Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HALİT YEREBAKAN

Baharatlarla diyabetinizi kontrol altına alın

Kimyon, zencefil, hardal, kişniş ve zerdeçal gibi bazı baharatlar; kan şekerinizi dengeleyemeye yardımcı olur

Kan şekeri seviyeniz, genel vücut sağlığınızı yakından ilgilendiren bir değerdir. Kan şekeri seviyeniz devamlı yüksekse; bu, durumun kronik hal aldığı anlamına gelir. Beslenme alışkanlıklarınız başta olmak üzere birçok sebebe bağlı olarak kronikleşebilen yüksek kan şekeri seviyesi, vücudunuzda ciddi hasarlar bırakır.
Organ, damar ve sinir hasarları, kalp ve böbrek hastalıkları kronikleşen yüksek kan şekerinin yol açtığı hastalıklardan sadece birkaçıdır. Hatta yapılan araştırmalar, uzun vadede görme kaybına dahi neden olabildiğini gösterdi.

ÖLÇÜM SAATLERİ ÇOK ÖNEMLİ
Kan şekeri seviyesinin ölçüm zamanları, kritik öneme sahiptir. Doktorunuzun tavsiye ettiği ölçüm vakitlerinin her birinin bir anlamı vardır.
Sabah uyanır uyanmaz ölçülen kan şekeri seviyesi, bedeninizin gece boyunca ne ölçüde iyi bir düzenleme yaptığını gösterir.
Öğünlerden iki saat önce yapılan ölçüm, yediklerimizin kan şekeri seviyemizdeki etkisini ve kullandığımız ilacın yeterliliğini gösterir. Günün ikinci öğününden önceki ölçüm, kan şekerinizin bir önceki yemeğin ardından hedeflenen değere ulaşıp ulaşmadığını gösterir ki bu değer alınacak öğünde yenmesi ya da yenmemesi gerekenler hakkında fikriniz olmasını sağlar.
Diyabetliler için hayat rakamlara bağlıdır desek yanılmış olmayız. En başta beden kitle indeksinizi bilmeniz gerekir.
Bu rakam, şişman olup olmadığınızı bilimsel olarak sınıflandırır. Hemoglabin A1C testi de üç aylık bir dönemde kan şekeri değerinizin ortalamasını verir ki bu değeri bilmek, tedaviyi şekillendirmek için çok önemlidir. Şeker hastalığı, uzun vadede damar tıkanıklığına yol açan bir hastalıktır.
Bu sebeple kan yağı seviyenizi bilmeniz gerekir. Kan yağı seviyeniz, damar sertliğiniz hakkında bilgi verir. İdrarda protein ölçümü, şeker hastalığının böbreklerinize ne ölçüde zarar verdiğini gösterir.

SAĞLIKLI YİYECEKLER ÖNE ÇIKMALI
Şeker hastaları için beslenme, hastalığın seyrindeki en kritik olgudur. Bu sebeple diyetinize çok dikkat etmeniz gerekir.
Şeker hastalarının aldığı günlük kalorinin yüzde 50'si karbonhidrattan oluşmalıdır ve karbonhidrat değeri bu oranı geçmemelidir.
Bu noktada alınan karbonhidratın özellikleri de önem taşır. Glisemik indeksi düşük olanlar tercih edilmelidir.
Bir şeker hastası için yenmesi yasaklı yiyecekler denildiğinde pek çoğunuz; şeker ihtiva edenler, beyaz unlu gıdalar, pilav, börek vb. yiyecekleri saymakla başlar ve uzun bir liste hazırlayabilirsiniz.
Özellikle hastalıklar söz konusu olduğunda yasaklı yiyecekler listesindense hastalığa uygun tavsiye yiyecekler listesi hazırlamayı tercih ederim. Kan şekeri seviyenizi normal değerlerde tutmak ya da gerektiğinde düşürmek için yemeniz gerekenlere bir göz atalım...

YABAN MERSİNİ
2010 yılında yapılan ve Journal of Nutrition'da yayınlanan bir çalışmaya göre, yaban mersini sahip olduğu biyoaktif maddeler sayesinde, insülin duyarlılığını arttırarak risk grubundaki kişilerde diyabet gelişme riskini azaltıyor.

AVOKADO
Avokado, tekli doymamış yağdan oldukça zengindir. Yapılan araştırmalar, tekli doymamış yağın, şeker salınımını yavaşlatarak kana karışma hızını dengelemede önemli bir yardımcı olduğunu gösteriyor.

CHIA TOHUMU
Chia tohumunun adı sayısız faydası sebebiyle son yıllarda sıkça duyulmaya başlandı. Chia tohumunun kan şekerini düzenlemedeki etkilerini araştıran bilim adamları, sevindirici neticeler elde ettiler.
Buna göre Chia tohumu, kan şekerini düzenlemede ve diyabetin etkilerini hafifletmede, yüksek kolesterol ve yüksek tansiyonun etkilerini azaltmada oldukça yararlı bir alternatif.

TARÇIN
Tarçının faydaları hakkında yapılan araştırmalar, tek faydasının kan şekerini dengelemek olmadığını da gösterdi. Bu araştırmalara göre tarçın; kalp hastalıklarını önlemede, kan şekeri LDL (kötü kolesterol) ve trigliserid seviyelerini düzenlemede son derece etkili bir silah. Tarçın mucizesinden yeterinde faydalanabilmek için 20 gün boyunca yarım çay kaşığı tarçın tüketmeniz, kronikleşen yüksek kan şekeri seviyenizi düşürmede yardımcı olacaktır.

BAHARAT
Baharat kelimesi; onlarca, hatta yüzlerce çeşitten meydana gelen kabarık bir listeyi ifade eder. Kan şekerinizi dengelemede yardımcı olanlardan bahsetmek gerekirse bu listenin başında; çemen tohumu, zerdeçal, kimyon, zencefil, hardal, kişniş ve yaprak köri gelir.
The Journal of Medicinal Food'da yayınlanan bir araştırmaya göre bu baharatlar, kan şekerinizi dengelemenin yanında, kolesterol seviyeniz üzerinde de olumlu etkilere sahiptir.

ZEYTİNYAĞI
Bilinen en önemli faydası, karın bölgesi yağlanmasını azalttığıdır ancak yapılan araştırmalar, kan şekeri seviyesini dengelemede ve iştah bastırıcı etkisiyle bilinen leptin hormonunun salgılanmasında da önemli rol oynadığını gösterdi.

YUMURTA
Belirli sayıda fazla kilolu ve obez gönüllü üzerinde yapılan bir araştırmada, gönüllülerin bir kısmı sabah kahvaltılarında iki yumurta yerken diğer gruptakiler yumurtasız kahvaltı ile güne başlamışlar.
2008 yılında International Journal of Obesity'de yayınlanan bu araştırmayı yürüten bilim adamları, bir süre sonra iki grubu karşılaştırdıklarında son derece ilginç bir neticeye ulaşmışlar. Sonuca göre, sabah kahvaltılarına iki yumurta eklenen gruptakiler, yumurtasız kahvaltı edenlere oranla yüzde 65 daha fazla kilo vermişler. Araştırmacı bilim adamları bu durumu, yumurtanın tokluk süresini uzatmasına bağlıyorlar.
Yapılan benzer araştırmalara göre güne yumurta yiyerek başlayanların sonraki 36 saat boyunca daha az kalori aldıklarını da gösterdi. Bu ve benzer etkileri sebebiyle yumurta, beslenmenizi düzenleyerek kan şekeri seviyenizi kontrol etmede önemli bir yardımcıdır.

SİRKE
Arizona Eyalet Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre, yemeğe bir miktar sirke ile başlayanların kan şekeri seviyesindeki denge, sirkeyle başlamayanlara göre çok daha olumlu. Yapılan araştırmalar sirkenin kan şekerini dengelemedeki etkisinin, pre-diyabetik insanlarda normal insanlara göre daha kuvvetli olduğunu gösterdi.

KİRAZ-VİŞNE
Yapılan araştırmalar, kirazın içerisinde bulunan anthocyanins adlı maddenin diyabetli kişilerde kan şekerini düzenlemede son derece etkili olduğunu gösterdi.
Hatta Journal of Agricultural and Food Chemistry'de yayınlanan bir araştırma, anthocyanins adlı maddenin insülin üretimini yüzde 50 oranında azalttığını belirtiyor.
Bu mucizevi madde, aynı zamanda kalp hastalıkları ve kansere karşı da son derece etkili.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA