Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Sorular

* S.1.) Miraç rüyada mı oldu?
- Hayır. Miracı önemli kılan ve mucize haline getiren şey Hz. Peygamber'in (s.a.v.) evinden alınıp Kudüs'e (İsra); ve Kudüs'ten de göğe yükseltilmesi (miraç) olayını fizik âleminde yaşamasıdır. Eğer bu rüyada olsaydı bunun anılması bile anlamsız olurdu. Hz. Peygamber (s.a.v.) bütün vücuduyla göklere yükselmiş ve orada büyük hadiselerle ve müjdelerle muhatap olmuştur.
* S.2.) Namaz haricinde secde edip dua edebilir miyiz?
- Namazın içindeki secdelerde dua edebileceğiniz gibi namaz haricinde de -abdestli veya abdestsiz halde- alnınızı yere koyup Yüce Allah'a yakarabilirsiniz. Elbette ki bunun abdestli halde yapılması daha güzel olur. Bilindiği gibi, namaz dışında da secdenin birçok çeşidi vardır.
* S.3.) Boya abdest ve gusle engel mi? - Boya abdeste de gusle de engel değildir. Çünkü bu durumda suyun derinize ulaşmasına bir engel bulunmamaktadır.
* S.4.) Çalışan kadınım. Pantolonla namaz kılabilir miyim?
- Pantolon vücudun açık yerlerini kapattığına, bedeninizin namazda örtülmesi gereken yerleri de örtülü olduğuna göre -böyle bir durumda- pantolonla namaz kılabilirsiniz. Ancak vücut hatlarını belli etmeyecek ve rahat bir şekilde rukû ve secdenizi sağlayacak bir etek giymeniz uygun olur. Belki secdece pantolonla kılmak mekruh olabilir. Ama namazın kabulüne engel oluşturmaz.
* S.5.) Kadir gecesinden başka kandil yoktur deniliyor. Doğru mu?
C.5.) Kadir gecesi Kuranı Kerim ayetiyle ve Kadir Suresiyle sabittir. Diğer kandillerden Regaip ve Beraat kandilleri hakkında ise - Recep ve Şaban ayının faziletini anlatan hadislerdeaçıkça işaret edilir. Bu geceleri ihya etmek bu hadislerde teşvik ediliyor. Beraat gecesi hakkında da Kuran-ı Kerim'de işaret olduğunu tefsir âlimleri aktarırlar. Miraç ve Mevlit kandilleri de Müslümanların bu gecelere verdikleri büyük anlam ve değerden dolayı sonraki yıllarda kutlanmaya başlanmıştır. Bu nedenle de bütün bu gecelerin mutlaka dayandığı bir temel vardır ve Müslümanlar için özel zamanlardır. Mesajların ve hatıraların tekrarlanmasıdır. Birer fırsattır. Tevbe için, teşviktir. Güzel vesilelerle bir araya gelmektir. Bidat değil, birer rahmettir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA