Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Duran Adam ve başörtüsü

Duran Adam -aşikâr- bireysel bir eylem; protestocu ruhlara tercüman oluyor. Duran Adamlara, marjinal grupların temsilcileri, terörist filân demeye imkân yok. Kısacası kılıf bulmak zor ama buldular. Yiğit Bulut, "Duran Adam'a suçüstü" diyerek, Erdem Gündüz'ün bir önceki hafta Alman Konsoloshanesinde 3 gün geçirdiğini belirtti; işin içinde yabancı parmakların olduğunu ihsas etti. Hemen arkasından, Gene Sharp'ın uzun yıllar önce yazdığı "Diktatörlükten Demokrasiye" kitabı gündeme geldi. Sharp, bu kitabında diktatörlere karşı pasif direnme eylemlerini sıralarken, karikatür, basın açıklamaları, gece nöbetleri, mizahi skeçlerin yanı sıra, 163'üncü maddede "sessizce ayakta durma" örneğini vermişti. Netice itibariyle, herkesin aklına gelebilecek Gandi'den itibaren denenen barışçıl yöntemler söz konusuydu. Sharp'ın kitabı, Duran Adam'ın dış mihraklarla ilişkisinin kanıtı olarak bazı çevreler tarafından kullanıldı. "İşte yakaladık, Duran Adam masum değil" denildi. Beni şaşırtan Başbakan yardımcısı Bekir Bozdağ'ın sözleri: "Duran Adam eylemi, kendiliğinden başlamış bir eylem değil. Planın bir başka boyutta devamını öngören aklın ürünüdür."
Gene Sharp, kitabında, özellikle direnişçilerin şiddetle aralarına mesafe koymaları gerektiğini vurguluyordu. Oysa Türkiye'de, pasif protestolara şiddet eylemleri de karıştı. Dolayısıyla, Bozdağ'ın Duran Adam'a "Büyük planın bir parçası" demesi, kitabın ruhuyla da çelişiyor.
Komplo teorileriyle yetinmeyip, Duran Adam eylemini başlatan Erdem Gündüz'e bir de komplo kurdular. Sosyal medyada onu itibarsızlaştırmaya çalıştılar. 2004'te, başörtüsü yasaklarını protesto amacıyla başörtülü olarak üniversitede derse girdiğine dair bir fotoğrafı medyaya yansımıştı. Bu fotoğraf onun baskıya karşı samimi bir direnişçi olduğunun deliliydi. Böylece eylemin bireyselliği daha iyi anlaşılıyordu. Birdenbire Twitter'da "Duran Adam" ismiyle ve sözde Erdem Gündüz'ün ifadeleriymiş gibi şöyle bir cümle yayınlandı: "Ben başörtüsünü ti'ye almak için başımı örttüm. O fotoğraf, oyundaki rolümle ilişkilidir." Bir süre bu sahte tweet sosyal medyada dolandı durdu. Sonra Erdem Gündüz, Twitter'daki "Duran Adam" isminin sahte olduğunu açıkladı ve başörtüsü eylemini 2004'te yasaklara karşı yaptığını belirtti.
Hoşa gitmeyen bir eyleme, bir davranışa, bir söze karşı nedir bu tahammülsüzlük? Derin kutuplaşma ve hoşgörüsüzlük anlamında 28 Şubat hortladı. Tam birlikte yaşamaya alışıyorduk ki, gene kutuplara savrulduk.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA