Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Öcalan'ın kafası karışık

Abdullah Öcalan'ın İmralı görüşmesinin tutanaklarını okudum (Milliyet / 28 Şubat 2013). Başbakan Tayyip Erdoğan'la birçok konuda paralel düşündüğü görülüyor.
Meselâ, MHP ve CHP için sözleri: "Bu iki parti katı, laik bir mezheptir... Faşist CHP olduğu gibi duruyor.
CHP ve MHP ulusalcılığı, Hitler milliyetçiliğinin aynısıdır.
"
Ayrıca Öcalan, Başkanlık sistemine de sıcak bakıyor: "Biz Tayyip Bey'in Başkanlığı'nı destekleriz. AKP ile Başkanlık ittifakına girebiliriz." İslâmi referans kullanıyor; Hz.
Muhammed'in "Arab'ın Aceme üstünlüğü yoktur" sözlerini hatırlatarak, milliyetçiliği o da mahkûm ediyor. "Kürtler dindardır" diyor. İlk dönemlerde namaz kıldığını ve 33 sûre ezberlediğini belirtiyor.
Bunun yanı sıra, Necip Fazıl Kısakürek'e sempati duyduğu da ortaya çıktı. 1969'da Kısakürek'in gizli bir toplantısına katılmış.
Aynı AK Parti gibi, Öcalan da, yargının MİT'e karşı darbe yaptığını ileri sürüyor: "7 Şubat MİT darbesi...
Ben bu darbeyi sezdim.
Cezaevi Müdürü'ne, 'Hakan Fidan'ı yalnız bırakmamak gerekir' dedim. Sözlü yazılı iletişime geçtim; 5 ay sonra tekrar kanal açıldı; diyalog başladı.
MİT'i düşürselerdi, Türkiye'de tüm kaleler düşmüş olacaktı.
Hakan Fidan'dan sonra sıra Başbakan'a gelecekti. Barış sürecini canlandırdım. Çünkü darbeyi engelleme sorumluluğunu taşıyordum"
şeklinde konuşuyor. (Öcalan'ın bu muhakemesine göre, barış sürecini Cemaat'in organize ettiği (!) yargı darbesine (!) borçluyuz.) Öcalan, "MİT darbesinin" arkasında Cemaat var: "Eskiden Florida Kontrgerilla'nın merkeziydi.
Yeni merkez Utah (Cemaat'in çok sayıda okulunun bulunduğu bir eyalet).
" Öcalan, kendisinin tutuklanmasıyla birlikte Gülen'in de ABD'ye gittiğini söylüyor. Bu sözleriyle, Gülen'in ABD güdümünde olduğunu vurguluyor ve Hocaefendi'yi kontrgerillanın adamı gibi gösteriyor.
Tehdit taşıyan cümleleri de mevcut: "Barış olmazsa, 50 bin kişiyle halk savaşı çıkacak.
Ölen ölecek, ben karışmıyorum.
Yalnız herkes bilmeli ki, ne eskisi gibi yaşayacağınız, ne de eskisi gibi savaşacağız. ...Akamete uğramaması lâzım.
Uğrarsa, tırnak kesilirse felâket olur. Türkler de bunu bilmeli; başarısızlık halinde, orta ve üst düzey savaş, isyan, kaos olur. Hepimizin hayatı söz konusu...
"

***

2011 seçimlerinden sonra, Oslo süreci sona erince, PKK, sözde devrimci halk savaşını başlatmıştı.
Amaç, kurtarılmış bölgeler yaratmak, Kürt meselesini KCK vasıtasıyla Türkiye'nin dört bir yanına yaymaktı. Bunda başarılı olamadılar.
Öcalan, PKK için "Köşeye sıkıştı" diyen Mehmet Metiner'e kızmış ama güvenlik güçlerimizin 2011'in ikinci yarısından itibaren yürüttükleri yoğun mücadele sayesinde PKK'nın planları gerçekleşmedi.
Zira Kürt halkı, bu ölümcül savaşa destek vermedi.
Öcalan'ın tehdit kokan cümleleri, barış sürecinde basiretsiz bir tavır. Çözüme destek veren CHP'ye de, ağır bir dille sataşıyor. Kendi tabanını tatmin etmek için böyle konuşmuşsa o başka. Ama tekrar edeyim: Bu "barış dili" değil.
Ayrıca Cemaat'i değerlendirirken, Ergenekoncuların penceresinden olaya baktığı anlaşılıyor.
Güneydoğu'da Cemaat'in, açtığı okullar ve sınavlara hazırlayan okuma evleriyle çok kişinin gönlünü kazandığı biliniyor. Dileyelim ki Öcalan'ın Gülen husumeti, Ergenekoncu bir zihniyetten değil, rekabetten kaynaklanmış olsun.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA