Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Bir zamanlar Türkiye

İki gazete kupürü, Türkiye'de dine ve dindara nasıl bakıldığının işaretlerini veriyor. 1) Kadir Gecesi gizli ayin yapan 63 tarikatçı, polis tarafından tutuldu... Kadir Gecesi münasebetiyle şehrimizde gizli ayin yaptıkları tesbit edilen 63 kişi zabıta tarafından evvelki gece yakalanmıştır. 2) İki meczup dün Meclis'te Arapça ezan okudular... Alt kat samiin locasından ezan sesi gelmeye başlayınca, Meclis polisleri bunu yapanı yakaladılar, derken arkadaşı ezana başladı... Yakalananlardan biri tımarhaneye girmiş eski bir memurdur. Diğeri de akli muayeneye tâbi tutulmuş ve ikisi de Arapça ezan okumaktan evvelce mahkûm olmuşlardır.

***

Cumhuriyetin ilk döneminde, Kadir Gecesi dua okumak, gizli ayin suçu işlemek olarak değerlendiriliyordu. Arapça ezan okumak da, suçtu. Arapça okuyanlar ancak meczup olabilirdi... Demokrat Parti iktidarından sonra inanca saygı gösterilmesi gereği idrak edildi. Çok partili siyasi hayatla birlikte, adım adım özgürlükler genişletildi. Ama unutmayalım yakın tarihte 28 Şubat gibi bir hadise yaşanabildi. Dindar camia, hâlâ kendisini tehdit altında görüyor ve meselâ Gezi eylemlerinde geri planda darbecilerin bulunabileceğini düşünüyorsa, bunun sebebi yıllar boyunca hafızasına kazınan o hatıralardır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA