Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NİHAT HATİPOĞLU

Miraç’ın manası

Miraç yolculuğunun günümüzü taşıdığı anlamlar vardır.
1- Hz. Peygamber'in (s.a.v.) önce Kudüs'e götürülmesi, kendinden önceki peygamberlerin bir kısmının merkezi olan o mekânlara da sahiplenmesi anlamına gelir.
2- Peygamberlere namaz kıldırması; onların tümüne şahadettir. Onların imamı olduğunun delilidir. Onlar hakkında merak edilen bir bilgi aktarımıdır.
3- Mekke'den Kudüs'e götürülmesi Müslümanların gönlündeki iki kutsal beldenin itibarını yüceltmek içindir.
4- Kudüs'e normal bir binekle gelmesi, semaya ise Cebraille -refrefleyükseltilmesi ibadet hayatıyla bir noktaya gelinebileceğini (Mekke-Kudüs bölümü); sonrasında ise manevi bir ruh haliyle kemal derecelerine yükselinebileceğine işarettir.
(Kudüs'ten semaya çıkışı) 5- Yerden semaya, semadan tekrar yere indirilişi Hz. Adem'in cennetten çıkarılabileceğine bir örnektir. Yüce Allah sidreye yükselttiği nebisini nasıl tekrar vahyi tamamlamak için normal bir hayata indiriyorsa, cennete koyduğu Hz. Adem'ini de normal hayata indirebilir.
6- Yüce Allah Miraç'ta Hz. Peygamber'in (s.a.v.) gördüklerinin tümünün kendi ikramı ve kontrolünde olduğunu "gözü sapmadı, aşmadı, onun gördüğünü mü onunla tartışıyorsunuz, gözünün gördüğünü kalbi yalanlamadı." (Necm, 5-12) ayetleriyle bize iletmiştir.
7- Cebrail'le oralara yükseltilmesi, insanın da hayatında doğru bir yol gösterici dostun, üstadının olması gereğine işarettir.
8- Peygamberlerin orada ona selam vermeleri O'nu müjdelemeleri, birbirlerine -özellikle meslek erbabınahaset değil de sevgiyle bakmaları gerektiğini göstermektedir.
"Battığı zaman yıldıza andolsun ki, arkadaşınız (Muhammed haktan) sapmadı ve azmadı. O, nefis arzusu ile konuşmaz.
(Size okuduğu) Kur'an ancak kendisine bildirilen bir vahiydir.
(Kur'an'ı) ona, üstün güçlere sahip, muhteşem görünümlü (Cebrail) öğretti. O, en yüksek ufukta bulunuyorken (aslî sûretine girip) doğruldu. Sonra (ona) yaklaştı derken sarkıp daha da yakın oldu. (Peygamber'e olan mesafesi) iki yay aralığı kadar, yahut daha az oldu. Böylece Allah kuluna vahyedeceğini vahyetti. Kalp, (gözün) gördüğünü yalanlamadı. (Şimdi siz) gördüğü şey hakkında onunla tartışıyor musunuz? Andolsun ki, o, Cebrail'i bir başka inişte daha (aslî suretiyle) görmüştü. Sidretü'l Müntehâ'nın yanında. Me'va cenneti onun (Sidre'nin) yanındadır. O zaman Sidre'yi kaplayan kaplamıştı. Göz (gördüğünden) şaşmadı ve (onu) aşmadı. Andolsun o, Rabbinin en büyük alametlerinden bir kısmını gördü." (Necm, 1-18) "Kendisine âyetlerimizden bir kısmını gösterelim diye kulunu (Muhammed'i) bir gece Mescid-i Haram'dan çevresini bereketlendirdiğimiz Mescid-i Aksa'ya götüren Allah'ın şanı yücedir. Hiç şüphesiz o, hakkıyla işitendir, hakkıyla görendir." (İsra, 1)
Not: Pazarı pazartesiye bağlayan gece 'Miraç' Kandili'dir. Bu gece saat 20.00'dan itibaren canlı yayında ATV'de olacağım. Konuklarımızla beraber sunacağımız bu programda duamız olacak ve bu gece neler yapmamız gerektiğini anlatacağız.
Ekrana sizi bekliyorum.

Gel ey Kâbe Kavseyn İmamı
Gel ey Miracın yolcusu
Gel ey sonsuzluk namazının imamı
Gel ey eti ve kemiğiyle göğe çekilen Nebi
Gel ey gönlümüzü ısıtan hakikatin sesi
Gel ey özlemler ötesi bir özlemle özlenen sevgili
Gel ey iki yay aralığının (Kâbe Kavseynin) sultanı
Gel ey gözleri sidreden sağa-sola kaymayan yolcu
Gel ey beklenen Resul
Gel ey Fatıma'nın babası, Kasım'ın sevdiği
Gel ey sevdalı yürekleri toz eden narin bakışlı
Gel ey yeşil kubbesine canımı gömeceğim
Gel ey mahşerin şefaat mimarı
Gel ey sırattan geçerken ismini anacağım efendi
Gel ey milyonca salatu selamın sahibi
Gel de bir tebessümüne binlerce can feda ederim. Yeter ki gel.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA