Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Glutensiz gıdalarla beslenin

Bir arkadaşıma çölyak tanısı kondu. Ben de ekmek gibi gıdalar yedikten sonra rahatsızlık yaşıyorum. Acaba bende de var mıdır? M.Y./Rize
Çölyak hastalığı; bir protein cinsi olan glutene karşı oluşan bağırsak reaksiyonudur. Yaygın görülen bir hastalık olsa da, hastaların çoğu bu durumun farkında değildir. Hatta Amerika'da bir çalışmaya göre; her altı hastadan sadece biri tedavi görmektedir.

BİSKÜVİ ZARAR VERİR
Gluten; buğday, arpa ve çavdarda bulunduğu için ekmek, pide, makarna, bisküvi gibi gıdalar tükettikten sonra rahatsızlık yaşayabilirsiniz. En sık görülen belirtiler; karında şişkinlik hissi, gaz, ağrı ve ishaldir.

DOKTORA DANIŞIN
Eğer ailenizde çölyak hastalığı varsa, hekime başvurmalısınız. Hekiminiz bazı özel kan testleri ve endoskopik incelemeler ile tanınızı kesinleştirecektir. Çölyak hastalığının tek tedavisi ise glutensiz bir diyettir.

UYKU İLAÇLARINA DİKKAT
Annem düzensiz uykudan şikayetçi. Komşunun ilaçlarını kullanması sakıncalı mı? S.B./Diyarbakır
Hiçbir ilacı reçetesiz kullanmamalısınız. Bunların başında da uyku ilaçları geliyor. Reçetesiz ve kendi kendinize kullandığınız uyku ilaçlarının, bağımlılık yapmanın yanı sıra pek çok yan etkileri olabilir. Örneğin bazı uyku ilaçlarının erken ölüm riskini üç kat artırdığı, bazılarının ise kanser riskini yükselttiği biliniyor.

SORUNU BULUN
Uyku sorununuz varsa, önce bu soruna neyin yol açtığının bulunması gerekir. Ardından bu ilaçların, gerekiyorsa hekim gözetiminde ve düzenli kontrollerle kullanılması gerekir.

ASTIM KIŞ AYLARINDA ŞİDDETLENİR
13 yaşındaki oğlumun astımı kış aylarında çok kötüleşiyor. Ne yapmamız gerek? C.Ş./Erzurum
Kış aylarında yaşanan ani ısı değişimleri, astımı şiddetlendirebilir. Özellikle soğuklarda yapılan fiziksel aktiviteler, solunum yollarını kurutup spazma yol açabilir. Bu sürecin sonucunda da öksürük nöbetleri ve nefes darlığı görülebilir. Bu nedenle boğazlı kazak, yüksek yakalı ceket ve atkılar kullanarak, ağız ve burnunuzu örterek dışarı çıkmanız gerekiyor. Israrcı şekilde astım şikayeti olanlarınsa doktorlarına danışmaları şart. Bu dönemde düzenli şekilde astım ilacı kullanmak gerekebilir. Astım hastalarının mutlaka grip aşısı olması da gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA