Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

28 günlük programla kalp hastalığını önleyin

İnternet ortamında sıklıkla rastlanan şok diyetler ya da aylık programlarla, kalp hastalığının ortadan kalkamayacağını artık hepimiz çok iyi biliyoruz. Amerikalı bilim adamlarının araştırmalarına dayanan 28 günlük programda ise; alışkanlıklarınız değişiyor ve kalp hastalığı riskiniz azalıyor

Doğru teknik ve yaklaşımla yapılan sağlık araştırmalarını sürekli takip eden bir hekim olarak, sağlıklı yaşamın kısa sayılabilecek bir zaman diliminde kazanılamayacağına inanıyorum. Özellikle internet ortamında sıklıkla rastladığınız bir haftalık hatta üç günlük şok diyetler ya da aylık programlarla, ilgili organ ya da hastalığın tamamen ortadan kalkmasının imkansızlığının bilincindeyim. Bu tip başlık ya da makaleler gördüğünüzde, okuyacaklarınızın ancak hayat tarzınız haline geldiğinde fayda sağlayacağını unutmayın.

HAREKETSİZ YAŞAMI ARTIK BIRAKIN
Daha önceki yazılarımda kalp hastalıklarının cinsiyet ya da yaşa bağlı olmadığını, herkesin hastalık potansiyeli taşıdığını ve potansiyeli artıracak davranış ve alışkanlıklarla hastalığa davetiye çıkarıldığını detaylarıyla yazmıştım. Bugünse uzmanlık alanım olan kalp hastalıklarından korunmanıza yardımcı olacak 28 günlük bir programdan bahsetmek istiyorum. Amerikalı bilim adamlarının araştırmalarına dayanan bu planı uyguladığınız ve hayat tarzınız haline getirdiğinizde, kalp hastalıklarından birine yakalanma ihtimalinizi çok ciddi oranda düşürebilirsiniz. Kalp hastalıkları söz konusu olduğunda onlardan korunmak için öğrenilmesi gereken ilk şey; 'DUR' demektir. Hareketsiz yaşama, yanlış beslenme alışkanlıklarına ve strese dur demeyi öğrenmek gerekir.

AŞIRI YAĞI SOFRADAN KALDIRIN
Kararlılıkla yola çıktığınız ilk günden itibaren sofranızdan çıkaracaklarınız ve ekleyeceklerinizi iyi belirlemeniz gerekir. Aşırı yağ ve kırmızı et (fazla kırmızı et) sofranızdan uzaklaştırmanız gerekenlerin başında geliyor. Bunların yerine meyve, sebze, tam tahıllılar ve baklagillerin miktarını artırmalısınız.
Sarımsak ve kırmızı acı biberle hazırlanmış sosları tüketebilirsiniz. Hazır ürünlerden tercih edecekseniz tuz ve yağ oranına dikkat etmeniz gerekir. ancak evde hazırlayacağınız sosları tercih etmekte fayda olduğunu düşünüyorum. Sarımsakta bulunan alisin isimli aktif bileşik, nitrik oksit sistemini etkileyerek kan damarlarının rahatlamasına yardımcı olur ve bu da tansiyonu düşürmede etkili olabilir. Kırmızı biberdeki kapsaisin de damar basıncını azaltıcı özellikleri sayesinde kan damarlarını rahatlatarak tansiyonu düşürmeye yardımcı olabilir.

MEKSİKA FASULYESİNİ EKLEYİN
Baklagillerin sayısız faydasını anlattığım detaylı yazıma arşivden ulaşarak, çıktığınız bu yolculukta ihtiyacınız olacak detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Baklagiller arasında son yıllarda mutfağımıza dahil olan Meksika fasulyesini özellikle tercih etmelisiniz. Meksika fasulyesi, enflamasyonu azaltmaya yardımcı bir omega-3 yağ asidi kaynağıdır. Omega-3 yağ asitleri, trigliseridin düşmesini, kalp ritminizin dengelenmesini, pıhtıların daha az 'yapışkan' olmasını sağlar ve hatta yüksek tansiyonu bile düşürebilir. Ayrıca iyi kolesterol olarak bilinen HDL seviyesini yükseltir ve damarlarınızın temizlenmesine yardımcı olur.
Son yıllarda özellikle hiper marketlerde sıklıkla karışınıza çıkan tatlı patates de kalp sağlığını korumak için tüketmeniz gerekenler arasında yer alıyor. Bu kök sebze, lutein, karotenoid, karotenoid ve alfa karoten içerir. Bütün bu antioksidan maddeler kalbinizin korunmasına yardımcı olur.

STRESTEN UZAK DURMALISINIZ
Pancar suyu, yüksek tansiyona karşı keşfedilmiş en güncel silahlardan biri. İçerdiği nitrat sayesinde, tansiyonunuzu düşürerek düzene sokmaya yardımcı olduğu araştırmalar neticesinde belirlendi. Beklenen faydayı sağlamak için günde bir bardak pancar suyu tüketmeniz gerekiyor. Ancak pancar suyu idrarda renk değişimine, kırmızı idrar üretmenize sebep oluyor. Bu durum tehlikeli değil elbette ancak muhtemel bir strese sebep olmaması açısında bilmenizde fayda var.
28 günlük program boyunca stresten uzak durmanız da son derece önemli. Yoğun iş ve şehir hayatında çok zor dediğinizi biliyorum ancak imkansız değil. Stresten kurtulmanın ilk ve en önemli adımı, kaynağını bulmaktan geçer. Akşam evinize gittiğiniz ve kanepenize uzandığınız esnada gün içinde sinirlendiğiniz anları hatırlayarak bir liste hazırlayın ve temelde yatan sebeplerden uzak durmayı çalışın.

OMEGA -3 FELÇ RİSKİNİ AZALTIYOR
Omega 3 takviyeleri, koenzim Q10 ve düşük dozlu bebe aspirinleri kalp sağlığınızı korumak için yardım alabileceğiniz takviyeler arasında yer alıyor. Omega- 3 yağ asitleri kolesterol temizleyici iyi yağlardır (tekli doymamış). Yapılan araştırmalar, omega-3 yağ asitlerinin kişinin kalp krizi, felç ve genel iltihaplanma riskini azaltmaya yardımcı olduğunu gösteriyor. Koenzim Q10 (CoQ10), vücudun enerji üretimine yardımcı olan vitamin benzeri bir bileşiktir.
Koenzim Q10'un en yoğunluklu olarak bulunduğu yerler en çok enerjiye ihtiyacımız olan yerlerdir; kalbimiz, karaciğerimiz ve böbreklerimiz... Koenzim Q10'un enerji üretimi kalp sağlığı için önem taşırken, güçlü antioksidan özellikleri de kalp sağlığını korumada başka bir önemli kalkan oluşturur.

GÜNDE 2 TANE BEBE ASPİRİNİ
Bebe aspirininin kalp krizini önlemeye yardımcı olabileceği ve felç riskini azaltabileceği kanıtlanmıştır. Son zamanlarda yapılan araştırmalar, aspirinin, her türden kanserin önlenmesiyle de ilişkili olabileceğini müjdeliyor. Günde iki adet bebe aspirini alın. Her gün kullanmaya başlamadan önce doktorunuza danışın.
Kendi tansiyonunuzu ölçerek rakamlarınızdan haberdar olmak da kalp sağlığınızı korumak için yapabilecekleriniz arasında yer alıyor. Günümüzde her yerde kolayca bulabileceğiniz tansiyon aletlerinden edinin ve gün içinde tansiyonunuzu ölçmeyi alışkanlık haline getirin. Araştırmalar, evde tansiyon ölçmenin hastanın felç, kalp krizi, kalp yetmezliği veya böbrek yetmezliği riskini azaltmada büyük rol oynadığını gösteriyor. Aslında Amerikan Kalp Derneği gibi uluslararası alanda tanınmış organizasyonlar, hipertansiyonlu veya risk taşıyan herkesin klinik olarak onaylanmış ev kullanımına uygun tansiyon ölçüm aleti almasını ve evde düzenli olarak tansiyon ölçümü yapmasını öneriyor.
Yapılan araştırmalar, yukarıda saydığım bu alışkanlık ve takviyeleri aldığınızda kalp hastalıklarına yakalanma riskinizin azaldığını gösteriyor. Sadece 28 günde tüm bunlara alışabilir ve hayatınızın geri kalanında uygulamaya devam edebilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA