Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Ateşleyicilerle kilo verin

Alıştığı düzenin dışına çıkan vücut, buna tepki verir. Böyle zamanlarda kilo vermek için ‘ateşleyiciler’ gerekir

Sıkı bir beslenme planına girdiğinizde, rutininiz değişir.
Normalden çok daha az kalori almaya başlarsınız ve bu değişim, bedeniniz için ani sayılan bir hızla gerçekleşir. Daha az kalori alarak beslenmek, doğal olarak hızlı bir şekilde kilo kaybetmenize sebep olur. Eski rutininize göre daha az sayılan -yeni- günlük kalori miktarınız, hızla küçülmeye başlayan bedeniniz için az olmaktan çıkar. Bu durumda ya daha az kalori almanız gerekir ki bu, bir kısır döngü halini alacaktır. Ya da metabolizmanızı harekete geçirerek tekrar kilo vermenizi sağlayacak yöntemler bulmalısınız. protein kalori yaktırır Alıştığınız düzenin dışına çıkarak normalden az kalori almaya başladığınızda vücudunuz bunu bir yokluk tehdidi olarak algılar ve doğası gereği kendini koruma altına alır.
Son yıllarda zayıflama serüveninin aşamaları hakkında yapılan araştırmalar, böyle zamanlarda bedenin 'ateşleyicilere' ihtiyaç duyduğunu gösterdi.
Peki nedir bu ateşleyiciler?
Kalori sınırlaması yapan profesyonel sporcular üzerinde yapılan bir araştırma, günlük diyetlerine ekledikleri 2.5 gram protein sayesinde kaslarını koruduklarını ve yağ oranlarının en düşük seviyeye indiğini belirtiyor.
Ayrıca yapılan benzer araştırmalar, insan bedeninin proteini sindirirken, karbonhidratı sindirdiğine oranla iki kat fazla kalori yaktığını da gösterdi.

Kahvaltı yapın
Sabah kahvaltınıza ekleyeceğiniz bir adet haşlanmış yumurta, ara öğünlerinizden birinde 10-15 adet badem tercih etmek ya da salatanıza ilave ettiğiniz organik tavuk etini bir miktar artırmanız, size yardımcı olacaktır.
Kiraz ve familyasında bulunan meyveler, metabolizmayı hızlandırıcı etkiye sahiptir.
Uzun süre tok hissetmenizi sağlayarak, normalden daha az yemenize yardımcı olurlar.

Lif almanız lazım
Sindirim sisteminiz olması gerektiği gibi çalıştığında, yediklerinizi çok daha hızlı sindirirsiniz.
Bu sebeple bağırsaklarınızı harekete geçirecek gıdalarla beslenmek, duran kilo kaybınızı yeniden harekete geçirmenizi sağlar. Elma, armut, böğürtlen, brokoli ve enginar, lif ihtiyacınızı karşılamak için son derece ideal meyve ve sebzeler arasında sayılabilir.
Amerika'nın en başarılı kalp cerrahlarından Dr. Mehmet Öz, alışkanlık haline getirdiğinizde zayıflamanıza ve öyle kalmanıza yardımcı olacak ufak ipuçlarını derledi:

1. Sabahları kırmızı pul biber yiyin.
2. Yemek tabaklarınızı küçültün.
3. Kahvenizden şeker, krema ve kafeini çıkarın.
4. Muz ve kavun gibi meyvelere tarçın ekleyin.
5. Şekersiz sakız çiğneyin.
6. Mutlaka kahvaltı edin.
7. Yemekten önce elma yiyin.
8. Tartı yerine mezura kullanın.
9. Fasulye yiyin.
10. Mantar, düşük sodyumlu soya, zeytin ve kuşkonmaz, uzun süre tok kalmanıza yardımcı olur.
11. Avokado yiyin.
12. Yoga yapın.
13. Kızarmış patates yerine fırınlanmış patates yiyin.
14. Kavun, domates ve kereviz gibi gıdalar, yoğun su içerir ve tok hissetmenizi sağlarlar.
15. Her öğünde protein alın.
16. Meyve sularından uzak durun.
17. Öğün atlamayın.
18.Düzenli uyku uyuyun.
19. Günde 10 bin adım atın.
20. Yemek yerken ara verin

Tam tahıllılara dikkat!
YANLIŞ okumadınız, tam tahıllılardan bahsedeceğim.
Hani şu tüm diyet listelerinin olmazsa olmazları...
Tam tahıllılar, sahip oldukları yüksek lif oranı sebebiyle tüm diyet listelerinin vazgeçilmezleri arasında yer alır. Diyete başladığınız ilk günlerde metabolizmanıza tabiri caizse bir tekme atarak hızlandıran tam tahıllılar, aynı zamanda veremediğiniz o son beş kilonun da sebepleri arasında yer alıyor.
Ancak bu durum, tam tahıllı gıdaları sağlıksız olarak nitelendirebileceğimiz anlamına gelmez. İçerdikleri lif, tüm vücudumuz için ihtiyaç duyduğumuz son derece önemli bir maddedir. Sağlıklı bir beden için her gün 30 gram lif tüketmek gerekir.

Hızı düşürebilir
Tam tahıllılar ile ilgili problem, içerdiği üç bileşenden kaynaklanır. Lif dışında içerdiği gluten, nişasta ve sitrik asit bir süre sonra metabolizmanızı yavaşlatarak kilo verme hızınızı düşürür.

Suyun sıcaklığı önemli
Tavsiyelere harfi harfine uyuyor olmanıza rağmen kilo vermeniz durma noktasına geldiyse, muhtemelen suyunuzu oda sıcaklığında içiyorsunuzdur.
Soğuk su içmekle oda sıcaklığında su içmek arasındaki farkı inceleyen Alman bilim insanları ilginç bir sonuç elde etmişler. Bu sonuca göre; soğuk su içmenin metabolizma üzerindeki hızlandırıcı etkisi, oda sıcaklığında su içmeye oranla çok daha yüksek.
Ayrıca her gün 10 bardak soğuk su içenlerin günde 50 kalori daha fazla yaktıkları da bu araştırma sonucu ortaya çıkmış.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA