Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Yaşlıların beslenmesine dikkat!

"Annem 76 yaşında ve tek başına yaşıyor; kötü beslendiğini düşünüyorum ama kendisi itiraz ediyor. Bunun ne gibi belirtileri vardır?" H.K./İst.
Sistemik hastalıklar, birden fazla sayıda ilaç kullanımı, depresif- endişeli ruh hali, hafıza sorunları, halsizlik ve daha pek çok etken; yaşlı yakınlarınızda iştah kaybına ya da yeterli beslenmemeye neden olabilir.

TETİKTE OLMALISINIZ
Amerikan Aile Hekimleri Akademisi, yaşlı yakınlarınızda yetersiz beslenmenin belirtilerini şöyle özetliyor:
Kilo kaybı
Yorgunluk
Kas gücünde azalma
Hafıza sorunları
Eskiye göre daha sık hastalanmak
Sıklaşan enfeksiyonlar
Kansızlık
Duygu durum değişimleri Bu durumlardan bir veya birkaçını tespit ettiğiniz zaman fazla vakit kaybetmeden bir uzmana danışmanız faydalı olacaktır. Aksi takdirde, şikayetler hızla ilerlemeye başlayacaktır.

YAZIN KAFEİNDEN UZAK DURUN

"Menopozdayım, kahve içince aşırı terlemem oluyor. Ne yapmalıyım?" M.S./Ankara
Yaz sıcaklarında menopoza bağlı sıcak basması ve terleme şikayeti dayanılmaz bir hal alır. Kafeinin limitli tüketiminin sağlık açısından faydalı olduğu, günde bir-iki fincan kahvenin anti-kanserojen etkisi olduğu biliniyor. Ancak Amerika'da yaklaşık 2 bin kadın üzerinde yapılan yeni çalışmaya göre; kafein sıcak basmalarını yoğun olarak artırıyor. Bu nedenle kafein tüketiminizi limitleyin. Alkol-sigaradan uzak durun. Baharatlı yiyecekleri, sıcak içecekleri azaltın. Nefes çalışmaları yapın. Serin odada uyuyun. Hormon tedavileri konusunda hekiminize danışın.

YÜZERKEN ÇOCUKLARA DİKKAT EDİN
"3 yaşındaki oğluma yüzme dersi aldırmam ne kadar doğru olur?" S.S./Antalya
Amerikan Pediyatri Akademisi; 4 yaşın üzerindeki çocukların yüzme dersi almaları konusunda sakınca olmadığını belirtiyor. 1-4 yaş arası çocukların ise gelişim hızlarına göre yüzme tekniklerinden faydalanması gerekiyor. Akademinin önerilerine göre; küçük çocukları, yüzme dersi alsalar da havuz veya denizde yalnız bırakmayın. Yüzmeyi yeni öğrenen çocukları bir kol mesafesinde takip edin. İyi yüzenleri izleyin. Yüzme dersi almış olsalar da boğulma tehlikesine karşı tetikte olun. İlk yardımı da mutlaka öğrenin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA