Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Daraltılmış bölgeler

Seçim sisteminde, büyük şehirlerde, "Daraltılmış bölge"lere geçiliyor. Yeni düzenleme, en fazla oyu alan partilere yarayacak. Örnekle açmak gerekirse, bir bölgede 4 milletvekili çıktığını farz edelim. D'Hondt sisteminde partilerin aldıkları oylar, önce 1'e, sonra 2'ye, sonra 3'e ve nihayet 4'e bölünüyor ve rakamlar alt alta sıralanıyor. A partisi 100 bin, B partisi 40 bin, C partisi 30 bin, D partisi 25 bin oy aldı diyelim. A partisi, 3 milletvekili, B partisi de 1 milletvekili kazanıyor. Diğer oylar çöpe gidiyor.
Hesaplama şöyle yapılıyor: 100 bini 1'e, 2'ye, 3'e ve 4'e böldük. B partisinin 40 bin oyunu da, aynı şekilde 1, 2, 3 ve 4'e böldük. Tabii diğerlerini de... Bölme işlemi sonrasında, 100 bin, 50 bin ve 35 bin ile A partisi 3 milletvekili, B de, 40 bin ile 1 milletvekili çıkarıyor. Diğerlerinin aldığı oylar 35 binden aşağı olduğu için milletvekilliğine dönüşemiyor.
Sistem AK Parti'nin lehine. Belli ki hesabını yapıp, bu değişikliğe girişiyorlar. Yeni bir tartışma konusu gündemimize giriyor; hayırlı uğurlu olsun!!!

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA