gösterdi.

YEŞİL YAPRAKLILAR VE ELMA
Lif, sindirim sistemimiz için en önemli ihtiyaçlardan biridir. Sağlıklı bir sindirim sistemi için günde 20 gr. lif tüketiyor olmak gerekir ki lifli beslenmeye özen göstermeyenlerin bu rakama ulaşması oldukça zordur. Neyse ki elma ve yeşil yapraklı sebzeler var! Yapılan incelemeler sonucu bir elmada yaklaşık 5 gr. lif olduğu tespit edildi. Yeşil yapraklı sebzeler de lif yönünden oldukça zengindir. Yaprak rengi koyulaştıkça içerdiği lif oranı da artar ki bu, ihtiyacımız olan lifi daha hızlı ve kolay almamızı sağlar. Düzenli çalışan sindirim sistemi, kilo vermenin püf noktalarından biridir. (Tam tahıllı gıda maddeleri de lif zenginidir.)

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA