Türkiye'nin en iyi haber sitesi
HİLAL KAPLAN

Paris'te Suriye gündemi

Fransa'nın başkentinde, 142 ülke liderinin katılımıyla gerçekleştirilen İklim Zirvesi, Türkiye dış politikasını yakından ilgilendiren gelişmelere de sahne oldu.
Zirve sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Almanya Başbakanı Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ve ABD Başkanı Obama ile baş başa resmi görüşmelerde bulundu. Üç görüşmede de liderler, Türkiye'nin Rusya tarafından ihlal edilen sınırını savunma hakkı olduğu noktasında hemfikir açıklamalarda bulundular. Ayrıca Şansölye Merkel'in de Başkan Obama'nın da Türkiye'ye NATO desteğinin artırılacağı şeklinde ifadeler kullandığı söyleniyor. Türkiye dahil bu ülkeler de Rusya ile gerilimin diplomatik yollarla aşılması ve tırmandırılmaması gerektiğini savunuyor.
Ancak Putin'in Türkiye'nin görüşme çağrısına olumsuz yanıt vermesi, kendisinin şu anda bu fikirde olmadığı intibaını doğruluyor. Duyduğumuza göre liderlerin bir kısmı da bunu Putin'in iç kamuoyunda çizilen karizmasını tamir çabası olarak yaptığını düşünüyor.
Konuştuğumuz üst düzey diplomat, Rusya'nın geçen sene 15 dakika boyunca Samsun sınırımızı ihlal ettiğini, buna çok sert tepki gösterdiğimizi, bu sene 3 ve 4 Ekim'de yine sınır ihlali olduğunu ve sert tepkimiz üzerine Putin'in telefonda özür dilediğini ama son kertede bu ihlallerin devamının geldiğini belirtti. Rusya, son bir yıl içinde tam 400 kez NATO ülkelerinin sınırlarını ihlal etmiş. Ki bu da tepkisizlikten bu kadar vurdumduymaz davranmalarını ve Türkiye'nin sınırına sahip çıkmasının kendilerini neden bu kadar şaşırttığını açıklıyor.
Türkiye DAEŞ'le mücadele noktasında, uluslararası koalisyonla ittifakı artırmaya devam edecek. Fransa'ya İncirlik'in açılması da bunun bir veçhesi. Yakında, Rusya'nın YPG'ye alan açıp Kuzey Suriye'den ÖSO'yu silmek için harekete geçmesine karşılık da uluslararası koalisyonla ittifak içinde bir atakla karşılaşabiliriz.
Sonuç olarak Türkiye, Paris'ten yüzü gülerek dönüyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA