Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Türkiye'de kadın profili

Gezici Araştırma'nın gerçekleştirdiği çalışma, kadına uygulanan şiddeti ve kadının düşüncelerini ortaya koyuyor. Kadınların yarısı erkeğin himayesine muhtaç görünüyor.
Soru: Kadın, erkek himayesinde hayatını devam ettirmeli mi?
Evet % 49.5, Hayır % 50.5
Buna mukabil, kız çocuklarının okutulması gerektiği hususunda geniş bir ittifak mevcut.
Soru: Kız çocukları lisede ve üniversitede okutulmalı mı?
Evet % 78.1, Hayır 21.9.
Kadının özgürleşmesi için eğitimin yanı sıra çalışması da önemli. "Kadınlar istediği işte çalışmalı mıdır?" sorusuna, % 84 oranında "Evet" cevabı veriliyor. Bu soruyu tamamlayan bir başka soru: "Kadınlar kazandığı parayı istediği yere harcayabilmeli mi?" Evet % 79.7, Hayır % 20.3.
Yaş yükselip, eğitim seviyesi düştükçe ya da kırsal kesimde, beklenildiği gibi, erkeğin tahakkümüne gönüllü rıza gösterenlerin oranı yükseliyor. Ayrıca Doğu Anadolu ve Güneydoğu'da, diğer bölgelere oranla, kadının erkeğe karşı daha teslimiyetçi olduğunu görüyoruz.
Gelelim dayak meselesine... Kadınların % 83.4'ü dayağa karşı çıkıyor. % 16.6'sı ise, "Bazı durumlarda erkekler eşlerini dövebilir" cevabını veriyor. Çalışan ve eğitimli kadın, diğerlerine kıyaslandığında yüksek oranda "Haklı görülebilecek dayak yoktur" diyor. Marmara ve Ege Bölgesi'nde, "Haklı görülebilecek dayak yoktur" cevabı ortalamanın üzerinde kalıyor. "Eşinizden şiddet gördünüz mü ya da görüyor musunuz?" sorusuna, kadınların % 42.6'sı "Evet" cevabını veriyor. % 57.4'ü "şiddet görmedim" diyor.
Kırsal kesimde yaşayan kadınlar, şehirdekilere göre daha mutsuz. Eğitim ve hane geliri arttıkça "mutluyum" cevapları yükseliyor. ürkiye'de her 10 kadından 7'si "mutsuz olduğunu" ifade ediyor. Araştırmaya göre bu kadınlar şiddet gören, üzerinde baskı olan, fikirlerini aile içinde ifade edemeyen kişiler. En mutlu kadınlar Ege Bölgesi'nde yaşıyor. En mutsuzlar ise, Güneydoğu'da.
Sadece evlilere sorulan bir soruya verilen cevap ilginç: "Eşiniz psikolojik tedavi gördü mü ya da görmeli mi?" "Görmedi ama, görmesi gerektiğini düşünüyorum" diyen kadınlar % 58.6.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA