Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Çankaya ve rektör atamaları

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, ne kadar titiz davranırsa davransın, yaptığı atamalar, sürekli tartışılacaktır. Bu yüzden, rektör seçimini üniversitelere bırakmanın daha doğru bir çözüm olduğunu düşünüyorum. Bugünkü işleyişe göre, üniversite 6 isim belirliyor; YÖK 3'e düşürüyor; cumhurbaşkanı birini tercih ediyor. YÖK, bazen, üniversitede en çok oy almış adayı, cumhurbaşkanına sunulan listeye almayabiliyor. Bazen de, 3'üncü geleni birinci sıraya yükseltiliyor. Cumhurbaşkanı da, YÖK'ün teklifiyle bağlı değil. O da, dilerse, YÖK'ten gelen listede, sözgelimi 3'üncü sırada olan bir kişiyi rektör yapabiliyor. Nitekim son defa da böyle oldu. Kafkas Üniversitesi'nde en fazla oyu alan Prof. Dr. Abamüslüm Güven yerine, Gül YÖK'ün 1'inci sıraya koyduğu Prof. Dr. Sami Özcan'ı rektör seçti. Buna karşılık, YÖK'ün 2'nci sırada sunduğu Şener Komsuoğlu'nu Kocaeli Üniversitesi'ne ve gene YÖK'ün listesinde 2'nci sırada yer alan Orhan Şahin'i Gebze İleri Teknoloji Enstitüsü'ne rektör atadı. Oysa YÖK, Kocaeli Üniversitesi ve Gebze İleri Teknolojisi Enstitüsü için, "türbana özgürlük bildirisine" imza atan Nurettin Abut ile Bekir Aktaş'ı 1'inci sıra adayı olarak Çankaya'ya göndermişti. Cumhurbaşkanı, üniversitede en yüksek oyu alan Şener Komsuoğlu ve Orhan Şahin'i tercih etti. Tıpkı, Mersin Üniversitesi'ne atadığı Kemalettin Suha Aydın gibi. Aydın da, üniversitede en fazla oyu almasına rağmen, YÖK tarafından 3'üncü sıraya kaydırılmış, onun yerine Tuba Yelken liste başı yapılmıştı. Abdullah Gül, üniversite birincisi Aydın'ı seçti.

***

Cumhurbaşkanı, ne kadar adil davranmaya çalışırsa çalışsın ya da YÖK, üniversite sonuçlarına ne kadar riayet etmeye gayret ederse etsin, kanun böyle bir yetki verdiği için, takdir haklarını kullanıyorlar ve ister istemez bir tartışma doğuyor. Meselâ, benim de aklıma takıldı. Abdullah Gül, Kocaeli ve Gebze'de Nurettin Abut ile Bekir Aktaş'ı "türbana özgürlük bildirisine" imza attıkları için mi eledi? Yoksa üniversite seçimlerinde Şener Komsuoğlu ve Orhan Şahin'den daha az oy aldıklarından dolayı mı? Üniversitede en fazla oyu almak bir referans sayılsaydı, Kafkas Üniversitesi'ndeki oylamada birinci gelen Abamüslüm Güven'in rektör atanması gerekmez miydi? "Türbana özgürlük" bildirisini imzalamak bir nakise mi teşkil ediyor? Etmez ama acaba Gül, kamuoyunda böyle bir atamanın tartışılacağını bildiği için mi, onları devre dışı bırakmayı tercih etti?
Tartışmaları sona erdirmek için diyorum ki, rektör seçimi üniversitelere bırakılsın ya da Çankaya, her üniversitede birinci geleni rektörlüğe atama teamülünü geliştirsin.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA