Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Genetik mirasınızı araştırın

Bugüne kadar hiç genel sağlık kontrolünden geçmedim. 2014'te sağlığım için neler yapabilirim? Bana bu konuda neler önerirsiniz? O.D./Konya
İşe genetik mirasınızı ve kişisel sağlık geçmişinizi listeleyerek başlayın. Yakın akrabalarınızın; yüksek şeker, kolesterol, kalp, eklem romatizması, kemik erimesi, kanser gibi sorunları olup olmadığını not edin.

CHECK-UP YAPTIRIN
Ayrıca geçirdiğiniz hastalıkları, ameliyatları, kullandığınız ilaçları da tarihleriyle yazmayı ihmal etmeyin. Bu arada genel bir sağlık kontrolü ve check-up'tan geçin. Bu kontrol; kilo fazlalığı, sigara, aşırı alkol, uykusuzluk, yorgunluk, nefes darlığı, kalp ağrısı, eklem sızlaması gibi sorunlarınıza göre şekillendirilecektir. Yaşınıza göre kolonoskopi, mamografi, kemik taraması, pap-smear gibi tetkikleri yaptırın. Tüm bunların sonunda bir sağlık planınız olacaktır. İlaç, diyet-spor planı, uyku önerileri, depresyon-endişeye yönelik terapi gereksinimi de netleşecektir.

GRİPTEN PROTEİN İLE KORUNUN
Sık sık grip oluyorum. Hastalıktan korunmak için hangi gıdaları tüketmem gerekiyor? İ.C./Bolu
Grip salgınından korunmanın ilk yolu, her yıl grip aşısı yaptırmaktır. Kalabalık ve kapalı ortamlardan uzak durmalısınız. Ayrıca öpüşmeyin ve ellerinizi sık sık yıkayın. Düzenli uyumaya özen gösterin, stresli ortamlarda fazla bulunmamaya çalışın. Amerikan Beslenme ve Diyet Akademisi; bağışıklığı güçlendirmek için yumurta, soya ve bakliyat tüketilmesini öneriyor. Ispanak, kırmızı biber, tatlı patates, portakal, greyfurt, limon, domates, badem, fındık ve bağışıklıkta en önemli mineral olan çinko zengini tam tahıllı ürünler tüketin. Ayrıca yağsız etleri de beslenmenize dahil edin.

HAMİLELİKTE KABIZLIK VARİS NEDENİ
Bazı arkadaşlarımda gebelikte varis oldu. Beş aylık hamileyim. Ben nasıl korunabilirim? B.Y./Antalya
Anne karnındaki bebek büyüdükçe kasık bölgesindeki kan damarları sıkışır. Üstelik hamilelik hormonları da damarları gevşetir. Sonuçta kan bacaklarda göllenmeye ve damarlar varisleşmeye başlar. Eğer hekiminiz izin veriyorsa, sizi yormayacak şekilde hafif yürüyüşler yapın. Bacaklarınızı sık sık kalp seviyesinden yukarı kaldırın. Kontrollü kilo alın. Kabız olmayın. Aşırı sıcak duş almayın. Sol tarafınıza yatarak ana damarlardaki kan akışını rahatlatın. İmkan varsa lisanslı bir terapist ile hamilelik masajını deneyin. Özel külotlu çoraplar da işinize yarayacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA