Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Öcalan, Baydemir ve barış

Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir, doğru bir söz sarf etti: "Silâh miadını doldurmuştur" dedi. Bu cümleyi Haber Türk'te katıldığı bir programda söylemişti. Ama aslında, 16 Eylül'deki açıklamalarını, Haber Türk'te tekrarlamış oldu. Baydemir, Finlandiya eski cumhurbaşkanı Martti Ahtisaari'nin ziyareti sırasında bu çarpıcı konuşmayı yapmıştı: "Silâh miadını doldurmuştur. Kürt sorunu silâhlı yöntemlerle çözülemez. Ölümler Türkiye demokrasisini geliştiremez. Empati yapmamıza ihtiyaç var. Türklerin Kürtleri, Kürtlerin Türkleri anlamasına ihtiyaç var. Artık ölümleri durdurmamız lâzım."
Öcalan, 12 Kasım'da, İmralı'da avukatlarıyla görüşmesi sırasında, Baydemir'i ağır bir dille eleştirdi. "Diyarbakırlı gençler ağzını yırtarlar.
Onların öfkesinden çekinmiyor mu? Şarlatanlığın, soytarılığın gereği yok"
gibi tehditvari bir üslûp bile kullandı. Ama ana fikir şuydu: "Silâhlı güçler miadını doldurduğunda, o koltukta iki ay oturabilir misin? AK Parti seni bırakır mı?"
Öcalan, "PKK vesayeti" diye özetleyebileceğimiz bir gerçeğin altını çizmişti. Demek istiyordu ki, "1) O oyları sen değil, ben alıyorum. 2) Terör, bizim pazarlık gücümüz; o sayede yaşıyoruz."
Tam da devlet yetkilileri tarafından ziyaret edilip, "terörden vazgeçilsin" teklifi üzerinden bir pazarlık yürütüldüğü sırada, "şiddetin miadının doldurulduğunun" söylenmesi, şüphesiz Öcalan'ın elini de zayıflatıyordu.
Ama şunu da kabul etmeliyiz: Osman Baydemir dahil, bazı BDP'lilerin bu şekilde konuşmalarının ardında yatan bir gerçek var. O da, Kürt kökenli vatandaşlarımızın önemli bir bölümünün terör eylemlerinin sona ermesini içtenlikle istemesi. Habur'dan gelen PKK'lıların büyük bir sevinçle karşılanması da, bunun işaretiydi.
Bazı demokratikleşme adımları atıldığı takdirde, tabandaki barış arzusunun daha da güçleneceğine inanıyorum.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA