Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Fibrokistler kanser riskini artırmaz

40 yaşındayım. fibrokistlerim var. acaba kanser riski taşıyor muyum? D.C./ankara
Kadınların neredeyse yarısı fibrokistik meme değişimleri yaşıyor. Fibrokistik meme, özellikle regl döngüsü nedeniyle aylık olarak memede meydana gelen kistleri, ödem ve ağrıyı ifade ediyor. Özellikle regl öncesinde memede, dış üst bölümde şiddetli ağrılar oluşabilir. Fibrokistler, çoğu zaman iyi huyludur ve kanser riski taşımaz. Ancak memenin kistik yapısı nedeniyle, yeni oluşan kanserli bir kitleyi fark etmeniz zor olabilir.
Bu nedenle düzenli aralıklarla elle meme muayenesi yapın, ultrason ve mamografi yöntemlerinden faydalanın.

YAĞI AZALTIN
Gün içinde memeyi destekleyen bir sutyen, egzersiz yaparken veya uyurken ise spor sutyenlerini tercih edin. Kafeini ve yağlı gıdaları azaltın. Evening primrose oil desteği de yararlıdır. Kadınların korkulu rüyası olan bu kistler için düzenli olarak doktora muayene olmakta fayda var.

BAYGINLIK HİSSİ KALP İÇİN RİSK
Ayağa kalkınca sürekli başım dönüyor. Bunun nedeni ne olabilir? H.Ş./İstanbul
Ayağa kalktığınızda baş dönmesi veya baygınlık hissi yaşıyorsanız, bu durum kan basıncınızda oluşan ani bir düşüşe işaret edebilir.
Ortostatik hipotansiyon denilen bu problemde büyük tansiyon 20, küçük tansiyon ise 10 mm civadan fazla düşer.
Susuzluk, kan şekerinde düşüş gibi problemlerin yanında teşhis edilmemiş şeker hastalığı veya nörolojik hastalıklara işaret edebilir.
Bazı ilaçlar da ayağa kalkınca tansiyonunuzu düşürebilir. Bu sorun tedavi edilmediğinde yüksek tansiyona yol açabilir. Vakit kaybetmeyden bir uzmana başvurun.

AZ UYUYAN DAHA ÇOK KİLO ALIR
Son dönemde az uyuyorum. Kilo almaya başladım. Bununla ilgisi olabilir mi? E.B./Antalya
Bu konuda yapılan çalışmalar normalde günde bir buçuk saat daha az uyuyanların, gün içinde 550 kalori daha fazla tükettiğini ortaya koydu.

EN AZ 6 SAT UYUYUN
Uykusuzluk, obeziteye yol açan ghrelin hormonunu artırır ve aynı zamanda da tokluk yaratan leptin hormonunu azaltır.
Yoğun stres de hem yeme alışkanlıklarını değiştirir, hem de yağ hücreleri üzerine etki eder. Bu nedenle kilo almak istemiyorsanız; günde altı saatten daha fazla uyumanız gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA