Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Kolesterol ilacı alan dikkatli olmalı

Annem kolesterol hastası. İlaç aldığı için doktorun yasakladığı her şeyi yiyor. Bu doğru mu? H.D./Ankara
Kolesterol seviyelerini kontrol altına almak için kolesterolden fakir bir beslenme planı ve ilaçlar kullanılır. Ancak Amerika'da son yapılan bir araştırmaya göre; kolesterol ilacı alan pek çok kişi ilaca güvenerek gıda seçimlerini kesinlikli önemsemiyor.

YÜRÜYÜŞ YAPIN
İlaç kullananlar daha fazla kalori ve doymuş yağ tüketiyor. Oysa uzmanlar kolesterol ilacı kullananların da diyetlerine dikkat etmeleri gerektiğinin altını çiziyor. Diyete dikkat edilmediğinde hem kilo alınıyor, hem de diyabet- tansiyon gibi diğer hastalıkların riski artıyor. Üstelik kolesterol ilaçlarının etkisi de azalıyor. Dolayısıyla ilaç kullansanız da sağlıklı bir kilo aralığına inin, düzenli yürüyüş yapın ve kolesterol yüklü gıdalardan (örneğin yağlı etler, tam yağlı süt ürünleri, kızartmalar, trans yağ içeren pastane ürünleri ve atıştırmalıklar) kaçının.

ORTA YAŞTA EGZERSİZ YAPMAK ŞART
52 yaşındayım. Hiç spor yapmadım. Şimdi başlasam bir faydası olur mu? Y.A./Bursa
Hayat boyu düzenli egzersiz yapmak, hatta çocukluk yaşlarından itibaren fiziksel olarak aktif olmak genel sağlık için çok önemlidir. Ancak ömrünüzde hiç spor yapmamış olsanız da, orta yaşta buna başlamanız daha da önemlidir. Son dönemde İngiltere'de 5 bin kişi üzerinde yapılan bir çalışmaya göre; orta yaşlarda hafif de olsa düzenli egzersiz yapmak (örneğin günlük 30-60 dakikalık yürüyüşler, esneme hareketleri, haftada iki-üç gün güç ve denge çalışmaları gibi) hem eklem romatizması gibi sağlık sorunlarını azaltıyor, hem de erken ölüm riskini düşürüyor. Artık hayat süresi uzadı. Bu süreyi keyifli ve dinç geçirmek önemli. Bu nedenle orta yaşlarda bir sağlık kontrolünden geçin ve egzersize başlayın.

BEBEKLERİ SIRT ÜSTÜ YATIRIN
Bebeğim hep yüzüstü uyumak istiyor. Doktorum bunu önermedi, neden? R.A./sivas
Bebeklerin pek çoğu yüz üstü yatar durumdayken rahatlar, sakinleşir. Ancak bebeğinizi ancak sizin gözetiminizdeyken bu pozisyonda yatırmalısınız. Amerikan Pediyatri Akademisi'nin 400 bin bebeği incelediği yeni bir çalışmada; bebeklerin yüzde 30-50'sinin yüz üstü uyumaya bırakıldığı belirtildi. Bu pozisyon ani bebek ölümü sendromuna yol açabiliyor. Özellikle 1 yaşına kadar bebeğinizi sırt üstü yatırın.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA