Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

PKK ne zaman silâh bırakacak?

Murat Karayılan, 5 gazeteciyle görüştü. Her biri mülâkatı kendi penceresinden yayınladı. Okuduklarımızdan, PKK'nın silâhını, en son aşamada, tamamen terk edeceğini anladık; bu bazı çevrelerde tedirginlik yarattı. Oysa önemli olan, PKK'nın bizim sınırlarımızın dışına çıkması ve yeni ölümlerin olmaması. Barış ortamı sağlandıktan sonra, diğer adımların atılması kolaylaşır. PKK'nın silâh bırakmasının nihai hedef olarak belirlenmesi, bizi rahatsız etmemeli. Yalnız bir sorum olacak: Acaba yetkililer, bu örgütten silâhı bir tehdit gibi kullanmaması için teminat aldılar mı? Bir başka ifadeyle, Türkiye'de yasal düzenlemeler gerçekleşirken, PKK, işine gelmediği noktada yeniden silâha mı sarılacak? Eğer, çözüm sürecinde silâha başvurmayacağı teminatı alınmışsa, tamamen silâhsızlanmanın ileri bir tarihe bırakılması sorun yaratmaz.
PKK'nın sınır dışına çıkması ve bu şekilde "çatışmazlık" ortamına girilmesiyle birlikte, zaman içinde karşılıklı güven gelişecektir. Güven ortamı, yasal adımları kolaylaştırır. Zaten Öcalan ya da Karayılan'ın söyledikleri ile CHP'nin istekleri de örtüşüyor. Barajın düşmesi, Terörle Mücadele Kanunu'nun kalkması, Siyasi Partiler ya da Seçim Yasası'nın demokratikleşmesi, bunun örnekleri. Sadece CHP değil, birçok kişi, demokrasi standardını yükseltebilmek için, sıraladığım adımların atılması gereğine inanıyor.
En zoru, bu Meclis'ten yeni bir anayasa çıkartmak. 1.5 yıldır yürütülen çalışmalar sonucunda anlamlı bir ilerleme kaydedilemedi. Tabii AK Parti'nin Başkanlık önerisi, yolu tıkayan unsurlardan biri. Ama tek başına bütün mesuliyeti bu öneriye yüklemek mümkün değil. Başkanlıkla ilgili dolaylı ya da dolaysız 38 madde mevcut. Başkanlıkla ilgili olmayan 104 maddenin ise, sadece 39'unda uzlaşma sağlandı. Anlaşılıyor ki, sonuçta AK Parti kendi teklifini parlamentoya getirecek ve 330 rakamına ulaşmaya çalışacak.
Başkanlıkla ilgili 38 maddede bazı değişiklikler yapmak suretiyle, BDP'nin onayını alabilirler. Ya da cumhurbaşkanının yetkileri mevcut anayasadakilerle sınırlı kalırken, "cumhurbaşkanının siyasetle ilişkisi kesilir" cümlesi metinde yer almaz. Böylece fazla tepki çekmeden AK Parti ve Erdoğan, BDP'nin desteğiyle amacına ulaşabilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA