Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Yabancı ülkeler ve dershaneler

Türkiye dışında birçok ülkede dershane mevcut. Belki bunların hepsi, "okullara paralel bir eğitim" verecek kadar gelişmiş değil ama onlar da belirli bir ihtiyaca karşılık geldiği için faaliyetini sürdürüyor.
ABD'de, dershaneler 17 farklı sınav için öğrenci yetiştiriyor. Bu ülkedeki en büyük dershanenin adı "Kaplan". Hem ABD'de, hem de dünya genelinde 1000 şubesi var. Devlet, dershanelerden hizmet alıyor. Özellikle SAT ve GMAT'a (Lisans ve lisans üstü için düzenlenen sınavlar) yönelik hazırlık çalışmaları dershanelerde yaygın olarak yapılıyor.
Japonya'da okul öncesi eğitim 2 yaşında başlıyor. Çocuklar iyi bir anaokuluna gidebilmek için 2 yaşında okul dışı yardım almaya başlıyor. Gelişmiş bir dershanecilik sektörü mevcut. Hatta bazı dershaneler yatılı eğitim veriyor.
Güney Kore'de ilk, orta ve lise eğitimindeki öğrencilerin % 70'inden fazlası dershaneye gidiyor. Üniversiteye girdikten sonra dahi, ileride iş bulma şanslarını arttırmak amacıyla, dershanelere devam ediyorlar. 2011'de dershaneye harcanan tutar 18 milyar dolara ulaşıyor.
Almanya'da dershanelerin adı "Nachhilfe". Böyle 3 bin 200 kuruluş var. Ek ders hizmetleri veriyorlar.
Avustralya'da 2 milyon 500 bin civarında öğrenci dershaneye gidiyor. Bu rakam, toplam öğrenci sayısının % 15'ine tekabül ediyor. "ATA" isimli bir dershaneler zinciri mevcut; ATA, Avustralya'nın en büyüğü ve yılda 200 bin öğrenci okutuyor.
Yunanistan'da 2 bin 300 dershane faaliyet halinde. Bu dershaneler 20 bin öğretmene istihdam sağlıyor ve yılda 200 bin öğrenciye ders veriliyor.
Aynı şekilde, Fransa'da, İrlanda'da, Portekiz'de, İtalya'da, İngiltere'de de, ihtiyaca göre derecelendirilmiş ve ihtisaslaşmış farklı adlar altında çalışan dershaneler bulunuyor.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA