Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Griple alerji karıştırılabilir

Oğlumun grip olduğunu düşünüyorduk ancak gittiğimiz doktor alerji olduğunu söyledi. İki rahatsızlığın karıştırılması mümkün mü? B.H./Çanakkale
Grip salgını devam ederken, bir yandan da alerji sezonu açıldı. Bu geçiş döneminde; grip, çoğunlukla mevsimsel alerji ile karıştırılabilir. Grip daha çok virütik bir hastalıktır. Öksürük, kas ağrısı, boğaz ağrısı gibi şikayetler; gripte daha sık görülür.

TOZDAN UZAK DURUN
Alerjilerde ise kaşıntı, kızarıklık, gözlerde yaşarma, burun akıntısı, nefes darlığı gibi şikayetlere daha sık rastlanır. Bu iki problemi birbirinden ayırmanın en iyi yolu, hekime başvurmaktır. Gripseniz bağışıklığınızı destekleyecek ve şikayetleri hafifletecek tedaviler almanız gerekir. Alerjilerde ise antihistaminik (alerjiye neden olan şeylerin etkisini azaltan) ilaçlar, alerji iğnesi gibi başka tedaviler önerilmektedir. Alerjiden şikayeti olanlar; polenlerin ve tozların bulunduğu ortamlardan uzak durmalılar.

ERKEKLERDE DE KEMİK ERİMESİ OLUR
78 yaşındaki babama kemik erimesi ve omurga kırığı teşhisi kondu. Kemik erimesi kadın hastalığı değil mi? Bu konuda bilgi verir misiniz? R.K./Malatya
50 yaş üstü erkeklerde yaşa bağlı olarak testosteron hormonunun düşmesi; kemik erimesi ve buna bağlı kemik kırıkları riskini de artırır. Özellikle hareketsiz yaşayanlar, kalsiyum veya D vitamini bakımından yeterli beslenmeyenler, kemik hastalıkları olanlar ve kortizon gibi bazı ilaçları kullananlar risk altındadır. Ayrıca nikotin de kemikler üzerinde toksik bir etki göstermektedir. Hekiminizin önerdiği aralıklarla babanızın kanındaki testosteron seviyesini kontrol ettirin. Ayrıca kemik yoğunluğu ölçümlerini yaptırın.

REFLÜYÜ CİDDİYE ALIN
Üç yıldır reflü sorunuyla kendi kendime mücadele ediyorum. Bu hastalık için doktora başvurmak şart mı? Ne yapmalıyım? M.G./Bolu
Reflü; asitli mide içeriğinin yemek borusuna doğru geri kaçmasıdır. Bu hastalıkta mide yanması, göğüs ağrıları, yutma güçlüğü, öksürük, ses kısıklığı gibi şikayetler görülebilir. Geçtiğimiz yıllarda yapılan çalışmalar; reflü sorunu olanların yemek borusu kanserine yakalanma riskinin beş kat arttığını gösterdi. Reflü, geçiştirilecek bir hastalık değildir. Bu hastalığın ciddiye alınması gerekir. Mutlaka bir uzmana başvurarak, tanı ve tedavi sürecinden geçmelisiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA