Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

Temsil hakkı ihlâl edildi

Son günlerde Yüksek Seçim Kurulu (YSK) eleştiriliyor. YSK, belediye seçimlerine katılan bakanların istifa etmelerine gerek olmadığını belirtti. Aksine karar veremezdi. Zira bunu engelleyici bir yasa mevcut değil. Adalet ve İçişleri bakanları haricinde genel seçimlere katılan bakanlar da istifa etmiyor.
Ayrıca, "Madem YSK, Balbay ya da Haberal'ın seçime katılmasına izin verdi, mahkeme, bu kişiler seçilir seçilmez onları özgür bırakmalıydı" mantığı da hatalı. YSK, hüküm kesinleşmedikçe yargılananların seçime iştirakini engelleyemez. Aksi takdirde, belki de beraat edecek sanıkların seçilme hakkını ihlâl etmiş olur. Yasalarda, "Milletvekili seçildiği takdirde serbest kalır" diye bir hüküm de mevcut değil. Bunu sağlamak için yasal bir düzenleme gerekir. Anayasa Mahkemesi'nin "Temsil hakkı ihlâl edilmiştir" kararı, 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nden ziyade, TBMM'nin bu boşluğu doldurulması için bir direktif mahiyetindedir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA