Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Kalbinizi korumak için kahkaha atın

Yapılan araştırmalar kalp krizinin, ölümle sonuçlanan rahatsızlıkların başında geldiğini gösteriyor. Kahkaha ile gülmek, stresten uzak durmak ve egzersiz yapmak ise en basit ilaçlar

Hem kadınlar, hem de erkekler için ölümle sonuçlanan hastalıklar listesinin ilk sırasında kalp krizi yer alıyor. En basit tarifiyle kalp krizi; çeşitli sebeplerle damarlarda oluşan plakların, bir süre sonra adeta blok vazifesi görerek kan ve oksijenin kalbe ulaşmasına engel olması, böylece sistemi durdurması olarak ifade edilebilir. Nedenleri konusunda sayısız araştırma yapılan kalp ve damar hastalıkları hayati önem taşıması sebebiyle hastalığı önleyen tedbirleri iyi bilmek ve vakit kaybetmeden hayatımıza adapte etmek gerekir.

HER GÜN 7-8 SAAT UYUYUN
Yapılan araştırmalar, düzenli ve yeterli uyumanın, kalp sağlığını korumada atılacak en önemli adımlardan biri olduğuna işaret ediyor. Günde altı saatten az uyuyan ve yedi-sekiz saat arası uyuyan kişilerin dahil edildiği bir araştırma, yeterli uyumanın kalp krizi ile ilişkisini ortaya çıkarmış. Buna göre, günde altı saatten az uyuyanlar, günde yedi-sekiz saat uyuyanlara göre tam iki kat fazla risk altında. Uyku, kandaki insülin seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olur. Yeteri kadar uyku uyumadığınızda hücreleriniz insüline karşı dirençli hale gelir ve bu durum kan şekerinizin yükselmesine, kilo almanıza ve uzun vadede kalp ve damar hastalıkları gelişmesine sebep olur.

BEL ÇEVRENİZİ ÖLÇÜN
Kilolu olup olmamanız, sağlığınız hakkında ipucu veren önemli bir veridir. Son yıllarda artan obezite oranı, bilim adamlarını obezite ile beraber gelen sağlık problemlerini incelemeye yöneltti. Her geçen gün yeni bir tanesi neticelenen araştırmalara göre; fazla kilolu olmak, kalp ve damar hastalıkları başta olmak üzere pek çok hayati hastalığa davetiye çıkartıyor. Yapılan son araştırmaların bir kısmı, boy-kilo oranınız kadar bel çevrenizin genişliğinin de önemli olduğunu vurguluyorlar. Özellikle kalp ve damar hastalıklarına yakalanma ihtimaliniz, bel çevrenizin ölçümüyle doğru orantılı olarak artıyor. Bilim adamlarına göre, kadınların bel çevresi 89 cm'yi, erkeklerin bel çevresi ise 102 cm'yi geçtiğinde kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riski artıyor.

DÜZENLİ EGZERSİZ YAPIN
Düzenli egzersiz, yoğun iş temposu ve şehir hayatının içinde kaybolanlar için mucize niteliğinde bir dilekten ibaret. Yapılan araştırmalar haftada üç gün 30-60 dakika boyunca aerobik yapmanın, kolesterol seviyesini düzenlediğini, yüksek tansiyonu kontrol altına aldığını ve kalp-damar hastalıklarına yakalanma riskini düşürdüğünü gösterdi. Düzenli egzersiz ile birlikte bir de sağlıklı beslenmenizi sağlayacak bir diyet programın uyacak olursanız, saydığım bu sonuçlara çok daha etkin ve hızlı bir şekilde ulaşabilirsiniz.

GÜLMEK DAMAR SAĞLIĞINA FAYDALI
Kahkaha ile gülmek, keşfedilmiş en iyi ilaçtır. Yapılan araştırmalar, kahkaha ile gülmenin damar sağlığı için son derece faydalı olduğunu gösterdi. Kahkaha attığınızda, stres hormonu olarak bilinen kortizol seviyesinde ciddi bir düşüş gerçekleşir. Stres ve kortizol seviyesinin düşmesi; kan basıncını düzenler, bağışıklık sistemimizin kuvvetlenmesine neden olur ve daha mutu hissetmemizi sağlar. Bilim adamları, stresin kalp krizi riskini iki kat artırdığını belirtiyorlar.

HORLUYORSANIZ DİKKAT!
Araştırmalar horlamanın, kalp hastalıkları için önemli bir işaret olduğunu gösteriyor. Eğer horluyorsanız, bir uzmana başvurmanız gerekiyor olabilir. Fazla kilolu olmak, zincirleme bir şekilde çeşitli hastalıklara sebep olur. Bunlardan biri de uyku sırasında adeta solunumu durduran uyku apnesidir. Yapılan araştırmalar uyku apnesinin, kalp krizi riskini ciddi oranda artırdığını gösterdi.

GENETİĞİNİZİ ÖĞRENİN
Kalpdamar hastalığına yakalanma ihtimaliniz, genetik mirasınızla yakından ilgilidir. Özellikle birinci derece yakınlarınız arasında kalp-damar rahatsızlığı olanlar varsa, belirtilerin ortaya çıkmasını beklemeyin ve düzenli kontrole gidin. Erken teşhis, birçok hastalıkta olduğu gibi kalp-damar hastalıklarında da hayati öneme sahiptir.

ASPİRİN KULLANIN
Çeşitli sebeplerle kan damarlarında meydana gelen plakların, kan akımını engellemesi sonucu kalp krizi gerçekleşir. Aspirin -doğal olarak- kan pıhtılarını dağıtır. Eğer yakınlarınızda kalp krizi geçirdiğinden şüphelendiğiniz biri olursa ilk yapmanız gerekenlerden biri ona aspirin çiğnetmek (yutturmayın, çiğnetin) olmalıdır. Bu müdahale sayesinde, kan damarlarında oluşarak tıkanıklığa sebep olan pıhtı, kısa sürede dağılacaktır.

TUZU AZALTIN
Tuz, uzun zamandır zararlarından bahsedilen bir gıda maddesidir. Özelikle kalp-damar hastalıkları için oluşturduğu risk, konuyla ilgisi olmayanların dahi bir kez olsun duyduğu bir iddia. Yapılan araştırmalara göre günlük tuz tüketiminizi sadece bir çay kaşığı eksiltmeniz bile kalbiniz üzerindeki baskının azalmasına yetiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA