Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Büyükanıt ve Başbuğ hesap versin

Muhalefetin haklı bir eleştirisi var: Neden "27 Nisan e-muhtırasını ben yazdım" diyen Yaşar Büyükanıt yargı önüne çıkmıyor?
Cumhurbaşkanlığı seçimlerini etkilemeye yönelik böyle bir muhtıra suç değil mi? Bu muhtıra, hükümeti korkutup, Meclis'i sindirip, eşi başörtülü bir aday seçilmesini önlemeyi amaçlamıyor muydu? Zaten Yaşar Büyükanıt, 12 Nisan 2007'de basını bilgilendirme toplantısı düzenlemiş ve orada Türk Silâhlı Kuvvetleri'nin tercihini ortaya koymuştu: "Sözde değil, özde bir cumhurbaşkanı".
Zaman gazetesinin, 3 Haziran ve 4 Haziran 2011'de yayınladığı haberler, o dönemde Kara Kuvvetleri Komutanı olan İlker Başbuğ'un da seçimlere müdahale ettiğini gösteriyor. İlker Başbuğ, iletişim uzmanı Nuran Yıldız vasıtasıyla, ANAP Genel Başkanı Erkan Mumcu'ya haber göndermiş ve Genel Kurul'a girmemesini istemiş; Bülent Arınç, Abdullah Gül veya Tayyip Erdoğan cumhurbaşkanı seçildiği takdirde, askeri müdahalenin olacağını belirtmiş, Mumcu'ya yeni oluşum sözü vermiş. Her ne kadar bugün Genelkurmay Başkanlığı "Belgenin izini bulamasa" da, 2009'da, İstihbarat Karşı Koyma Şube Müdürü Deniz Kurmay Albay Turgut Ak'ın imzasıyla böyle bir temasın gerçekleştiği belgeleniyor. Çünkü Albay Turgut Ak, Kara Kuvvetleri Komutanı Org. Başbuğ'un bu eyleminden, Haziran 2007 tarihli bir istihbarat raporuyla Genelkurmay'ı haberdar ediyor. 2009'da da, Cumhuriyet savcısı, Genelkurmay'dan böyle bir belgenin arşivlerinde bulunup bulunmadığını soruyor; müspet cevap alıyor.
Bütün bunların dışında, Başbuğ'un, İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nın hazırlanmasından da haberdar olması gerekir. Islak imzalı belgeyi savcılığa ulaştıran ihbarcı subaya göre, 2009'da, Genelkurmay 2. Başkanı olan Org. Hasan Iğsız'ın talimatı üzerine, Albay Dursun Çiçek imzalı Eylem Planı hazırlandı. Taraf gazetesinde bunun haberi çıkınca da, Genelkurmay Karargâhı'nda büyük bir temizlik işlemi yapıldı. Bütün bu gelişmeler, acaba İlker Başbuğ'un bilgisi haricinde mi cereyan etti?
Bence, adları bu gibi olaylara karışanlar toptan yargı önüne çıkarılsın. İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nı tek başına Dursun Çiçek'e yüklemek doğru olur mu? Bir irtibat görüldüğü için Org. Hasan Iğsız, Kara Kuvvetleri Komutanı olamadan emekli edildi.
Ergenekon ve Balyoz davalarını itibarsızlaştırmak isteyen bazı kişiler neden Yaşar Büyükanıt'ın yargılanmadığını sorup duruyor ve Dolmabahçe toplantısını hatırlatıyorlar. Bir zamanlar, "Darbeyi yapan Kenan Evren neden yargılanmıyor da, sadece teşebbüs ettikleri ileri sürülen Balyozcular hesap veriyor?" diye sorguluyorlardı. Artık Evren hakkında soruşturma açıldı. Büyükanıt ve Başbuğ da mahkeme önüne çıksa, Balyoz ve Ergenekon müdafilerinin tutunacak dalı kalmayacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA