Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

AB, Rekabet, Sosyal politikalar ve İhale

Egemen Bağış'la seyahatimiz çok verimli geçti. Özellikle, AB-Türkiye ilişkileri konusunda derinlemesine bilgi edindim. Ve en önemlisi Türkiye'nin bu süreçten vazgeçmeyeceği kanaatine vardım.
Öte yandan, Mehmet Altan, -kendisi yakın arkadaşım olurbana sitemkâr bir SMS göndermiş. Aynen şöyle diyordu: "Önünde hiçbir engel olmamasına rağmen, hükümetin iç lobilere rant dağıtmak maksadıyla açmadığı fasıllar var (Rekabet, İhale ve Sosyal politikalar). Yarınki yazına benim şerhim olarak koymanı rica ediyorum. Çünkü okurunun eksik bilgi mağduru olmasını istemiyorum."
Ben de, "Egemen Bağış'a sorup yayınlarım" cevabını verdim. Nitekim sordum:
Rekabet: AB, teşvik politikalarının sınırlanmasını istiyor. Oysa Türkiye'nin yabancı sermayeye ve çok sayıda yatırım yapılmasına ihtiyacı var. Hızlı kalkınmayı sağlamak için Rekabet fasılını hemen açmıyoruz. Zaten, Altan'ın sıraladığı fasıllar, AB'ye tam üyelikten 1-2 yıl önce gündeme geliyor. Bazı sınırlamaların, açılış değil, kapanış kriterleri içine konulmasını talep ediyoruz.
Sosyal politikalar: 10 Nisan'da Faruk Çelik ile birlikte Egemen Bağış Brüksel'e gidiyor. Sendika başkanları da onlara eşlik edecek. Sosyal politikalar faslı görüşülecek. Türkiye'yi sıkıntıya sokan, özellikle memura grev hakkının tanınması meselesi. 4.5 milyon memur var. Ve tabii 657 sayılı kanunun verdiği iş garantisi. Avrupa'daki dar kapsamlı memur tanımının getirilmesine mevcut memurlar razı olur mu? Sözleşmeliler kadroya geçmeye çalışıyor. Ayrıca, işkolunda % 3 barajı kabul ettik; Avrupa'da baraj yok. Ama bunu, "parçalanma olmasın" diye sendikalar talep etti. 10 Nisan'da Brüksel'de, "açılış kriterlerini kapanış kriterleri yapalım ve Sosyal Politikalar faslını müzakereye başlayalım" teklifimizi dile getireceğiz.
İhale: İhale Kanunu'na göre, 40 bin liranın üzerindeki yatırımlarda sıkı kurallar mevcut. Ama biz biraz daha esnek davranıyoruz; çok sayıda istisna uyguluyoruz. Bunun sebebi de, bürokrasiyi azaltmak, süratle karar alınmasını sağlamak; rant değil. Meselâ bölgeler arası dengesizliği gidermek üzere kurulan Kalkınma Ajansları. İhale Kanunu'na göre yatırım yapılsa, hazırlığı 2 yılı aşacak. AB ülkelerinin ekonomik gücüne ulaşmak için hızlı karar almak ve uygulamak zorundayız. Buna mukabil, AB fonlarını kullanırken, tamamen onların ihale kuralları çerçevesinde davranıyoruz. Kazma vurana kadar 2.5 yıl geçiyor.
Bilmem Mehmet Altan ikna oldu mu?

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA