Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

4. Yargı paketi ne getiriyor?

4. Yargı paketinin ana hatları belli oldu. Buna göre, Terörle Mücadele Kanunu'nun (TMK) 6'ncı ve 7'nci maddelerinin 2'nci fıkralarına, suçun oluşması için "şiddet" kriteri konuluyor. Şöyle ki:
Terör örgütünün bildiri ve açıklamalarını yayınlamak, TMK 6/2'ye göre suç. Yeni düzenlemeyle, bu bildiri, cebir, şiddet ve tehdit içeriyorsa, şiddeti övüyor ya da teşvik ediyorsa suç sayılacak. Bugün TMK 7/2'ye göre, örgütün propagandasını yapmak suç. 4. Paket kabul edilince, propaganda, ancak şiddeti meşru gösteriyor, övüyor ya da teşvik ediyorsa cezalandırılacak.
Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) 215 ve 220'nci maddeleri de değiştiriliyor. TCK 215, suçu ve suçluyu öven kişiyi cezalandırıyor.
Tasarıda ise, sadece, şiddete veya suç işlemeye teşvik edecek şekilde övgü ceza görecek.
TCK 220/8, örgütün veya amacının propagandasını yapan kişiyi cezalandırıyor. Pakete göre, propaganda, ancak cebir, şiddet veya tehdit içeren yöntemleri meşru gösteriyorsa ya da bu gibi yöntemlere başvurmayı alenen teşvik ediyorsa suç olacak.
Bunun yanı sıra, işkence suçlarında zaman aşımı kaldırılıyor.
Halkı askerlikten soğutma suçunu işleyenler adli para cezasına çarptırılıyor.
Askerlere verilen oda hapsi yargı denetimine açılıyor.
Kamulaştırma bedelleri enflasyon karşısında korunuyor.
Tahliye taleplerinde ya da tutukluluğa itirazda "silâhların eşitliğine" uyulacak: Cumhuriyet savcısının görüşünden sonra, mütalâa, sanığa ya da avukatına tebliğ edilecek; onların da görüşü alınacak. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, "Etkin soruşturma yapılmadı" derse, soruşturma yeniden açılacak.
Bunların çoğu ifade özgürlüğünü genişletecek, demokrasiye katkı sağlayacak adımlar.
Özellikle KCK davalarında propaganda sebebiyle yargılanan gazeteciler vardı. Şiddet unsuru işin içine girince, herhalde serbest bırakılacaklar. 4. Paket, Ergenekon, Balyoz ve benzeri davaların sanıklarına tesir etmeyecek.
Bunu da doğal karşılıyorum.
Anayasal rejime karşı tertipler içinde bulunduğu ileri sürülen kişiler, ancak bir af ile kurtulabilir.
Şimdilik böyle bir af gündemde yok. Sadece, hastalık sebebiyle tek başına cezaevinde kalamayacakları doktor raporuyla tespit edilenler, tutukluysa hâkim kararıyla, hükümlüyse savcı kararıyla tahliye olabilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA