Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Sağlık için ilk adımlar gençken atılır

Oğlumun sağlığı için endişeleniyorum. "Gencim bir şey olmaz" diyor. Bu doğru mu?A.S./İstanbul
Gençlik yılları uzun ve kaliteli bir yaşam için ilk adımların atıldığı zamandır. Amerika'da yaklaşık 30 bin genci inceleyen yeni bir çalışmada; gençlerin yüzde 95'inin sağlıklı beslenmediği, yüzde 60'ının hemen hiç egzersiz yapmadığı gösterildi. Uzmanlar bu gençlerin ileride kansere ve kalp hastalığına yakalanabileceğini belirtiyor. Fazla kilolarınızı verin. Fast- food, hazır gıdalar, aşırı yağlı-şekerli-tuzlu yiyecekler ve atıştırmalıklardan uzak durun. Kesinlikle sigara içmeyin. Haftada beş gün en az 30 dakika orta şiddette egzersiz yapın.

EMNİYET KEMERİ TAKIN
Depresyon, panik atak, sosyal fobi ve bağımlılıkları ciddiye alın. Gerekiyorsa tedavi görün. Uyuşturucudan uzak durun. Güneşte mutlaka korunun. Emniyet kemeri takmamak, alkollü araba kullanmak, korunmadan cinsel ilişki gibi riskli davranışlardan kaçının. Erken yaştan itibaren sağlığınızı takip edin.

AMACI OLAN İNSANLAR UZUN YAŞAR
Yeni emekli oldum. Kendimi çok depresif ve umutsuz hissediyorum. Ne yapabilirim? K.L./Malatya
Son dönemde yayınlanan ve 6 bin kişiyi yaklaşık 14 yıl takip eden bir çalışmaya göre; yaşam amacı olanlar hem daha uzun, hem daha kaliteli bir hayat sürüyor. Emeklilikle gelen iş kaybı veya çocukların evden ayrılmasıyla birlikte gelen boşluk hissinin sizi karamsarlığa sürüklemesine izin vermeyin. Kendinize yeni hobiler, meşguliyetler, ilgi alanları yaratın. Sosyalleşin. Gönüllü çalışmalara ve sosyal sorumluluk projelerine katılın. Veya iş hayatına devam edin. Burada önemli olan; alışana kadar günlük-haftalık hatta aylık ve yıllık planlar yapmak, hedefler koymak ve bu plana uymaktır. Siz yeni hayatınıza alışınca her sabah yataktan kalkmak için bir nedeniniz olacaktır.

HANGİ YAŞTA KAÇ SAAT UYKU GEREKLİ?
17 yaşındayım, sınavlara hazırlanıyorum. Gençlere kaç saat uyku gereklidir? S.G./İstanbul
Uyku ihtiyacı bünyeden bünyeye değişiklik gösterebilir. Amerikan Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'nin verilerine göre;
Yeni doğan döneminde günde 16-18 saat
Okul öncesi çocuklarda günde 11-12 saat
Okul çağındaki çocuklarda günde en az 10 saat
Gençlerde en az 9 saat
Yetişkinlerde ise günde 7-8 saat uyku gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA