Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Ayak kokusu neden olur?

Ayak kokusu, hepimizin başına gelebilecek en utandırıcı şeylerden biridir. Bazılarımıza imkansız gibi gelse de basit önlemlerle ayak kokusundan kurtulmak mümkündür

Ayak kokusunun ilk ve en önemli sebebi terdir. Her bir ayakta yaklaşık 250 bin ter bezi bulunur. Ne kadar da yüksek bir rakam değil mi? 250 bin ter bezi, her gün yaklaşık yarım litre ter üretilmesine sebep olur. Tüm kötü kokuların başlıca sebebi olan bakteriler, terle bir araya geldiklerinde bir çeşit gaz üretilmesine sebep olurlar. Üretilen bu gaz, peynir üretiminde ortaya çıkan ve yine oldukça kötü bir koku yayılmasına sebep olan gaza benzetilebilir. Kötü kokunun başlıca sebebi olan bakteriler, üremek için karanlık ve nemli ortamları tercih ederler. Gün boyu ayakkabılarınızın içinde havasız kalan ayaklarınız, hele bir de doğru çorap ve ayakkabı seçmediyseniz bakteri üremesi için son derece uygun bir ortam haline gelirler. Ayaklarınızda üremeye başlayan bakteriler için ölü hücreler ve deride bulunan yağlar, bulunmaz birer besin kaynağıdırlar. Çorapsız ayakkabı giydiğinizde çok daha fazla koku duymanızın başlıca sebebi de budur.

BAKTERİLER AYAĞA YERLEŞİR
Ayağınıza yerleşen bakteriler, parmak arası gibi nemli yerlere yerleşerek organik asitler ve sülfür bileşenleri oluşmasına sebep olurlar. Kötü kokunun kaynakları arasında sayılan bu maddeler, kıllı ayak yüzeylerinde kolaylıkla yayılarak (ayakta bulunan kıllar bu maddeler için daha geniş yayılma yüzeyi anlamına gelir) kokunun artmasına sebep olurlar. Her zaman söylediğim gibi, bir şeyin neden olduğunu bilmek, onu ortadan kaldırmak için son derece önemlidir. Son yıllarda uzmanlarca sıklıkla tekrar edilen bir şey var ki o da, ayak kokusunun farklı hastalıkların habercisi olabileceği iddiası. Daha önce de belirttiğim gibi, ayak kokusunun ilk ve en önemli sebebi terlemedir. Ayaklarınız aşırı terliyorsa bu durum ırsi olabileceği gibi, sempatik sinir sistemi rahatsızlıklarının, hipo bezi hastalıklarının ve şeker hastalığının habercisi de olabilir. Uzmanlardan bazıları, kalp krizinin erken belirtileri arasında ayaklarda aşırı terlemenin de bulunduğunu söylüyorlar. Ayaklarınızda meydana gelen terleme hissedilir derecede arttıysa dikkat! Sayılan bu hastalıklardan biriyle karşı karşıya olabilirsiniz. Yapılan araştırmalar, hamilelik ya da ergenlik gibi hormonal değişimlerin yaşandığı dönemlerde el ve ayak terlemelerinin artabildiğini gösteriyor. Artan terleme de ayak kokusuna sebep oluyor. Stres ve terlemeyi artırıcı etki gösteren bazı ilaçların kullanımı da dolaylı yoldan ayak kokusu oluşmasına sebep olabiliyor. Alabileceğimiz basit önlemlerle ayak kokusundan kurtulmak mümkün. Ayak hijyeni, en önemli tedbirdir. Ayaklarınızı her gün mutlaka ılık su ve sabunla yıkayın. Parmak aralarınızın temizlendiğinden emin olun. Her gün çorabınızı değiştirin ve eve geldiğinizde ayakkabılarınızı havalandırın. Hemen hemen her eczanede bulabileceğiniz düşük maliyetli antibakteriyel spreylerden edinin ve her akşam ayakkabılarınızı spreyleyerek bir sonraki giyime hazır hale getirin.

SİYAH ÇAY BAKTERİLERİ ÖLDÜRÜR

Ayak hijyenini sağlamanız için tavsiye edilen bitkisel kürler de vardır. Bunlar arasında en sık duyulanı, siyah çay kürüdür. Çayda bulunan tannik asit, bakterileri öldürmede son derece etkili bir maddedir. Tannik asit aynı zamanda deri üzerindeki porları kapatarak ayaklarınızın daha uzun süre kuru kalmasını sağlar. Çay kürünü hazırlamak oldukça kolaydır. Yarım litre suya iki poşet siyah çay ekleyin ve 15 dakika kaynatarak demleyin. Soğuması için biraz bekleyin ve ayaklarınızı yarım saat boyunca bu suda bekletin. Siyah çay kürünü bir hafta boyunca her akşam uygulamanız yeterli olacaktır.

AYAKLARINIZI SİRKELİ SUYLA YIKAYIN!

Son yıllarda sirke, doğal antibakteriyel olarak kullanılmaya başlandı. Yapılan araştırmalar da sirkenin, bakteri öldürmedeki etkisini ispatlıyor. Bu sebeple ayaklarınızı sirkeli suda kısa bir süre bekletmek ya da sirkeli su ile yıkamak, ayak kokusundan kurtulmanız için başvurabileceğiniz doğal yöntemler arasında sayılabilir.

DOĞRU ÇORAP VE AYAKKABI SEÇİN
Gün boyu terleyen ayaklarınızı, teri emerek rahatlatabilecek çorapları tercih etmelisiniz. Pamuklu çoraplar bunun için son derece uygundur. Gelişen teknoloji sayesinde tekstil ürünleri de her geçen gün yenileniyor. Artık piyasada antibakteriyel kumaşlardan üretilmiş tekstil ürünleri bulmak mümkün. Pamuklu çoraplar yeterli gelmiyorsa, antibakteriyel malzemeden üretilen çorapları tercih edebilirsiniz. Ayakkabı seçimi, ayak kokusunu önlemede en önemli adımlardan biri. Giydiğiniz ayakkabılar, mutlaka mevsime uygun olmalı ve hava alan bir yüzeye sahip olmalı.

CERRAHİ YÖNTEMLER
Son yıllarda kozmetik sektöründe yaşanan gelişmeler, sayısız derdin devası olmayı başardı. Özellikle ter bezlerine uygulanan botoks yöntemi sayesinde el ve ayaklardaki aşırı terlemenin önüne geçmek artık mümkün. Geçici bir süre de olsa bu yöntem, aşırı terlemeyi durdurabiliyor. Botoks gibi son derece ciddi tehlikeler içeren tedavi yöntemlerini uygulamadan önce bir uzmana başvurduğunuzdan emin olmanız gerekir. Botoksun ter bezleri üzerine uygulanmasıyla ilgili pek çok araştırma ve uzman tavsiyesi mevcut. Karar vermeden önce mutlaka araştırma yapmanızı tavsiye ederim. Özel krem ve solüsyonlar da ayak kokusunu önlemede kullanılan tedavi yöntemleri arasında yer alıyor. Böyle bir yöntemle ayak kokusundan kurtulmaya karar verdiyseniz mutlaka bir uzmandan tavsiye almalısınız.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA