Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Milli Eğitim yap-boz tahtası

Yeni bir Milli Eğitim Bakanı ve eğitimde yeni düzen!!! Halef-selef bakanların, birbirinin yaptığını sürekli bozması ve eğitime bir türlü istikrar gelmemesi, ciddi eleştirileri hak ediyor. Herkesin çocuğu çok kıymetli; eğitimin yapboz tahtasına dönmesi aileleri ziyadesiyle üzüyor.
Eğitimde reform istiyorsanız, atılacak en önemli adım, niteliği yüksek öğretmen yetiştirip istihdam etmek ve sınıfın öğrenci mevcudunu azaltmaktır; yani derslik sayısını arttırmaktır. Bunun ötesi fasa fiso. Özel okullara çocuklarını gönderme imkânı olan zenginler, eğitimdeki depremden kendilerini koruyabiliyor. Kabak fakir fukaranın başına patlıyor. Ciddi bir hazırlık yapmadan 12 yıl mecburi eğitime geçmek hataydı. Okul adedi yetmedi; İmam Hatiplerle meslek liselerinin bir kısmı düz liselere ayrıldı. 4+4+4 yüzünden öğrenciler 4'üncü sınıftan sonra kendi okullarından koparıldı; başka eğitim kurumlarına gitmek zorunda kaldı. Seçmeli dersler koydunuz; güzel... Ama branş öğretmenleri yetersiz. Açığı ücretli öğretmenlerle kapatmaya çalışıyorsunuz; matematik öğretmeni müzik dersi, edebiyat öğretmeni yabancı dil verdi mi, kalite düşüyor.
Liseler arasında eşitlik de sağlanamadı. Üstelik Anadolu Liselerinin düz liselerden farkı kalmadı. Çocukların lisan öğrenmesi imkânsız hale geldi. Eşitlik olmayınca sınav nasıl kalkacak? Nitekim kalkamadı; SBS'nin yerine farklı bir sistem konuldu. 8'inci sınıfı tamamlarken çocuklar tek bir Seviye Belirleme Sınavı'na (SBS) girmeyecek; böylece stres azalıyor. Fakat öğrenciler, Fen, Matematik, Türkçe, Yabancı Dil, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi ile İnkılâp Tarihi'nden, 1'inci dönem ve 2'nci dönem olmak üzere 6'şardan tam 12 imtihandan geçecek. Ebeveynler, çocuklarını hazırlamak için gene dershanelere başvuracak. Ayrıca, önümüzdeki yıllarda 6'ncı ve 7'nci sınıflarda da aynı şekilde her yıl 12 imtihan düzenlenecek. 3 yılda toplam 36 sınav...
Hüseyin Çelik zamanında, "Stres azalsın ve gençlerin kaderi tek bir imtihana bağlı kalmasın" diye 6, 7 ve 8'inci sınıflarda SBS vardı; Nimet Çubukçu bunu kaldırdı. Bu defa, gene imtihan sayısı 6 ve 7'nci sınıfları kapsayacak şekilde arttırılıyor.

***
Eleştiriler:
1) Sınav sayısı arttıkça, güvenliği sağlamak da zorlaşacak.
2) Mazeret sınavı farklı sorunlar yaratabilir. Zira mazeret sınavındaki soruların merkezi sınavdakilerle eşdeğer olması nasıl temin edilecek? Sorular daha zor olabilir, daha kolay olabilir; bu da tartışma yaratır.
3) Uzmanlar, farklı okullarda müfredatın aynı hızla ilerlemediğini söylüyorlar. Yıl içinde müfredata göre sınav düzenlenecek; bu durumda eğitim kurumları arasındaki uyum nasıl temin edilecek?
4) Merkezi sınav % 70, okulda alınan notlar ise % 30 oranında sonuca tesir edecek. Hormonlu notlardan yakınılıyordu. Bir başka ifadeyle, öğretmenlerin kendi talebelerine hak ettiklerinden daha yüksek not verdiği söyleniyordu. Bu sakınca yeni sistemde bertaraf edilmiyor.
Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, iyi niyetli; bir şeyler yapmaya çalışıyor. Keşke önce pilot uygulamaya geçip, neticeleri görseydi. Sağlıklı bir eğitim sistemine ancak, nitelikli öğretmene ve dersliğe para yatırarak ulaşabiliriz. Gerisi fasa fiso...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA