Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

"Yargıtay'da 160 militan"

Kemal Kılıçdaroğlu Salı günkü grup toplantısının önemli bir bölümünü Balyoz davasına ayırdı. Avukatlar ve sanıklar ne söylüyorsa, bunu tartışmasız bir gerçek gibi kabul ederek, "Savunma makamı" kimliğine büründü. Oysa 10 yıldır, 15 yıldır Yargıtay'da görev yapan hâkimlerin onama kararı mevcut. Tabii Kılıçdaroğlu o hâkimlere de hakaret etmekten imtina etmedi. "Yargıtay'da 160 militan var" dedi. 160 militandan söz etmesinin sebebini biliyoruz. Onları yeni HSYK Yargıtay'a atadı. Dolayısıyla CHP Genel Başkanı'nın gözünde mimlendiler.
Eskiden HSYK'nın seçilmiş 5 üyesi aralarında pazarlık yapar, hâkim ve savcılar Yargıtay ve Danıştay'a üye olabilmek için HSYK üyelerinin desteğini kazanmaya çalışır, müthiş bir kulis faaliyeti içine girerlerdi. Oysa 24 Şubat 2011'de, Kemal Kılıçdaroğlu'nun tabiriyle "160 militan", son derece demokratik bir sistemle seçildi: Yargıtay ve Danıştay kanununun öngördüğü şartları taşıyan bütün hâkim ve savcılar aday olarak belirlendi. Liste, HSYK'nın resmi internet sitesinde yayınlandı. Listede olması gerektiği halde adı bulunmayanlar ile adı yer aldığı halde aday olmak istemeyenler, itirazlarını HSYK Genel Sekreterliği'ne bildirdiler. Bu şekilde Yargıtay'da 4 bin 988 aday belirlendi. HSYK Genel Kurulu'nun, Adalet Bakanı hariç 21 üyesi oy kullandı. Birinci turda 673 adaya oy çıktı. İkinci tura, boş kadroların iki katı kadar aday kalması kararlaştırılmıştı. 160 kişi seçileceğine göre, 320 aday ikinci tura bırakılmalıydı. Ama bazılarının oyu eşit çıktığı için, ikinci tura 423 kişi kaldı. HSYK'nın 21 üyesi bu defa, 423 aday arasından 160 kişi için oyunu kullandı. 12 ve üstünde oy alanlar Yargıtay üyesi seçildi. Hiçbirine blok oy, yani aynı miktarda oy çıkmadı. Aralarında 16 oy alan da vardı; 18, 13, 15 oy alan da. Bazen, ilk turda, meselâ 16 oyla birinci gelen bir aday, ikinci turda 18 oyla 9'uncu sıraya düştü; buna mukabil, 13 oyla 26'ncı sıradaki bir başka aday, ikinci turda, oybirliğiyle (21 oyla) Yargıtay üyeliğine seçilebildi.
Ama Kılıçdaroğlu, darbecilerin savunmasını yapma adına, "160 militan" diyebiliyor. Demek CHP iktidarda olsaydı, biz hiçbir zaman askeri vesayeti kıramayacaktık.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA