Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Topçu Kışlası

Taksim'de bir başka tartışma da, Topçu Kışlası'yla ilgili. İstanbul Belediye Başkanı Kadir Topbaş "Atatürk Kültür Merkezi yerine cami mi, otel mi yapacaksınız diye sormuşlardı. Herkes kendi endişelerini ve hayallerini konuşuyor. Topçu Kışlası alışveriş merkezi olacak diyorlar. Yok böyle bir şey" demişti. Topbaş, Topçu Kışlası'nı yeniden inşa ederek kültür merkezi ve sanat galerisi olarak hizmete açmayı planlıyordu. Hatta İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin Taksim'deki alt geçit inşaatının etrafına kurduğu paravanlarda da böyle yazıyor.
Ocak 2013'te, Beyoğlu'ndan sorumlu 2 Nolu Koruma Bölge Kurulu, Topçu Kışlası projesini reddetmişti; şubatta ise, Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu aynı projeye onay verdi. Onaylarken "Kapalı mekânların sosyokültürel amaçlı kullanımı öngörülmektedir" demişti. Başbakan, otel, rezidans ve alışveriş merkezinden söz ediyor. Böyle bir amacın "sosyokültürel" tanımına uymadığı ortada. Muhtemelen yeni bir dava süreci başlayacak.
Taksim Meydanı düzenlemesi olumlu. Çünkü Taksim çok çirkin bir meydandı. Gezi Parkı'nın sadece iki tarafına Topçu Kışlası'nı andıran ama özgün motifler de taşıyan, 2 katı geçmeyen bir dizi bina yapılabilir. Ama Gezi Parkı'nı, dört bir taraftan Topçu Kışlası'nın içine hapsetmek güzel bir görünüm vermeyecektir. Buna mukabil binalar aynı Akaretler'de olduğu gibi kafe, restoran ve tek tek mağazalar şeklinde değerlendirilebilir. Üst katlarda sergiler açılıp, tiyatro salonları kurulabilir. O zaman projeye itirazlar büyük ölçüde azalacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA