Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Bu alışveriş listesi kalbiniz için

Kalp sağlığınızı korumaya, mutfağınızı düzenleyerek başlayabilirsiniz. Elma, sarımsak ve kanola yağı dolabınızda mutlaka bulunmalı

Her zaman söylerim; sağlığınızı kazanmak ve korumak için ilk ve en önemli mücadeleyi markette vermeniz gerekir. Kasiyerin bedelini hesaplayarak torbanıza doldurdukları, aslında sağlığınızı ne kadar önemsediğinizi gösterir. Evinizde yüksek kalorili ya da sağlığınızı tehdit eden yiyecekler yoksa, gece uyanıp kendinizi mutfakta bulduğunuzda, ya bir şey yemeden ya da bir dilim elma yiyerek yatağınıza geri dönersiniz. Kalp sağlığınız söz konusu olduğunda da aynı şey geçerlidir. Kalbinizi korumak için en başta doğru beslenmek gerekir. Bugün kalp sağlığını önemseyenler için bir alışveriş listesi hazırladım. Tamamı bilimsel araştırmalara dayanan ve kalbinize fayda sağladığı ispatlanmış yiyeceklerle dolu listemize bir göz atalım...

KANOLA YAĞI

Bundan birkaç yıl önce, Türkiye piyasasında kolaylıkla bulunabilen kanola yağı, son zamanlarda seyrek bulunur hale geldi. Kalp hastalıklarından korunmanız için hazırladığımız listenin başında, kanola yağı yer alıyor. Yapılan araştırmalar, kanola bitkisinde bulunan sterollerin, kötü kolesterol seviyesini düşürdüğünü gösteriyor. Antioksidanlar açısından da oldukça zengin olan kanola yağı (içerdiği antioksidanlar sayesinde) vücuttaki iltihaplanmayı da azaltıyor. Kanola yağından beklediğiniz faydayı elde etmek için her gün bir yemek kaşığı tüketmeniz yeterli.

BİTTER ÇİKOLATA

Yapılan araştırmalar bitter çikolatanın, metabolizma hızlandırıcı etkisi dışında kalp sağlığınızı korumaya da yardımcı olduğunu gösterdi. Bu sebeple kalp hastalıklarından korunmanız için hazırladığımız listenin ikinci sırasında bitter çikolata yer alıyor. Kakaoda bulunan flavonoller, damarlarınızın rahatlamasına ve kanınızın incelmesine sebep olarak kan basıncınızı düşürür. Kan damarlarınızın rahatlaması, kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskinizi azaltan önemli bir olaydır. Ancak bitter çikolata, en az yüzde 70 kakao içeriyor olmalıdır.

SARIMSAK

Sarımsak, Türk mutfağında sıklıkla kullanılır. Sarımsak hakkında yapılan araştırmalar, her geçen gün yeni bir faydasından haberdar olmamızı sağlıyor. Bilim adamları, her gün bir diş (toz halde kullanıyorsanız bir çay kaşığı) sarımsak tüketmenin kalp hastalıklarından korunmanıza yardımcı olduğunu söylüyor. Bu sebeple hazırladığımız listenin üçüncü sırasında sarımsak yer alıyor. Yapılan araştırmalar sarımsağın, kan damarlarını esnettiğini, damarlarda plak oluşumunu engellediğini ve kolesterol oluşumunun önüne geçtiğini gösterdi.

PANCAR YAPRAĞI

Pancar yapraklarını çöpe mi atıyorsunuz, atmayın! Yapılan araştırmalar, pancar yaprağının sayısız faydasını gün yüzüne çıkardı. Pancar yaprağında bulunan lifin, kolesterol emilimini engellemeye yardımcı olduğu artık biliniyor. Özellikle kolesterol problemi yaşayanlar, pancar yaprağından mutlaka faydalanmalılar. Pancar yaprağı ayrıca potasyum içeriği sayesinde kan basıncınızı dengelemeye de yardımcı oluyor. Pancar yaprağından beklediğiniz faydayı elde etmek için her gün (pişmiş) bir bardak pancar yaprağı tüketmeniz yeterli.

ELMA

Yapılan araştırmalar, sindirim sistemini hızlandırdığı için elmanın lif içeriğini övüyor. Bir elmada yaklaşık 5 mg lif bulunuyor ki bu miktar, tek başına günlük ihtiyacımızın 1/4'ünü karşılamaya yetiyor. Kalp sağlığı üzerine yapılan araştırmalar, her gün bir elma yemenin kalp hastalıklarından korunmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Bilim adamlarına göre elma, içerdiği yoğun lif ve flavonoidler sayesinde, kalp krizi ve felç riskini azaltıyor, kolesterol seviyesini düşürüyor! Her gün bir elma tüketmek, tüm beden sağlığınız için son derece önemli.

ZEYTİNYAĞI

Özellikle Akdeniz mutfağında sıklıkla kullanılan zeytinyağı, doğadan gelen en önemli mucizelerden biri. Antioksidan açısından oldukça zengin olan zeytinyağı bu özelliği ile HDL (iyi kolesterol) seviyesini etkilemeden LDL (kötü kolesterol) seviyesini düşürmeye yardımcı oluyor. Zeytinyağından beklediğiniz faydayı elde etmek için her gün iki yemek kaşığı tüketmeniz yeterli. Salatalara ekleyerek yani çiğ halde tüketmek ilk tercihiniz olmalı. Okuduğum araştırmalara dayanarak oluşturduğum kişisel tavsiyem, daima 'natürel sızma' zeytinyağı almanızdan yana.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA